Șapte motive ca să ne mutăm în România

Articol publicat in sectiunea UK, despre români pe data 24 aprilie 2015

expat-bucuresti

Sorcha Sills, o publicistă care s-a declarat expat permanent și care trăiește din 2010 în capitala României, București, a publicat un articol pe pagina matadornetwork.com, unul dintre cele mai importante portaluri independente de turism din lume, despre bucuriile pe care le-a găsit în țara noastră. În articol, ea vorbește despre motivele grație cărora un străin ar trebui să se convingă de faptul că România este un loc primitor, unde merită să te stabilești.

Iată cele şapte motive pentru care toţi ar trebui să se mute imediat în România.

 

1. Internetul este rapid și convenabil ca preț 

Când se gândesc la România, multora le vin în minte cai şi căruţe, orfelinate şi vampiri. Ei nu se gândesc că accesul la internet ar putea fi minunat, dar exact asta oferă România. România are în prezent cea mai mare viteză de download din toată Europa. Iar abonamentul meu la internet costă aproximativ 12 dolari pe lună.

 

2. Viața este ieftină

România are unele dintre cele mai mici preţuri din UE. În Bucureşti, unul dintre cele mai scumpe oraşe din România, chiria unei locuinţe confortabile ajunge la aproximativ 400 de dolari pe lună. O sticlă de vin bun poate să coste doar 6 dolari. Recent, am plătit 12 dolari pentru două pizza, un desert, aripioare de pui şi crochete de mozzarella comandate de la o firmă de catering, iar graţie unei promoţii, am primit şi o sticlă de vin gratis. Deşi salariile pentru majoritatea românilor se ştie că sunt mici, dacă munceşti într-o multinaţională, într-o şcoală internaţională sau ca liber profesionist de succes, poţi duce o viaţă confortabilă aici, cu costuri mult mai reduse decât ai parte în ţara ta.

 

3. Poți face călătorii de poveste

Chiar dacă drumurile sunt departe de a fi perfecte, România este un loc extraordinar de vizitat cu maşina. Ai la dispoziţie Transfăgărăşanul – un drum lung, care şerpuieşte printr-un peisaj montan copleşitor. Jeremy Clarkson a fost atât de impresionat de autostradă încât a numit-o „cel mai tare drum din lume” în emisiunea Top Gear. Dar dincolo de asta, faptul că poţi admira viaţa liniştită de la ţară şi ameninţătoarele trecători din munţi, că ai ocazia să poposeşti în satele pitoreşti întâlnite pe drum, transformă vizitarea României cu maşina într-o experienţă greu de întrecut.

 

4. Limba română nu este grea pentru vorbitorii de engleză

Dacă ai studiat vreodată o limbă latină, eventual italiana sau spaniola, să înveţi limba română va fi simplu, pentru că este la rândul ei o limbă latină. Nu se poate spune că limba română nu are provocările sale – cum ar fi blestematele de terminaţii ale substantivelor – dar în marea schemă a limbilor lumii este una dintre cele mai uşoare limbi pe care un vorbitor nativ de limba engleză poate ajunge să o stăpânească.

 

5. Frumusețea sălbatică a României „imploră” să fie explorată

Îţi plac drumeţiile? Să schiezi? Să mergi cu caiacul? Să priveşti păsările? Să admiri mamifere mari în sălbăticie? Plajele? Această ţară este imensă şi astfel de locuri sunt peste tot (unele dintre ele nici nu au nume, dar le vei găsi pur şi simplu în orice direcţie te-ai plimba). Natura diversă a României şi existenţa celor patru anotimpuri asigură toate acestea.

 

6. Vinul românesc este ieftin, mult și savuros

Apreciez în mod deosebit vinul care este ieftin, dar şi bun. România le oferă pe ambele din plin – iar vinul nu doar că poate fi băut, ci chiar are un gust bun. De asemenea, pot afirma că poate fi găsit în aproape orice nonstop din ţară. Ţineţi cont de faptul că România are una dintre cele mai vechi tradiţii din lume în producerea vinului, din urmă cu 10.000 de ani. Iar cu un astfel de istoric al meşteşugului, trebuie să tragi concluzia că până acum au cam învăţat ce au de făcut. 

 

7. Oamenii sunt fantastici

În antiteză totală cu descrierea din mass-media europeană a cetăţenilor români, drept cerşetori şi criminali, marea majoritate a românilor întâlniţi de mine este prietenoasă, muncitoare şi foarte deschisă când vine vorba de acceptarea străinilor. Recent, România a luat-o în anumite privinţe pe drumul cel bun, prin lupta anticorupţie şi alegerea unui preşedinte care a promis că va conduce ţara într-o direcţie orientată spre progres. Poate că este numai impresia mea, dar românii par puţin mai plini de speranţă, puţin mai optimişti decât au fost în anii din urmă. Să te muţi în România acum, într-o perioadă a schimbărilor palpabile, se poate dovedi o decizie pe care nu o vei regreta.

Autor articol: Oana Padureanu

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!