Savoarea pâinii româneşti, la Londra

Articol publicat in sectiunea Afaceri românești, Muncă, Poveşti româneşti pe data 4 august 2014

Londra_Marius Ionescu_fabrica paine

De mai bine de opt luni de zile, o bună parte din românii din Londra au pe masă pâine bună, proaspătă şi gustoasă la fel ca cea de acasă. Şi asta mulţumită unui român de 41 de ani care a adus puţin din savoarea Transilvaniei şi pe meleagurile britanice. Numele său este Marius Ionescu, iar ideea sa de a deschide o brutărie a devenit realitate în decembrie 2013, după multă vreme în care… „nu găseam o pâine bună în Londra şi aşa am început să îmi rog prietenii să îmi trimită din ţară. Primeam câte 10-15 pâini pe care le puneam la congelator”, ne povesteşte Marius.

Momentan, în brutăria care se află în Luton se plămădesc şi se coc două sortimente de pâine: cea tradiţională cu cartofi din Transilvania şi franzela, dar în scurt timp, ne spune Marius, alte două vor ajunge pe masa românilor din Londra. Şi nu numai.

 

Către Anglia, cu gând de afacere

În urmă cu şase ani, când s-a hotărât să lase în urmă România şi să îşi încerce norocul peste graniţă, ideea de a avea propria afacere nu era una nouă pentru Marius Ionescu, cel care, de anul trecut, le aduce românilor din Londra gustul pâinii de acasă.

„Am încercat o grămadă de lucruri în România, am avut şi o firmă, dar lucrurile începuseră să se strice, nu mai mergea nimic, taxele erau foarte mari, şpaga era la ea acasă. Dacă lucrezi cinstit în ţară, nu mai rămâi cu nimic… şi asta m-a înrăit”, ne spune Marius despre motivele care l-au determinat să plece şi să pornească de la zero în altă ţară. Şi practic, chiar de la zero a început. La fel ca majoritatea românilor, a început să lucreze în construcţii. Şi nu a renunţat la acest job nici în prezent.

„Munca pe şantier este foarte grea… te termină şi fizic şi psihic, e umezeală, mă trezesc deseori cu mâinile amorţite, dar încă nu pot lăsa jobul. Încă ne oferă, mie şi soţiei, o stabilitate, o siguranţă. În viitor îmi doresc să renunţ, pentru că vrem să ne extindem şi într-o afacere e important să fii mereu prezent”, este de părere Marius.

————————————–

Sloganul brutăriei partenerului meu, Diószegi, din România esteTradiție și calitate. Tradiție, pentru că și tatăl, și bunicul lui (al cărui chip se află chiar pe eticheta produsului principal) au fost brutari, iar calitate pentru că… doar aşa poţi rezista pe piaţă… o dată păcăleşti omul, a doua oară, dacă nu există calitate, nu mai cumpără nimeni. Partenerul meu ne ajută foarte mult, el este în spatele nostru, reţetele sunt tot de la el.”

Marius Ionescu

————————————–

 

Tradiţie şi calitate

Londra_Marius Ionescu_fabrica paine2

Şi uşor-uşor gândurile şi dorinţele sale s-au materializat. Nu aşa cum îşi propuse încă de la început, dar drumul pe care pornise împreună cu soţia sa era cel bun.

„Întotdeauna m-am gândit că ar fi bine să lucrez pentru mine… în urmă cu patru ani am căutat să cumpăr o franciză pe Cleaning, pentru că aici este foarte căutat acest domeniu. Am fost la show-uri, la tot felul de evenimente şi vorbind cu soţia, tot ni se părea că e prea scump. În acea perioadă în care căutam franciză, tot cumpăram pâine de aici şi nu găseam una bună, una care să îmi placă, pentru că pâinii de aici îi lipseşte savoarea aceea deosebită. Fiind obişnuit cu gustul de acasă, parcă nimic nu era la fel. Aşa că mi-am rugat prietenii să îmi trimită pâine din ţară. Primeam 10-15 pâini, le puneam la congelator. Iar când se mai întâmpla să rămânem fără pâine, două-trei zile, până primeam pachetul… era greu. De aici a pornit totul. Am un prieten care are o brutărie faimoasă în România, în acelaşi oraş de unde sunt şi eu, Sfântu Gheorghe, Covasna, şi aşa m-am gândit împreună cu soţia să deschidem o brutărie aici. Am vorbit cu el, a fost de acord… şi după un an de zile s-a materializat totul.”

————————————–

„Clienţii sunt de toate naţionalităţile. Proprietarii unui magazin din Ţara Galilor vin săptămânal şi cumpără pâine de la noi. Vin oamenii aceia trei ore, iau 40-50 de pâini, plus le facem cuiburi de viespe, covrigi. Este cerere acolo, pentru că sunt şi români şi maghiari şi polonezi.”

Marius Ionescu

————————————–

 

Brutăria românească de la Luton

Londra_Marius Ionescu_fabrica paine3

Deşi afacerea creşte văzând cu ochii, Marius încă are nevoie de siguranţă, tocmai de aceea nu poate pune încă punct jobului din construcţii. Cea care se ocupă ca totul să meargă ca la carte este soţia sa.

„Soţia mea se trezeşte în fiecare zi la 3 dimineaţă, ea se ocupă de partea de livrare şi mulţumită ei, am crescut foarte mult, pentru că este mereu peste tot. Avem patru angajaţi, dar am pornit cu doi oameni şi un van… acum avem patru oameni, plus soţia. Vrem să cumpărăm un al doilea van şi să angajăm şi un şofer. Vrem să mai aducem încă un brutar. Dar toate acestea sunt cheltuieli. Angajaţii mei sunt toţi din ţară, sunt aduşi datorită partenerului meu care are brutărie de 12 ani de zile în Sfântu Gheorghe”, ne povesteşte Marius.

Reţeta după care este făcută pâinea pe care Marius o trimite pe piaţa britanică este una foarte veche, îmbunătățită în timp de prietenul și partenerul său, Diószegi Lászlo, un faimos brutar din Transilvania.

————————————–

„Făina pe care am găsit-o aici nu este de calitate, iar dacă nu ai o făină bună, iese cu totul altceva. Așa că făina o aducem din Ungaria, iar cartofii din Germania. În brutăria noastră se coc în fiecare zi peste 1.000 de pâini. Am pornit cu 50 de bucăţi pe zi şi am ajuns la peste 1.000. Sunt mulţumit pentru că am depăşit aşteptările. Am crescut într-un timp relativ scurt. Persoane din jurul nostru care ne-au susţinut moral ne-au recunoscut acum când am ajuns la nivelul acesta că nu ne dădeau şanse prea mari. Nu pot decât să mă bucur că am întrecut aşteptările. Acum avem 40 de magazine unde distribuim pâine. Sunt magazine româneşti, turceşti, indiene, poloneze. Noi am câştigat clienţii datorită calităţii.”

Marius Ionescu

————————————–

 

Ţeluri mari… din pâine cresc

Londra_Marius Ionescu_fabrica paine1

Pâinea se fabrică în România de aproape 20 de ani, brutăria fiind deschisă de către tatăl lui Laszlo, care a pornit cu doi oameni, o mașină și un cuptor.

„Partenerul nostru din România face 25 de feluri de pâine şi are peste 40 de sortimente de panificaţie. Noi, încet-încet, vrem să le aducem aici. Acum avem doar două pâini… pâinea tradiţională cu cartofi şi franzela, dar în viitorul apropiat, cred că într-o lună de zile, o să mai aducem pe piaţă alte două feluri, pâinea neagră şi o să mai venim cu o pâine pentru care există cerere, dar este surpriză… să nu le dăm şansa altora să vină înaintea noastră. Plus că ne dorim să aducem şi câteva produse de patiserie. Am făcut colaci, covrigi, cuib de viespe, putem face orice la comandă”, ne spune Marius.

 

————————————–

De ce este o pâine specială

 

 • „Pâinea noastră este o pâine deosebită pentru că este făcută manual, este frământată manual. Noi nu avem utilaje, decât strictul necesar. Este o pâine bună pentru că se spune că atunci când pui suflet, şi pâinea va ieşi bună. Este bună pentru că se simte sudoarea frunţii brutarului…”
 • „Pâinea noastră este făcută după aceeaşi reţetă ca şi cea preparată pentru prinţul Charles. La ultima vizită a prinţului Charles în România, partenerul meu s-a întâlnit cu Alteţa Regală care a şi gustat din pâinea noastră. I-a spus atunci că avem o brutărie şi în Londra.”
 • „Anul trecut, la Bucureşti, de Ziua Pâinii,Diószegi Laszlo a făcut o pâine de 96,6 kilograme, record omologat de World Record Academy ca cea mai mare pâine rustic-bio din lume, The World’s Largest Rustic Potato Bread, iar pe 20 august în Ungaria, la Szolnok, va face o pâine de 200 de kilograme.”

Marius Ionescu

————————————–

Autor articol: Oana Padureanu

Comentarii

4 pareri la “Savoarea pâinii româneşti, la Londra”

 1. mishu Spune:

  is brutar patiser cu 15 ani de experienta un post si pentru mine :??

 2. Ardelean Daniela Spune:

  Buna am si eu o intrebare nu aveti nevoie de brutar deoarece am calificare si am lucrat in domeniu 15 ani.Va multumesc si astept un raspuns de la dv.

 3. Florin sava Spune:

  Am lucrat in domeniu 9 ani as dori un job 07417526222

 4. Cismas Mircea Spune:

  Am lucrat 15 ani in brutarie daca aveti nevoie de oameni va dau numarul meu si daca va rog sa ma sunati inapoi 07405100120

Spune-ti si tu parerea!