SANSA SI COSTURILE STUDENTIEI

Articol publicat in sectiunea Bani, taxe şi beneficii, Educaţie şi învăţământ, Reportajul săptămânii pe data 6 noiembrie 2011

Diaspora romaneasca_Sansa si costurile studentiei1

 

Bani de facultate

 

Din septembrie 2012, pretul unui an de studentie intr-o universitate britanica poate ajunge pana la 9.000 de lire sterline, adica de trei ori mai mult decat valoarea taxelor de scolarizare platite in prezent. Anul in curs ar putea sa fie si ultimul in care institutiile de invatamant superior din Regatul Unit au fost asaltate de tineri romani si din alte state est-europene, au concluzionat unii observatori, in consecinta.

Contrar asteptarilor, insa, primele date statistice raportate de UCAS (University and Colleges Admission Service) nu confirma vreo ingrijorare a tinerilor ce-si propun sa invete in Marea Britanie, din cauza banilor. Inscrierea candidaturilor pentru anul universitar 2012-2013 pare sa se desfasoare, pana in prezent, in conditii similare anilor precedenti.

Numarul celor care au parcurs integral etapele aplicatiei pana la 15 octombrie a scazut cu doar 0,8% comparativ cu aceeasi perioada din 2010, conform datelor raportate pe website-ul UCAS. Numarul total al candidatilor care si-au anuntat deja intentia de a finaliza procesul de inscriere pana la inceputul anului viitor, in data de 15 ianuarie, este in descrestere cu aproximativ 9% fata de acum 12 luni. Reprezentantii UCAS atrag, insa, atentia ca aceste informatii nu trebuie sa conduca la concluzii eronate. „Suntem doar la inceputul procesului de inscriere a candidaturilor si ar fi o greseala sa extrapolam deja acest date.”

Cifrele au fost evaluate in 19 octombrie si au fost raportate la cele inregistrate in aceeasi perioada din anul anterior.

 

Un an ca oricare altul…

UCAS nu a operat niciun fel de modificari in privinta calendarului de transmitere si evaluare a aplicatiilor pentru cei care viseaza sa inceapa sa studieze intr-una din universitatile britanice in anul universitar 2012-2013. Procesul de inscriere a inceput la inceputul lunii septembrie si se afla in prezent in plina desfasurare.

Primul termen limita pentru oricine aplica in vederea obtinerii calitatii de student in anul universitar care va incepe in toamna anului 2012 este 15 octombrie. Pana la aceasta data, au fost trimise candidaturile celor care vor sa invete la Oxford ori la Cambridge sau vor sa urmeze medicina, stomatologia ori stiintele veterinare. Urmeaza data de 15 ianuarie 2012, pana cand trebuie completate toate celelalte aplicatii, de toti cei ce isi doresc sa devina studenti, cu exceptia acelora care isi propun sa studieze arta si designul. Acestia din urma vor trebui sa finalizeze procesul de candidatura cel mai tarziu in 24 martie, anul viitor.

Orice cerere de admitere care a depasit aceste date limita are sansa de a mai fi luata in considerare doar in institutiile de invatamant superior care raporteaza locuri vacante dupa consultarea tuturor aplicatiilor trimise la timp.

 

Imprumuturi pe termen lung…

Principalele modalitati de finantare a studiilor incepand din toamna anului viitor au fost detaliate prin intermediul website-ului guvernamental direct.gov.uk. Studentii care au inceput facultatea inainte de 1 septembrie 2012 vor putea apela in continuare la vechiul sistem de finantare a studiilor functional in Marea Britanie. Pentru cei care isi vor incepe studiile dupa data mentionata, se vor aplica noi reglementari. Conform acestora, din anul academic 2012-2013, principalele modificari vor fi:

  • universitatile si colegiile universitare pot percepe taxe de scolarizare anuale de maxim 9.000 de lire sterline, fata de doar aproximativ 3.300 cat era valoarea maxima anterioara a aceleiasi taxe;
  • imprumuturile destinate finantarii studiilor pot acoperi integral valoarea taxelor de scolarizare;
  • cei care beneficiaza de astfel de imprumuturi sunt obligati sa le restituie esalonat doar dupa ce ajung sa castige anual peste 21.000 de lire sterline. Anterior, limita impusa era pentru 15.000 de lire sterline venit anual;
  • studentii care studiaza in sistem part-time pot avea acces la astfel de forme de creditare.

 

Surse de finantare

Cererile pentru finantare depuse de candidatii pentru un loc intr-o universitate britanica incepand din septembrie 2012 vor fi luate in considerare doar de la inceputul anului urmator. Conform website-ului direct.gov.uk, vor putea fi completate urmatoarele tipuri de aplicatii:

  • Tuition Fee Loan – pentru plata integrala a taxei de scolarizare – maxim 9.000 lire sterline;
  • Maintenance Loan – Credit pentru costuri de intretinere (de exemplu, pentru plata chiriei). Valoarea acestuia variaza intre 4.375 si 7.675 de lire sterline;
  • Maintenance Grant – bursa pentru intretinere – poate fi solicitata de studentii care provin din familii cu un venit anual mai mic de 42.000 de lire sterline. Se ofera maxim 3.250 de lire sterline/an;
  • burse de studiu acordate de colegiile universitare si universitati;
  • ajutor pentru studentii cu dezabilitati sau pentru studentii care au in intretinere minori sau persoane adulte.

Banii astfel imprumutati se platesc de catre creditor direct institutiei de invatamant superior. Rambursarea banilor imprumutati incepe dupa finalizarea studiilor, in momentul in care veniturile salariale ale absolventului ajung sa depaseasca valoarea de 21.000 de lire sterline pe an. Exceptie fac granturile si bursele.

 

Finantare prin munca

Munca in part-time pentru intretinere si finantarea studiilor este una din solutiile propuse celor care se gandesc sa inceapa o facultate in Regatul Unit, de catre membrii filialei britanice a Ligii Studentilor Romani din Strainatate.

„Ca si student full-time, poti munci maxim 20 de ore in timpul anului scolar si norma intreaga (n.r. – 40 de ore) pe perioada vacantelor. Pentru a putea munci legal, va trebuie un «work permit» (n.r. – permis de munca) ce se obtine prin completarea unui formular tip BR(1) (detalii pe link-ul http://www.bia.homeoffice.gov.uk/workingintheuk/eea/bulgariaromania/applying/)”, se precizeaza pe website-ul lsrs.ro. Reprezentantii organizatiei mai adauga ca pentru obtinerea permisului de munca, formularul mentionat trebuie insotit de doua poze tip pasaport si un ID (carte de identitate sau pasaport). Va mai trebuie o dovada ca solicitantul detine un cont bancar in care a rulat anumite sume de bani, deci se poate intretine si nu depinde de anumite forme de ajutor social. „Actele se trimit in original prin posta sau se depun personal la sediul Home Office din Sheffield. «Work permit-ul» alaturi de documentele incluse in aplicatie se returneaza de obicei in maxim o luna”, mai informeaza lsrs.ro.

 

 

Studii gratuite in „tarile nordului”

 

Preferintele tinerilor romani pentru universitatile din Anglia se vor diminua in viitor ca urmare a cresterii taxelor de scolarizare si se vor reorienta catre tarile din nordul Europei si chiar spre Scotia, cred reprezentantii companiei romanesti International Educational Centre (IEC). Prin intermediul IEC, au ajuns sa invete in strainatate, in ultimii trei ani, peste 1.200 de elevi si studenti din Romania, dupa cum declarau cei din conducerea firmei, la inceputul lui 2011.

„De un interes sporit se bucura in prezent in special tarile nordice, in contextul cresterii consistente a taxelor de studiu in Marea Britanie, recent votata de parlamentul de la Londra”, spuneau reprezentantii IEC in ianuarie, citati de ziare.com.

„Interesul tinerilor romani pentru studiile in strainatate este in continua crestere. In ultimii ani, mai ales dupa aderarea Romaniei la UE, au fost lansate programe educationale tentant de avantajoase, cu procedurile de aplicare mult simplificate, ceea ce explica numarul tot mai mare de solicitari pe care le inregistram in toate cele patru birouri pe care le-am deschis in Romania”, spuneau in primele zile din acest an cei de la IEC, organizatie neguvernamentala activa din 2001, ce are ca misiune promovarea mobilitatii educationale pentru elevi, studenti si absolventi.

Interesul in crestere pentru tarile nordice se explica si prin gratuitatea studiilor. „In Danemarca, Suedia si Finlanda, nu exista taxe de scolarizare. Danemarca, in speta, devine o destinatie de studiu tot mai curtata de tinerii romani, in virtutea unor avantaje imbatabile: programe gratuite in limba engleza intr-o gama variata de domenii”, au adaugat aceleasi surse.

 

Universitati britanice gratuite

In Scotia, cu toate ca aceasta face parte din Regatul Unit, legislatia privind noile taxe universitare decise de la Londra, nu se aplica. Tara din nordul Regatului Unit ofera studentiilor posibilitatea de a urma cursuri universitare gratuite.

Reprezentantii guvernului scotian atrageau atentia cu ingrijorare, la inceputul acestui an, ca mii de studenti europeni exploateaza sistemul universitar gratuit din tara lor pentru a evita escaladarea taxelor in tarile lor de origine. Cele mai recente cifre arata ca numarul studentilor din alte tari membre ale UE, care s-au inscris la universitati scotiene, aproape s-a dublat pe parcursul ultimilor ani. Astfel, numarul studentilor proveniti din tari ale Uniunii Europene, care au obtinut locuri fara taxe, a crescut cu 17% numai in anul universitar 2009/2010. Prin comparatie, numarul studentilor din UE care se inscriau in universitati engleze crescuse cu doar 6% in acelasi an. Pentru ca invatamantul universitar este gratuit pentru locuitorii din Scotia, in conformitate cu legislatia UE, studentii din toate celelalte state membre ale Uniunii au dreptul la aceleasi locuri scutite de taxe.

 

Scotia surprinzatoare

Datorita unor „scapari” ale legislatiei europene, un tanar roman poate studia gratuit in Scotia, daca vine din Romania, dar va trebui sa plateasca la aceeasi universitate o taxa de scolarizare de pana la 9.000 de lire sterline, in cazul in care este rezident in Anglia.

Potrivit normelor europene in vigoare, candidatii din Anglia pentru un loc la universitatile din Scotia nu beneficiaza de avantajele de care se bucura tinerii din alte state UE. Legea spune ca o universitate europeana nu poate taxa un student strain mai mult decat pe unul din propria tara. In virtutea acestei prevederi, orice tanar european poate studia gratuit in Scotia intocmai ca orice scotian. In acelasi temei, insa, un student englez, cetatean al Marii Britanii, poate fi taxat oriunde in Regatul Unit cu o taxa de maxim 9.000 de lire sterline, asa cum a decis puterea de la Londra.

„Universitatile scotiene au fost intotdeauna niste institutii cosmopolite – lucru care face parte din atractivitatea lor – , dar nu putem sa permitem ca ele sa devina o optiune ieftina pentru studentii care trebuie sa plateasca pentru a merge la universitate in tarile lor de origine”, s-a justificat in acest sens Mike Russel, ministrul scotian al invatamantului, citat de The Guardian.

———————————————-

„Eu studiez in Scotia si e ok…”, a precizat un student roman pe un forum online, intr-o discutie despre studii gratuite. „Ideea e ca aici studiile nu se platesc, dar in Anglia, da. Facultatea e gratuita, doar masterul se plateste. Sunt universitati bune. Eu sunt in Dundee, un oras la doua ore de Edinburgh. L-am ales deoarece chiriile nu sunt mari…”, a mai postat acelasi participant la dialogul purtat prin intermediul internetului.

Ulterior, o reprezentanta din Romania a doua universitati din Scotia s-a prezentat si a furnizat celor interesati mai multe lamuriri: „Cursurile sunt platite de Guvernul Scotiei, ai drept de munca 20 de ore pe saptamana, astfel incat poti castiga 500 de lire, adica atat cat trebuie sa cheltuiesti cu cazarea si cheltuielile de trai.”

———————————————–

Pagina 2 din 2:Pagina precedentă

Autor articol: Marcel Istrate
Etichete: , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!