Șase copii din zece susțin că sunt bătuți

Articol publicat in sectiunea Social pe data 12 iunie 2014

Fenomenul violenţei împotriva copilului a scăzut în ultimii 10 ani, după ce bătaia a fost interzisă prin lege. Totuși, deşi 81% dintre părinţi afirmă că sunt împotriva bătăii ca formă de corecţie, 62% dintre copii afirmă că sunt loviţi cu palma sau cureaua, rezultă din studiul „Abuzul și neglijarea copiilor” realizat de organizația „Salvați Copiii” și citat de Mediafax.

Conform cercetării, abuzul verbal (cuvinte jignitoare, injurii directe) a scăzut semnificativ în opinia părinţilor, de la 24-38% la 3-5%. „Analizând răspunsurile oferite de copii, abuzul verbal are, la nivelul anului 2012, o valoare de aproximativ 16%, incidenţa fiind cu aproximativ 10 procente mai mare comparativ cu datele oferite de părinţi. Explicaţia, atât pentru diferenţele dintre perioadele analizate, cât şi pentru diferenţele între răspunsurile oferite de părinţi şi copii, poate fi dată de dezirabilitatea socială a răspunsurilor oferite de părinţi, comportamentul de a jigni/înjura un copil fiind definit inadecvat de majoritatea persoanelor. În acest context, chiar dacă abuzul verbal/emoţional are loc, părinţii tind să nu recunoască aceste comportamente”, se arată în studiu.

În ce priveşte abuzul fizic uşor (bătaie cu mâna fără a-i rămâne copilului urme), acesta s-a menţinut constant, în jurul valorii de 38%, în opinia părinţilor. Analizând, însă, răspunsurile copiilor, s-a constatat că valoarea acestui indicator a scăzut de la 84 la 62 de procente.

Abuzul fizic sever a scăzut semnificativ

„Incidenţa abuzului fizic sever (bătaie cu diverse obiecte) a scăzut semnificativ, măsurată atât în cazul răspunsurilor părinţilor, cât şi în opinia copiilor. Totuşi, această formă de abuz se menţine în jurul valorii de 10% în cazul răspunsurilor oferite de părinţi şi 30% în cazul răspunsurilor oferite de copii. (…) Incidenţa abuzului sexual s-a menţinut în jurul aceloraşi valori (0,1-0,5% în cazul eşantionului de părinţi şi 2-5% în cazul celui alcătuit din copii”, se mai menţionează în studiul citat.

Cercetarea a vizat, din acest punct de vedere, şi mediul şcolar, iar rezultatele arată că 7% dintre copii afirmă că sunt bătuţi, 33% că sunt jigniţi, iar 86% că sunt certaţi de profesori atunci când greşesc.

Potrivit aceluiași studiu, majoritatea părinţilor petrec peste două ore pe zi împreună cu copilul sau copiii, procentul fiind mai ridicat în cazul celor care au copii sub 10 ani.

Autor articol: Ionut Mares

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!