Sănătatea sexuală. Adevărat sau fals?

Articol publicat in sectiunea Sănătate pe data 17 octombrie 2014

couple in park1

 

Nu puteți rămâne însărcinată în timpul menstruației

FALS. Este puțin probabil, dar este posibil, mai ales dacă nu folosiți prezervativ sau altă metodă contraceptivă. La unele femei, menstruația durează intervale îndelungate de timp care se suprapun cu începutul ovulației. Acest lucru înseamnă că pot fi fertile chiar dacă menstruația nu s-a încheiat. Să presupunem că aveți un ciclu menstrual scurt (de 21 de zile, de exemplu) și menstruația dvs. durează o săptămână. Dacă aveți contact sexual la sfârșitul menstruației, ați putea rămâne însărcinată, doarece spermatozoizii pot trăi până la 72 de ore în tractul reproductiv. Mai există și cazul neplăcut al sarcinii care se instalează la o vârstă mai înaintată a femeii care nu se protejează împotriva unei sarcini nedorite, în timpul perimenopauzei, atunci când ciclurile menstruale sunt neregulate. Experții spun că trebuie să folosiți o metodă contraceptivă până când menstruația lipsește timp de un an neîntrerupt.

 

Puteți contacta o boală cu transmitere sexuală de pe colacul unei toalete?

FALS. Virusurile sau bacteriile care declanșează bolile cu transmitere sexuală sau infecțiile nu pot rezista în afara corpului o perioadă îndelungată de timp, mai ales nu pe o suprafață rece cum este colacul de toaletă. În plus, ele nu sunt prezente în urină, de aceea șansele de a contacta vreo boală de la cel care a folosit baia înaintea dvs. sunt destul de slabe.
Puteți să vă faceți griji pentru contactul direct pe care îl aveți cu pielea unei persoane care suferă de o boală transmisibilă. Prin sărut, de exemplu, se poate răspândi herpesul, iar prin contactul direct cu pielea unei persoane puteți să manifestați condiloame genitale, herpes, scabie, păduchi pubieni.

 

Puteți rămâne însărcinată la primul contact sexual?

ADEVĂRAT. Prima dată când o femeie face sex are șanse la fel de mari ca oricare altă femeie activă sexual să rămână însărcinată. De fapt, unele statistici spun că 20% din persoanele de sex feminin au rămas însărcinate chiar în luna după ce și-au început viața sexuală.

 

Toate femeile trebuie să facă un test Papanicolau după vârsta de 21 ani

ADEVĂRAT. Unii specialiști recomandau ca acest test să se realizeze după ce femeia avea primul contact sexual sau când implinea vârsta de 18 ani, considerându-se că există o strânsă legătură între cele două aspecte. Acum, testul se recomandă femeilor care au activitate sexuală de cel puțin trei ani și nu se va face înainte de împlinirea vârstei de 21 de ani.
Testarea timpurie poate părea inofensivă, dar stresul implicat de procedură (este considerată adesea invazivă și inconfortabilă) poate provoca teama și reținerea tinerelor față de controlul ginecologic. Ca urmare a tensiunii psihice și încordării, tinerele pot evita întrebările legate de metodele contraceptive. Iar relația dintre medicul ginecolog și pacientele sale ar trebui să prespună comunicare și apropiere.
Care este motivul acestei schimbări? Majoritatea cazurilor de papilomavirus uman (hpv) dispar în mod normal de la sine după trei ani. Dacă acest lucru nu se întâmplă și sunt depistate la testul Papanicolau, pot reprezenta un motiv real de îngrijorare, întrucât sunt rezistente, de obicei, tulpinile care pot declanșa cancerul de col uterin.

 

Pilula de a doua zi nu poate declanșa un avort

ADEVĂRAT. Planul B sau pilula de a doua zi nu este același lucru cu RU-468 (mifepristone), pastila care produce avortul. De fapt, dacă luați pilula de a doua zi atunci când sunteți deja gravidă, aceasta nu-și va face efectul. Din cercetările anterioare, mai mult de 30% din adolescenții activi sexual au declarat că au crezut că rolul contraceptivelor de urgență este să inducă avortul.

 

Pilulele contraceptive îngrașă

FALS. Deși studiile clinice nu au putut dovedi corelația dintre contraceptivele orale și kilogramele acumulate în plus, aceasta este încă, o credință comună a femeilor de toate vârstele.
Există totuși un tip de contraceptiv, injectabil, numit medroxiprogesteron acetat depozit, care poate determina creșterea în greutate. Cercetările au demonstrat că femeile care aleg acest tip de metodă de contracepție se pot îngrășa cu până la 5 kilograme într-un interval de aproximativ 3 ani.

Folosirea steriletului este sigură pentru adolescenți

ADEVĂRAT. Dispozitivele intrauterine (steriletele) sunt obiecte mici, care sunt introduse prin colul uterin și plasate în zona uterului pentru a preveni sarcina. Pentru că nu este nevoie să luați pilule contraceptive în fiecare zi atunci când vi s-a montat steriletul, acesta poate fi un mod convenabil și pe termen lung pentru a preveni o sarcina nedorită.
Studiile din trecut considerau că dispozitivele intrauterine pot crește riscul manifestării bolilor inflamatorii pelvine la femeile sub 18 ani. Dar începând cu 2007, specialiștii au demonstrat că utilizarea acestora este sigură și că reprezină o metodă eficientă de contracepție atât pentru cei mai mulți dintre adulți, cât și pentru adolescenți (segment cu risc ridicat pentru obținerea sarcinilor nedorite).

 

Vaccinul contra HPV previne apariția cancerului de col uterin

FALS. Gardasil, vaccinul pentru cancer uterin, aprobat în 2006 pentru fetele și femeile cu vârste cuprinse între 9 și 26 de ani este eficient împotriva a patru tulpini de papilomavirus uman (HPV), dintre care două declanșează cel mai des cancerul de col uterin, iar alte două cauzează apariția condiloamelor și a anomaliilor care pot fi depistate prin intermediul testului Papanicolau.
Totuși, aproximativ 30% dintre femeile care manifestă cancer de col uterin, nu pot fi protejate de vaccin. Indiferent dacă acestea au fost sau nu vaccinate, testul Papanicolau trebuie recoltat periodic.
Deși vaccinul este, în prezent, aprobat doar pentru femeile sub 26 de ani, poate proteja și femeile mai în vârstă care au o viață sexuală activă. Vaccinul este analizat în continuare și se dorește ca în viitor să poată fi folosit și de către barbați în scopul de a preveni răspândirea virusului HPV, de către aceștia, partenerelor.

 

Spălăturile intravaginale sunt un mod sănătos de a curăța vaginul

FALS. Vaginul are calitatea de a se autocurăța și spălăturile intravaginale, de fapt, au mai degrabă efecte negative decat pozitive.
Bacteriile naturale din interiorul vaginului îl ajută să rămână curat și sănătos, iar spălăturile intravaginale pot perturba echilibrul și răspândi infecțiile vaginale către trompele uterine, uter și ovare. În plus, acestea nu protejează împotriva bolilor cu transmitere sexuală sau a sarcinii. De fapt, chiar contribuie la instalarea unei sarcini, întrucat împing până în vagin și colul uterin lichidul seminal din urma actului sexual.
Spălările regulate cu apa caldă și săpun sau gel cu aciditate scăzută, vor ajuta la menținerea igienii zonei genitale exterioare. Se vor evita tampoanele parfumate, tampoanele interne, pudra și spray-urile care pot crește șansele instalării infecțiilor vaginale.

Autor articol: Diana Roman

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!