Sapte din 10 apeluri la 112 sunt false

Articol publicat in sectiunea Social pe data 27 ianuarie 2014

Aproape 17,5 milioane de apeluri la 112 au fost inregistrate pe parcursul anului trecut, 70% dintre ele fiind false, informeaza Serviciul de Telecomunicatii Speciale (STS), care administreaza Sistemul national unic pentru apeluri de urgenta.

Apelurile au fost transferate catre: Ambulanta – 60%, Politie – 24%, ISU/SMURD – 12% si Jandarmerie – 2%. Cele mai multe apeluri false au fost initiate din judetele Covasna, Calarasi si Mures. Majoritatea apelurilor false si abuzive provin de la copii, tineri, persoane cu probleme psihice si sunt realizate de pe cartele pre pay.

Urmare a constatarilor facute, aproape 11.000 de cetateni au fost sanctionati conform legii pentru apeluri false si abuzive catre numarul 112. Cele mai multe sanctiuni au fost aplicate in judetele Teleorman, Suceava si Bucuresti. De constatarea si sanctionarea acestor contraventii se ocupa Politia.

Multe persoane, dintre cele care suna fara a avea o urgenta, se intereseaza despre evenimente care se petrec in localitatea lor, adreseaza injurii operatoarelor, rad, pun muzica sau nu vorbesc. De asemenea, unele persoane solicita informatii despre numere de telefon, sfaturi medicale si cer legatura cu diverse institutii sau persoane publice.

Autoritatile fac apel la cei care suna abuziv sa nu incarce inutil liniile de urgenta 112, intrucat un apel fals poate duce la pierderea unei vieti.

Secretarul de stat in Ministerul Sanatatii Raed Arafat a declarat ca orice masura legislativa care poate fi luata impotriva apelurilor abuzive la 112, fara a afecta accesul, este binevenita, subliniind ca „orice apel abuziv poate sa ucida o persoana”.

Autor articol: Ionut Mares
Etichete: , , , , ,

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!