SANSA SI COSTURILE STUDENTIEI

Articol publicat in sectiunea Bani, taxe şi beneficii, Educaţie şi învăţământ, Reportajul săptămânii pe data 6 noiembrie 2011

Studiile universitare reprezinta in primul rand o investitie. Toti tinerii care aleg sa invete intr-una din universitatile britanice spera sa obtina astfel o diploma universitara, dar si o pregatire profesionala superioara. Anii dedicati studiului pot aduce ulterior venituri salariale consistente, locuri de munca sigure si motivante, prestigiu.

Inainte de toate insa, viata de student in cele mai importante institutii de invatamant superior din Regatul Unit presupune efort si bani. Doar achitarea taxelor de scolarizare pe parcursul a trei sau patru ani de studiu poate ajunge, conform noilor reglementari ce vor intra in vigoare din 2012, la cateva zeci de mii de lire sterline. Apoi mai sunt necesare cheltuieli de intretinere, dar si multe alte costuri. Iar unele dintre acestea pot fi platite prin eforturi financiare. Altele, insa, se traduc prin cu totul alte calitati, cum ar fi: pricepere si talent, disciplina si consecventa sau daruire si multa munca.

Cine poate deci ajunge sa studieze in universitatile britanice in aceste conditii? Si, mai ales, cum poate un tanar roman sa acceada intr-o prestigioasa institutie de invatamant superior de pe aceste meleaguri?

 

 

Admiterea in universitatile britanice

 

Peste 3.000 de tineri din Romania urmeaza in prezent studii academice in Marea Britanie. Ei invata alaturi de aproximativ doua milioane de studenti veniti aici din toate colturile lumii pentru a urma cursuri la una din cele 114 universitati existente in Regatul Unit.

Orice absolvent al studiilor liceale poate incerca sa obtina un loc intr-o universitate britanica. Procedura si criteriile de admitere pot fi accesate pe website-ul UCAS (University and Colleges Admission Service). Aceasta este o organizatie finantata de guvernul britanic, prin intermediul careia toti candidatii la studentie isi pot trimite dosarul de aplicatie catre universitatile din Marea Britanie.

Aproape toate universitatile britanice sunt partenere UCAS, iar procedura de accesare a unei astfel de aplicatii este deschisa tuturor celor interesati, indiferent daca acestia sunt sau nu cetateni britanici. Tinerilor care vor sa studieze in Marea Britanie li se solicita sa completeze o lista cu cel mult cinci programe universitare, dosarul urmand a fi trimis, pentru evaluare, la universitatile astfel selectate de catre candidati. Iar costul unei asemenea aplicatii este de 17 lire sterline.

 

Cum se pot compara universitatile si colegiile?

Exista doua feluri in care puteti compara performanta institutiilor de invatamant superior din Marea Britanie:

  1. Verificand rezultatele inspectiilor efectuate de Agentia pentru Asigurarea Calitati in Invatamantul Superior (Quality Assurance Agency for Higher Education – QAA), care intocmeste rapoarte oficiale pe domenii de studiu si institutii.
  2. Consultand clasificarile neoficiale realizate de diferite publicatii. Este vorba de ziarele The Times, care publica The Times Good University Guide (clasificari pe institutii si domenii de activitate) si The Guardian (clasificari dupa domeniul de studiu).

Conform British Council, nu exista o singura universitate considerata a fi „cea mai buna”, ci exista intotdeauna institutii sau facultati din cadrul acestora care sunt apreciate a fi cele mai bune intr-un domeniu sau o specialitate anume.

 

Calificari necesare pentru admitere

Toate institutiile de invatamant superior accepta studenti internationali pe baza de competitie. Detalii privind conditiile de admitere pot fi obtinute din prospectul universitatii sau direct de la facultatea de profil (adresele paginilor web ale institutiilor pot fi consultate pe http://www.educationuk.org/). Candidatii internationali trebuie sa aiba calificari echivalente cu examenele de nivel A (A-levels) sau alte calificari acceptate (bacalaureat international). Candidatii romani nu au nevoie de bacalaureatul international, deoarece bacalaureatul romanesc este considerat suficient pentru a fi admis de o universitate din Marea Britanie, cu conditia sa fi fost luat cu note mari (minimum 8).

 

Cunostinte de limba engleza

Candidatul la statutul de student in Marea Britanie trebuie sa cunoasca bine limba engleza. Cele mai multe universitati si colegii vor cere o dovada oficiala a nivelului de cunoastere a limbii engleze. Este recomandabil sa aflati din vreme pretentiile universitatilor in aceasta privinta, pentru a putea sustine un test de limba engleza in timp util. Este vorba de examenele Universitatii Cambridge, la care trebuie sa obtineti urmatoarele rezultate:

  • International English Language Testing System (IELTS) – cel putin 6;
  • Certificate in Advanced English (CAE) si Certificate of Proficiency in English (CPE) – minimum C.

Rezultatele cerute de fiecare institutie la testarea cunoasterii limbii engleze in vederea admiterii sunt publicate pe http://www.cambridge-efl.org/. Aceste teste de limba engleza, precum si alte examene, pot fi sustinute la British Council. Pentru informatii referitoare la tipurile de examene, datele sesiunilor si taxe, vizitati sectiunea Examene a acestui site.

 

Calendarul admiterii

Termenul limita pentru completarea aplicatiilor UCAS este la mijlocul lunii ianuarie a anului in care incep cursurile. De exemplu, candidatii care vor sa isi inceapa studiile universitare in toamna anului 2012 trebuie sa isi completeze aplicatia nu mai tarziu de mijlocul lunii ianuarie a aceluiasi an.

De la aceasta regula exista cateva exceptii. Una tine de admiterea la prestigioasele universitati Oxford si Cambridge. Termenul limita pentru completarea dosarului de candidatura, atunci cand pe lista se afla una dintre aceste doua universitati este 15 octombrie, adica cu trei luni mai devreme de termenul normal si cu un an inaintea inceperii studiilor. De asemenea, cele doua universitati nu se pot regasi impreuna pe aceeasi lista de optiuni. Un candidat poate aplica fie la Oxford, fie la Cambridge.

Candidatii care au respectat termenul limita de la mijlocul lunii ianuarie primesc raspunsurile, indiferent daca acestea sunt pozitive sau negative, pana cel tarziu pe 28 martie. Cei care nu au fost acceptati la nicio universitate pot aplica din nou, in luna aprilie, prin programul UCAS Extra.

 

De ce aveti nevoie pentru aplicatie?

Pentru a completa, pe site-ul UCAS, dosarul de aplicatie, candidatul trebuie sa se inregistreze si sa primeasca o parola. Sectiunile pe care le are de completat sunt urmatoarele:

  • informatii personale;
  • lista de optiuni;
  • educatie;
  • locuri de munca (daca este cazul);
  • scrisoare de intentie;
  • scrisoare de recomandare.

O parte importanta a aplicatiei prin intermediul UCAS o constituie scrisoarea de intentie (Personal Statement), care trebuie sa aiba cel mult 4.000 de semne, cu tot cu spatii. Aceasta reprezinta o buna ocazie, pentru candidati, de a vorbi despre ei si interesele lor, dincolo de cifrele seci cuprinse in restul aplicatiei.

———————————————

Contacte utile

 

UCAS – Universities and Colleges Admission Service

Adresa: UCAS Customer Service Unit, PO Box 28, Cheltenham GL52 3LZ

Telefon: 08714680468 (Customer Service Unit), 01242222444 (Switchboard)

E-mail: enquiries@ucas.ac.uk

Website: http://www.ucas.com/

 

Student Finance England

Adresa: Student Finance England, PO Box 210, Darlington DL1 9HJ

Telefon: 08453005090

——————————————–

 

 

„Secretele” reusitei

in universitatile britanice

 

Modul de evaluare a candidaturilor si de admitere a viitorilor studenti in universitatile din Marea Britanie nu mai prezinta nicio „necunoscuta” pentru tinerii romani. Liga Studentilor Romani din Strainatate (LSRS) a dezvaluit pe website-ul propriu, lsrs.ro, care sunt „secretele” reusitei unei astfel de aplicatii. Detaliile au fost furnizate de echipa filialei britanice a LSRS, tineri romani care au studiat sau sunt inca studenti la institutii de invatamant din Regatul Unit.

LSRS este o organizatie non-guvernamentala cu personalitate juridica infiintata la Bucuresti, la sfarsitul anului 2008. „Scopul principal al LSRS este de a apara si promova drepturile si interesele academice, profesionale, sociale si culturale ale membrilor sai, facilitand contributia lor la dezvoltarea Romaniei”, se arata pe website-ul LSRS.

 

Note romanesti pentru studenti britanici

Parcurgerea etapelor impuse prin aplicatia online UCAS nu este suficienta. Reprezentantii LSRS recomanda candidatilor romani ca inainte de a opta pentru o facultate britanica sa consulte pagina web a universitatii pentru a afla detalii referitoare la pretentiile fiecarei institutii de invatamant superior. „Orice universitate din Marea Britanie are propriul website si propriul tabel cu cerinte alcatuit in conformitate cu sistemul de invatamant englezesc. Aici se pot vedea, in general, anumite note de forma AAA sau AAB ce fac parte din sistemul englezesc de evaluare denumit A Levels”, se precizeaza pe website-ul LSRS. Astfel, notele de forma AAA reprezinta cele mai mari note acordate la trei examene in cadrul carora studentul englez opteaza liber sa fie evaluat. Notele de forma AAB denota faptul ca nu e necesar ca toate notele sa atinga pragul eminentei, B reprezentand nivelul mediu de pregatire. „Din fericire, aceste cerinte nu se aplica romanilor. Surprinzator sau nu, cerintele generale care ni se pun noua sunt ca media tuturor examenelor sa fie minimum 9 si un Cambridge Certificate care sa fie de level A, B sau chiar si C. Deci, dupa cum se poate usor observa, este mult mai usor pentru un student roman sa intre la o facultate in Anglia…”, apreciaza cei de la LSRS.

 

Intrebari si raspunsuri

Comunicarea directa cu departamentele specializate ale universitatilor in perioada anterioara evaluarii candidaturilor transmise prin intermediul UCAS este esentiala pentru reusita aplicatiei, sugereaza membrii romani ai filialei britanice a LSRS.

„Website-ul UCAS este un canal de comunicare oficiala unde se afiseaza un numar limitat de informatii, lasandu-l pe tanarul candidat cu nenumarate intrebari. Este de mentionat faptul ca dialogul prin e-mail cu departamentul respectiv este de o importanta fundamentala in acest context”, se sustine pe lsrs.ro.

De regula, website-ul oricarei universitati ofera un link pentru accesarea paginii specializarii de studiu cautate, spatiu in care sunt furnizate adresele de mail si de fax a ofiterilor de recrutare desemnati pentru a raspunde tuturor intrebarilor adresate de catre candidati. „Ofiterii responsabili cu departamentul respectiv va vor raspunde la intrebari cu placere folosindu-si conturile personale de mail. Este de notat faptul ca, in luna august, acestia vor fi extrem de solicitati, iar raspunsurile la intrebarile formulate in acea perioada s-ar putea sa intarzie destul de mult”, mai atrag atentia reprezentantii LSRS.

 

Scrisoare catre evaluatori

Scrisoarea de intentie (Personal Statement) solicitata in cadrul procedurii de aplicare prin intermediul UCAS este considerata principalul instrument de convingere aflat la indemana candidatilor in relatia cu evaluatorii din cadrul universitatilor britanice. „A nu se confunda cu eseul de admitere tipic pentru sistemul din SUA!”, este principalul avertisment postat pe lsrs.ro. Conform aceleiasi surse, Personal Statement-ul trebuie sa contina doar o scurta prezentare a aplicantului (2-3 randuri), a cunostintelor sale despre subiectul de studiu pentru care aplica si a competentelor pe care le-a dobandit deja in respectivul domeniu. Iar in ultimul paragraf trebuie formulata motivatia alegerii Marii Britanii ca loc de studiu, urmata de planurile de viitor si asteptarile candidatului dupa terminarea studiilor universitare.

Cei de la LSRS recomanda un website unde pot fi consultate cateva modele de „Personal Statement”:(http://www.thestudentroom.co.uk/wiki/Category:Personal_Statements_by_Subject).

„Exemplele sunt pur orientative; evitati sa copiati/imprumutati fragmente pentru ca asta va duce la o descalificare automata. De asemenea, nu lasati eseul pe ultima clipa, deoarece acesta trebuie prelucrat indelung si editat pentru a obtine un produs final concis”, mai spun sfaturile oferite pe lsrs.ro.

———————————————–

Topul universitatilor europene

Daca universitatile americane domina topul institutiilor de invatamant superior din lume, acelea din Marea Britanie sunt considerate cele mai bune de pe continentul european. Asa reiese dintr-un clasament publicat recent de publicatia Times Higher Education. Astfel, Oxford University se situeaza pe prima pozitie in acest top, fiind urmata pe locul doi de Universitatea Cambridge, in timp ce a treia pe „podium” este Imperial College London. In primele 15 institutii de invatamant superior de pe batranul continent se afla opt universitati britanice, trei din Elvetia, doua din Franta, o universitate suedeza si una germana.

Clasamentul celor mai bune universitati din Europa realizat de Times Higher Education a tinut cont de urmatoarele criterii: modul de predare, perspectivele internationale, veniturile inregistrate, cercetarea desfasurata si referintele primite. Rezultatele studiului publicat recent au fost preluate si de publicatia romaneasca Ziarul Financiar in editie din 27 octombrie.

———————————————

 

Pagina 1 din 2:Pagina următoare

Autor articol: Marcel Istrate
Etichete: , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!