Satul Olimpic, noul cartier al Londrei

Articol publicat in sectiunea Diaspora pe data 9 septembrie 2013

Autoritatile din Londra, in parteneriat cu mai multe firme private, valorifica din toate punctele de vedere facilitatile create cu ocazia Jocurilor Olimpice din 2012. Una dintre aceste facilitati este Satul Olimpic, care este transformat in cartier de apartamente. Astfel, londonezii vor sa transforme zona in care au locuit sportivii pe parcursul olimpiadei, formata dintr-un complex de aproximativ 30 cladiri, intr-un nou cartier de locuinte in estul Londrei. Proiectul are in plan modificarea Satului in aproape 3.000 de apartamente, care sa fie vandute sau inchiriate, pe langa ele, urmand a fi construite alte 8.000 de spatii de locuit pentru intregirea noului cartier.

 

Transformarea Satului Olimpic

Unul dintre zecile de romani ce lucreaza la modificarea Satului Olimpic in cartier de locuinte a povestit pentru Diaspora Romaneasca despre aceasta transformare. T.P. spune ca unele dintre noile apartamente au fost deja cumparate, urmand ca noii proprietari sa se mute in casa noua odata cu finalizarea tuturor lucrarilor, in timp ce alte apartamente vor fi doar inchiriate, iar altele vor fi transformate in locuinte sociale.

„Cladirile, blocurile si camerele in care au fost gazduiti sportivii au fost construite inca de la bun inceput cu scopul de a fi transformate in locuinte. De exemplu, un apartament cu trei camere a fost impartit cu pereti din rigips in doua camere, plus o camera ce era folosita ca si hol. Acum, toti acesti pereti sunt indepartati pentru ca apartamentul respectiv sa devina unul cu doua, trei, patru camere, in functie de cum a fost conceput initial”, spune romanul ce lucreaza in Stratford la transformarea Satului Olimpic.

———————————-

„Bucatariile sunt spatioase, foarte mari, sa nu exagerez, dar sunt aproape cat jumatate din apartamentul meu din Romania, cam 30 de metri patrati. Este bucataria si livingul.”

T.P., muncitor roman ce lucreaza la transformarea Satului Olimpic

———————————-

 

Aproape 3.000 de locuinte

„Sunt in jur de 30 de blocuri in Satul Olimpic, unele cu 14 etaje, altele cu 10 sau 9 etaje, unde se lucreaza de zor, in primul rand la indepartarea peretilor despartitori. Eu am lucrat in mai multe dintre acestea, iar in prezent muncesc intr-un bloc cu 6 etaje. La subsol este o parcare mare pentru masini, etajul unu l-au transformat intr-un parc. Din ce am auzit, un apartament cu trei camere ajunge sa coste si 400.000 de lire. Si exista multe persoane pe lista de asteptare, deci au cumparatori. Insa, eu, chiar daca as dispune de aceasta suma de bani, nu mi-as cumpara un apartament acolo. Pentru ca stiu cum s-a lucrat. Daca nu as stii, probabil ca mi-as cumpara. Aceasta este parerea mea. Si spun aceste lucruri pentru ca mi se par construite in bataie de joc. Eu am fost acolo si am vazut cum se lucreaza cu rigips ud, de la ploaie. Acum, pentru ca in unele locuri miroase a mucegai, acești pereti sunt taiati sau decopertati si schimbati cu material bun. Este un intreg cartier acolo, este construit si un campus, vor fi multe parcuri cu iarba verde destinate atat locatarilor, cat si celorlalti pentru picnic, sunt cluburi sportive, o piscina unde se antrenau sportivii, toate vor deveni publice”, povesteste tanarul roman.

———————————-

„Vor fi, pe langa case moderne, si facilitati de exceptie. Va fi unul dintre cele mai cautate cartiere de locuit din Londra! Parcul Olimpic va deveni «Parcul Regina Elisabeta». Complexul de baze sportive va deveni cel mai mare parc urban din Europa. In mijlocul lui va fi construita si o universitate noua, care sa beneficieze de salile si arenele deja ridicate, si care se va axa pe stiinta sportiva, media digitala si tehnologie. Facilitatile, cum sunt Aquatic Centre sau Multi-use Arena, vor putea fi folosite de cluburi sportive locale, dar si de public.”

Boris Johnson, primarul Londrei

———————————-

 

Se lucreaza de zor…

In afara de inlaturarea peretilor, se pune parchet, se finiseaza, se indreapta pereti, intr-un cuvant se da o ultima forma, spune T.P.: „La apartamentele care au fost deja cumparate se lucreaza la utilarea bucatariilor: cu aragaz incorporat in mobile de bucatarie, cu frigider, cu absolut tot ce trebuie intr-o bucatarie. Toate sunt aduse din Germania. Se pune mocheta pe jos in camera, parchet pe hol, depinde, nu se face peste tot la fel. Dupa estimarile mele, la cum se lucreaza, cred ca anul viitor in primavara se vor termina lucrarile. Din ce stiu si ce se aude, trei sferturi din acestea au fost cumparate de un seic inca din 2008, cand s-a inceput constructia Satului Olimpic. Zona mi se pare una foarte buna de locuit. Sunt foarte multe centre comerciale, magazine, este mall-ul Westfield, insa eu am fost acolo si am impresia ca totul este facut la repezeala, in graba. Ma refer in interior. Peretii sunt strambi, nu s-a facut izolatie cum se face in Romania, zidurile sunt subtiri. De exemplu, daca vorbesc mai tare, gen tip, se aude tot in apartamentul vecinului. Asa au fost cerintele, asa s-a facut. Nu este vina muncitorilor.”

———————————-

Satul olimpic din Londra, situat in estul capitalei Angliei, a fost vandut pentru 557 milioane de lire sterline (634 milioane de euro) unui consortiu din care face parte si Qatari Diar, filiala a fondurilor suverane de investitii din Qatar. Conform Olympic Delivery Authority, Qatari Diar si grupul imobiliar britanic Delancey au obtinut drepturile de cumparare si de gestionare pe termen lung a Satului Olimpic. Contractul include si drepturile pentru sase terenuri adiacente, pe care s-ar putea construi inca 2.000 de locuinte. Cotidianul Evening Standard noteaza ca Delancey si Qatari Diar vor prelua 1.439 din cele 2.818 case din Satul Olimpic. Asociatia londoneza se va ocupa de procesul de inchiriere a apartamentelor destinate familiilor cu venit mic, iar Qatari Diar va inchiria restul spatiilor la valoarea de pe piata imobiliara.”

Agentia France-Press

———————————-

 

Satul Olimpic, construit de mana romaneasca

La ridicarea Satului Olimpic au contribuit foarte multi muncitori romani, spune romanul ce lucreaza in Satul Olimpic: „Inca de la primele temelii ale Satului Olimpic au lucrat romani. Nu stiu sa spun o cifra exacta, dar aproximativ 20% dintre muncitori au fost romani. Cam 3.500-4.000 de oameni, restul polonezi, bulgari, lituanieni si englezi. Inainte de Olimpiada, daca intrai in cantina, se auzea romaneste. Bucataresele erau romance, la orice masa te asezai din sase persoane, trei erau romani. Si in prezent muncesc romani in Satul Olimpic. De exemplu, in blocul in care lucrez eu, suntem 100-120 de muncitori din care 10-15 sunt romani, cam aceasta este media.” 

Autor articol: Oana Padureanu

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!