Şase legi de pe vremuri, în vigoare astăzi! Ai voie să zâmbeşti…

Articol publicat in sectiunea UK la bani mărunţi pe data 20 mai 2015

uk_bere

În legislaţia britanică sunt o seamă de legi învechite care stau şi astăzi în picioare, deşi nu prea mai sunt aplicabile. De fapt, sunt de-a dreptul ridicole!

Sunt legi pe care Partidul Liberal Democrat a cerut să fie revizuite, însă laburistul Jack Straw s-a opus cu toată forţa. Mai jos, sunt câteva exemple.

 

Ascunde cocina aia! Pune un gard ceva!

Este ilegal să ţii o cocină în faţa casei. Adică, poţi avea o cocină în faţa casei, la drum, însă trebuie s-o ascunzi cumva. Poate cu un gard. Aşa cere o clauză a Town Police Clauses Act 1847. La fel, nu e permis să laşi suinele să circule pe sau pe lângă o stradă, pentru că ar putea deranja.

 

Proprietar de pub: „Dragii mei clienţi, de câte ori v-am rugat să nu mai beţi aşa de mult…”

Este ilegal ca proprietarul unui local public să permită oamenilor să se îmbete în incinta acestuia. Mulţi spun că legea îţi interzice să bei peste măsură într-un pub, însă nu este adevărat. Ca şi client, poţi să bei cât doreşti. În schimb, este datoria proprietarului să se asigure că nu depăşeşti orice limită. Dar, din fericire pentru mulţi, nu s-a auzit până acum ca această lege să fie aplicată.

 

În stare de ebrietate şi concomitent la cârma unei vaci? Niciodată!

Este o lege valabilă doar în Scoţia. Pesemne că englezii în stare de ebrietate pot conduce responsabil o vacă, însă scoţienii nu. De altfel, legea se extinde şi la cai, precum şi la motoarele cu aburi.

 

Referinţele negative pot constitui defăimăre

Se spune adesea că un angajator nu poate, legal, să elibereze o referinţă negativă pentru un angajat. Dar nu este adevărat! Cel mai des, angajatorii vor evita să menţioneze în scrisoarea de referinţă punctele proaste ale angajatului, pentru că orice comentariu negativ trebuie să poată fi apărat la tribunal. Angajatul poate da în judecată angajatorul pentru defăimare sau, mai rău, calomnie, acuză grea în UK. Cu alte cuvinte, dacă un angajator dă o referinţă negativă pentru un angajat, ar face bine să nu fie subiectiv. Iar, dacă este obiectiv, trebuie să poată dovedi cele spuse.

 

Să nu care cumva să baţi covorul!

În zona metropolitană a Londrei (exclude centrul Londrei) nu este permis să se bată covorul sau mocheta. Totuşi, ai voie să-ţi scuturi preşul de la intrare, dar s-o faci înainte de 8 dimineaţa. Aşadar, dacă vrei să-ţi cureţi preşul de la intrare în stradă, fixează-ţi alarma ca să te trezeşti devreme!

Autor articol: Cristian Enache

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!