ȘAPTE ANI DE RESTRICȚII

Articol publicat in sectiunea Acte, Reportajul săptămânii pe data 19 iunie 2011

Diaspora romaneasca_Sapte ani de restrictii

Nu vom avea dreptul sa muncim fara restrictii in Marea Britanie pana la 1 ianuarie 2014. A spus-o clar chiar presedintele Romaniei, Traian Basescu, in 6 iunie, dupa ce l-a intalnit in aceeasi zi pe premierul britanic, conservatorul David Cameron.

„Din punctul nostru de vedere, restrictiile pe care britanicii le mentin inca pentru forta de munca din Romania si Bulgaria reprezinta unul din punctele de contencios pe care continuam sa le avem.

Va pot spune ca si astazi am ridicat problema liberalizarii accesului fortei de munca din Romania, dar raspunsul politicos a fost cel pe care il stiti deja de ani de zile. Sa speram ca in 2013 conditiile se vor relaxa. Pentru moment, conditiile de acces pe piata muncii din Marea Britanie raman asa cum au fost stabilite de Guvernul Majestatii Sale”, a afirmat seful statului roman.

Se implinesc deci, aproape cinci ani de la aderarea Romaniei la Uniunea Europeana si inca nu ne bucuram de drepturile de care beneficiaza alti europeni in aceasta tara. Si vor mai trece inca 24 de luni pana cand vom deveni cetateni ai Europei cu drepturi depline.

Ce au facut reprezentantii puterii din Romania pentru noi in perioada scursa dupa momentul aderarii? Si ce am facut noi insine in favoarea noastra, in tot acest timp?

 

 

Bucuresti vs. Londra

 

In ultimele zile din octombrie 2006, John Reid, ministrul britanic de interne din acea perioada, anunta introducerea de restrictii severe pe piata muncii din Regatul Unit pentru romani si bulgari, odata cu aderarea tarilor lor la structurile Uniunii Europene, in 1 ianuarie 2007. Cateva zile mai tarziu, la 29 octombrie, ministrul roman de externe de atunci, Mihai Razvan Ungureanu (foto), acorda un interviu pentru BBC.

Reprezentantul guvernului de la Bucuresti isi declara, in acest context, surprinderea fata de aceasta decizie luata la nivelul Regatului Unit al Marii Britanii si Irlandei de Nord, tara cu care Romania derula de cativa ani un parteneriat strategic. Mihai Razvan Ungureanu refuza sa comenteze „stereotipurile de gandire” promovate in acel moment la adresa romanilor, prin articole tendentioase aparute in numeroase publicatii din Marea Britanie.

Interviul difuzat de BBC a ramas pana in prezent una din putinele interventii prin care un oficial al guvernului roman se adreseaza public britanicilor pentru a le spune ca aprecierile lor despre romani sunt exagerate si nejustificate.

Interviul acordat de Mihai Razvan Ungureanu in calitate de ministru de externe al Romaniei, in 29 octombrie 2006, a fost difuzat la ora de maxima audienta, duminica la pranz, pe principalul canal al televiziunii nationale britanice, BBC1. Mihai Razvan Ungureanu a stat de vorba cu realizatorul emisiunii, unul dintre jurnalistii consacrati ai televiziunii publice britanice, Jon Sopel.

Reproducem partial interviul…

 

„Invadatorii”…

Jon Sopel: Ministrul roman de externe, Mihai Razvan Ungureanu, tocmai a ajuns la Londra si este prezent in studioul nostru pentru primul sau interviu. Bine ati venit in Marea Britanie si la emisiunea Politics Show.

Mihai Razvan Ungureanu: Multumesc.

J.S.: Lucratorii romani nu vor beneficia de aceleasi drepturi pe piata muncii ca si polonezii. Sunteti suparat sau doar dezamagit de aceasta situatie?

M.R.U.: A fost intr-adevar o surpriza pentru noi pentru ca nimeni nu ar trebui sa isi imagineze vreodata ca romanii pot fi comparati cu hoardele migratoare din Evul Mediu si ca aceastia vor veni in numar mare si vor destabiliza orasele Marii Britanii cu pretentiile lor. Dimpotriva.

Suntem constienti ca o asemenea perceptie este generata ca efect de numarul mare de imigranti care s-au stabilit in Marea Britanie si Irlanda imediat dupa ce celelalte tari din Europa Centrala si de Est au fost acceptate in UE in mai 2004. Situatia este complet diferita in ceea ce priveste pe romani si de aceea suntem ingrijorati.

J.S.: Credeti ca temerile sunt nefondate?

M.R.U.: In opinia mea aceste temeri sunt intr-adevar fara temei. Spun asta pentru ca Romania traverseaza un paradox in acest moment. Lucratorii romani pe care ii asteptati s-au deplasat deja in numar mare in tarile din sudul Europei Occidentale ca Spania, Italia si Portugalia. Aproximativ un milion si jumatate de cetateni romani lucreaza acum in aceste state, in timp ce tara noastra incepe sa sufere de pe urma deficitului de forta de munca.

De aceea cred ca o prezumtiva teama fata de „invazia” romanilor in Marea Britanie si Irlanda este departe de adevar.

 

La marginea Europei…

J.S.: Cum apreciati modul in care au reflectat unele din ziarele britanice realitatea la care va referiti? Putem sa observam, de exemplu, urmatorul titlu din cotidianul Daily Epress: «Imigranti din Romania, va asteptam cu usile larg deschise»; sau un altul: «Intr-o singura zi, 30 de milioane de cetateni din Romania si Bulgaria vor primi dreptul sa vina in Regatul Unit.» Exista si imagini cu cozile care se formau la Bucuresti pentru obtinerea unei vize…

M.R.U.: Aceasta poate fi o imagine de la orice ambasada din lume unde se ofera astfel de vize. Iar problema nu este pusa asa cum ar trebui, dupa opinia mea. In plus, nu vreau sa ma refer aici la stereotipurile de gandire existente in Occident cu privire la partea estica a continentului european. Stiu ca si in Romania pentru numerosi cetateni ideea de «oriental» este insotita de o oarecare confuzie. Iar rolul meu aici este sa va conving ca Romania este o tara atractiva si sa ii fac pe cetatenii britanici sa inteleaga ca tara mea este unul dintre locurile cele mai sigure din interiorul Uniunii Europene.

De aceea, consider de bun augur ca se discuta in acest moment despre regimul de tranzitare a noilor frontiere UE, de vreme ce Romania va fi tara care detine una din frontierele de est ale Uniunii Europene. Reprezint o tara sigura si stabila, in care au avut loc in ultimul an schimbari majore si care nu va va oferi ocazia unor surprize neplacute in viitor.

 

Despre coruptia din Romania

J.S.: Dati-mi voie sa va mai pun o intrebare simpla. Cat de grava este problema coruptiei in Romania?

M.R.U.: A fost intotdeauna o problema… Dar as nuanta putin spunand ca lucrurile au inceput sa se schimbe incepand din 2005. Nu este cazul sa intru in detalii de politica interna a Romaniei, dar guvernele anterioare au incercat sa mascheze aceasta realitate, «sa o ascunda sub pres». Guvernul actual nu doreste sa continue acest procedeu insa. Recunoastem existenta coruptiei si o consideram una dintre cele mai importante probleme pe care actuala conducere va trebui sa o rezolve.

Ne concentram asupra acestui aspect si am abordat frontal toate efectele pe care coruptia le genereaza in societatea romaneasca. Nu ne limitam la eliminarea coruptiei din punctul de vedere juridic. Ne-am dori sa desfasuram lupta impotriva coruptiei pe mai multe planuri: financiar, cultural si administrativ, pentru ca eradicarea acestui fenomen sa fie cat mai eficienta.

Ceea ce va pot promite este ca schimbarile care se petrec acum in Romania vor avea consecinte. Si peste cativa ani nu vom mai fi nevoiti sa discutam despre coruptia din aceasta tara.

J.S.: Domnule ministru, va multumim pentru prezenta in emisiunea Politics Show.

 

 

Romania – Marea Britanie:

„Dialog”… de unul singur

 

Reprezentantii puterii de la Bucuresti nu au reusit sa poarte un dialog cu omologii lor din Londra in putinele vizite pe care acestia le-au desfasurat in Marea Britanie dupa 1 ianuarie 2007. De cele mai multe ori, intalnirile romano-britanice erau unele de informare, in care partea romaneasca era ascultata, in timp ce reprezentantii tarii gazda erau foarte rezervati in a oferi raspunsuri explicite.

 

Ministrul justitiei, „interogat” la Londra

„Am venit la Londra la invitatia lui Mark Hendrick, presedintele Grupului Parlamentar de Prietenie Romania – Marea Britanie, format din membrii ai parlamentului britanic”, spunea, in 4 iunie 2008, ministrul justitiei din Romania, Catalin Marian Predoiu, intr-o conferinta de presa organizata la Ambasada Romaniei din Londra. El s-a intalnit in capitala Marii Britanii cu fostul ministru al justitiei, Jack Straw, dar si cu Damian Green, actualul ministru al imigratiei, pe atunci ministru pentru imigratie si probleme de munca in guvernul din umbra.

„Am fost intrebat si am raspuns, desi nu este in portofoliul meu, care sunt abordarile Guvernului Romaniei in legatura cu imigrantii si comunitatea romaneasca din Marea Britanie”, spunea Catalin Marian Predoiu. El observa ca „exista o mare preocupare din partea autoritatilor britanice in legatura cu numarul sau fluxul de muncitori romani pe piata muncii din Marea Britanie.”

„Exista o preocupare ca cetatenii nostri sa fie tratati fara discriminare, sa primeasca un tratament egal cu cetatenii tarilor gazda si cu cetatenii emigrati din alte tari europene si nu numai, inclusiv sub aspectul accesului pe piata muncii, fiindca, dupa cum stiti, guvernul britanic a instituit niste restrictii si, dupa cum am observat, se discuta foarte intens problematica acestor restrictii, daca vor fi ridicate sau nu si cu ce efecte”, mai afirma ministrul justitiei din Romania.

In discutiile avute, Catalin Predoiu a afirmat, bazandu-se pe statisticile britanice puse la dispozitie, ca „fluxul de muncitori romani pe piata muncii este unul rezonabil” si a explicat ca „nu e de dorit ca cetatenii nostri sa primeasca altfel de tratament fata de cel primit de ceilalti cetateni ai UE si ca nu este corect sa se faca o legatura permanenta, constanta si automata intre emigratia romaneasca si o serie de infractiuni care au fost comise de unii membrii ai acestei imigratii. Am explicat ca in Marea Britanie traiesc in perfecta integrare cu comunitatile locale specialisti in varii medii, cum ar fi medici sau sute de bancheri care lucreaza in city”, a mai declarat Catalin Marian Predoiu.

Argumentele guvernantului roman au fost ascultate cu atentie de partenerii de discutii, fara, insa, a provoca o reactie din partea acestora. „Am sesizat un mare interes din partea tuturor interlocutorilor, dar nu pot sa afirm ca s-a format o opinie in cadrul discutiilor”, a confirmat Catalin Marian Predoiu.

 

„Audieri periodice” pentru senatorii romani

Cinci parlamentari din Comisia de politica externa a Senatului Romaniei au venit la Londra in luna martie a anului trecut sa discute despre restrictionarea romanilor pe piata muncii din Regatul Unit si despre alte probleme de interes comun, cu membrii comitetului similar al Camerei Comunelor. Dialogul nu a avut niciun rezultat, au recunoscut atunci parlamentarii romani. Ei declarau in fata reprezentantilor presei, in 10 martie 2010, ca rolul intalnirilor a fost doar unul de informare reciproca, iar partenerii britanici nu au facut altceva decat sa ii asculte pe musafirii din Romania.

Vizita delegatiei Comisiei pentru politica externa a Senatului Romaniei in capitala britanica a avut loc in 8-10 martie la invitatia Comitetului pentru afaceri externe al Camerei Comunelor din parlamentul britanic. Vizita se inscria in „programul periodic de dialog dintre comisiile parlamentare de profil, care se circumscriu relatiilor privilegiate existente intre Romania si Marea Britanie”, se sustinea atunci intr-un comunicat al biroului de presa al Ambasadei Romaniei la Londra.

Delegatia romana a fost primita de fostul ministru pentru Europa din Foreign and Commonwealth Office, Chris Bryant, si a avut intrevederi cu parlamentari britanici din comitetul omolog si cu membri ai Grupului parlamentar de prietenie Marea Britanie – Romania. Titus Corlatean, presedintele Comisiei de politica externa a Senatului Romaniei, s-a intalnit si cu presedintele Comitetului pentru dezvoltare internationala din Camera Comunelor, Malcolm Bruce.

Astfel de intalniri care ar trebui sa se desfasoare periodic in baza parteneriatului strategic dintre cele doua state nu au mai avut loc de patru ani (n.r. – 2006), recunosteau atunci membrii delegatiei.

————————————–

„Am simtit la reprezentantii presei britanice perceptii unilaterale si clisee in a lega prolema criminalitatii cu imigratia romana si limitarea accesului acesteia pe piata fortei de munca. Cred ca e si rolul imigratiei locale sa se ridice mai ferm si sa spuna acest lucru si sa se uneasca mai pregnant pentru ca am fost informat ca exista specialisti romani in toate domeniile cheie din economia britanica.”

Ministrul justitiei, Catalin Predoiu – iunie 2008

————————————–

 

Pagina 1 din 2:Pagina următoare

Autor articol: Marcel Istrate

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!