Scad dobânzile la credite

Articol publicat in sectiunea Economie pe data 18 septembrie 2014

Preşedintele Asociaţiei Române a Băncilor (ARB), Radu Graţian Gheţea, apreciază că dobânzile la credite vor scădea în continuare, întrucât BNR a dat multe semnale în ultima perioadă şi probabil va mai da pentru scăderea acestora, factor care va determina creşterea cererii pentru împrumuturi.

„Lumea are impresia că noi, bancherii, suntem foarte supăraţi când scad dobânzile. Nu suntem, pentru că atunci când scad dobânzile, înseamnă că începe să crească cererea, principala pondere în veniturile noastre fiind dobânzile la credite. Trebuie să ne gândim că acest volum (de venituri – n.r.) poate fi menţinut la acest nivel sau crescut fie prin creşterea dobânzilor, ceea ce e un dezastru, fie prin creşterea volumului de creditare”, a declarat Gheţea, preşedinte şi al CEC Bank.

El a arătat că dobânzile se vor reduce pe toată gama de credite şi a precizat că începe „să se mişte” activitatea de vânzare-cumpărare a imobilelor, potrivit statisticilor, ceea ce indică şi o revenire a creditelor ipotecare, potrivit Mediafax.

„Un element important în toată această discuţie este acel iureş care se creează în mass-media când, pe parcursul unei etape, se anunţă că se mai prelungeşte sau nu programul «Prima Casă». Toată lumea era în foarte mare îngrijorare, asta înseamnă că lumea îşi doreşte, are intenţia să îşi facă o casă”, a spus Gheţea.

 

Câştig în instanţă

Pe de altă parte, preşedintele ARB a spus că sentinţele judecătoreşti privind transformarea creditelor din franci elveţieni în lei la cursul de schimb de la data acordării împrumutului nu ajută deloc la redresarea creditării, iar impactul schimbării condiţiilor de creditare este „deosebit de puternic”.

Tribunalul din Galaţi a dat recent prima sentinţă definitivă în cazul unui credit contractat de la Volksbank în franci elveţieni şi a dispus convertirea acestuia în lei la cursul de schimb de la data acordării împrumutului, la care se adaugă o majorare de 10%. Contractul avea o clauză inclusă potrivit căreia clientul poate solicita această transformare dacă cursul valutar se apreciază cu 10% faţă de momentul contractării creditului.

Totodată, instanţa a decis anularea comisionului de risc, considerat abuziv, şi restituirea sumei plătite aferente acestuia.

Anunţul a fost făcut  de avocatul Gheorghe Piperea pe pagina personală de Facebook, care a precizat că nu a reprezentat în instanţă clientul care a obţinut această decizie.

Autor articol: Ionut Mares

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!