Șapte români condamnați la 16 ani de închisoare

Articol publicat in sectiunea Diaspora pe data 24 noiembrie 2014

handcuffed1

Șapte români, care jefuiau persoane în vârstă în supermarketuri, au fost condamnați la închisoare pentru o perioadă cumulată de 16 ani. Ei au acționat în mai multe localități de pe raza comitatului Kent, printre care Gillingham, Sittingbourne, Folkestonae, Hythe, Tonbridge, Sevenoaks sau Strood, a informat publicația online hentonline.co.uk în 14 noiembrie.

 

Infractorii din Kent

Grupul de infractori români care își alegeau victimele din rândul cumpărătorilor aflați în diverse spații comerciale din Kent era constituit din cinci bărbați și două femei, și anume: Fabiola Preda, Fănică Preda, Ilie Lăsărescu, Alin Gologan, Dănuț Carabulea, Andronache Tancu și Andreea Tancu. Ei urmăreau persoanele care plăteau folosind un card bancar pentru a le afla codurile pin în momentul plății. Apoi le abordau în afara incintei magazinului atrăgându-le atenția că au pierdut o bancnotă în valoare de cinci sau zece lire sterline. Principala lor intenție era, însă, doar să le distragă atenția acelor persoane vulnerabile, pentru ca apoi alți membrii ai grupării să încerce să le sustragă cardurile bancare.

Toți cei șapte români s-au stabilit în comitatul Essex din vecinătatea nord-estică a Londrei și au început activitatea infracțională la scurt timp după ce s-au stabilit în Marea Britanie, în 2013.

 

Peste 6.000 de lire sterline furați de la bătrâni

Peste 6.000 de lire sterline au reușit să extragă cei șapte români de pe carduri care nu le aparțineau. Victimele lor erau oameni cu vârste cuprinse între 70 și 85 de ani. Modul în care grupul infracțional opera a fost studiat cu ajutorul înregistrărilor de pe camerele video instalate în preajma bancomatelor.

În consecință, Fănică Preda (40 de ani) a fost trimis la închisoare pentru 37 de luni, iar Fabiola Preda (29 de ani) va sta după gratii pentru 32 de luni. Celelalte pedepse stabilite prin sentința tribunalului sunt: Andronache Tancu (34 ani) – 27 luni de închisoare; Andreea Tancu (26 de ani) – 24 de luni de închisoare; Dănuț Carabulea (48 de ani) – 25 de luni de închisoare; Alin Gologan (39 de ani) – 27 luni de închisoare; Ilie Lăzărescu (33 ani) – 24 luni de închisoare.

 

O pată pe imaginea românilor cinstiți

Procesul celor șapte români care jefuiau persoane vulnerabile în magazinele din Kent s-a desfășurat la tribunalul Maidstone Crown Court.

„Este vorba clar de o grupare infracțională organizată. Iar victimele acestei grupări au suferit adevărate traume, dincolo de pierderile financiare care le-au fost provocate. Oamenii jefuiți ne-au dezvăluit că au rămas cu o teamă și că în momentul producerii jafului, tremurau de furie. Întregul grup poartă responsabilitatea acestor fapte, iar acțiunile lor au fost lipsite de orice sensibilitate”, a declarat judecătorul David Griffith-Jones la finalul procesului, vineri, 14 noiembrie.

„Comportamentul vostru constituie un prejudiciu adus imaginii cetățenilor din țara voastră care vin aici și trăiesc în deplină legalitate, muncind corect pentru a-și câștiga existența și contribuind la bunul mers al societății britanice”, i-a mustrat judecătorul pe cei șapte români.

Autor articol: Marcel Istrate

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!