Scade imigratia, dar creste migratia

Articol publicat in sectiunea UK la zi pe data 9 septembrie 2013

Migratia neta a continuat sa creasca in Marea Britanie la finele anului trecut, in ciuda promisiunilor facute de catre guvernanti inca din 2010, ca cifra va scadea de la sute de mii la numai cateva zeci de mii, pana in 2015.

Valoarea migratiei nete din Marea Britanie a ajuns la 176.000 in decembrie anul trecut, in crestere fata de cifra de 153.000 raportata in luna septembrie a aceluiasi an. Variatia indicatorului – calculat ca diferenta intre numarul indivizilor care au intrat in tara si a celor care au parasit teritoriul statului – a fost prezentata intr-un raport al Oficiului National de Statistica (ONS) dat publicitatii in ultimele zile ale lunii august.

„Cresterea este impotriva tendintei descendente care s-a manifestat anterior in ceea ce priveste migratia neta”, a observat BBC News, referitor la raportul ONS.

 

Multi vin, putini pleaca…

Imigrantii sunt tot mai putini in Regatul Unit si totusi, cifra migratiei nete a devenit mai mare, producand ingrijorare la Londra. Cresterea se datoreaza, in principal, faptului ca numarul celor ce aleg sa paraseasca tara este din ce in ce mai mic.

Doar 321.000 de persoane au plecat din Marea Britanie pe parcursul lui 2012, fata de 351.000 cati se hotarau sa paraseasca tara in anul anterior. In acelasi timp, numarul imigrantilor stabiliti in regat a scazut de la 566.000 in decembrie 2011, la 497.000, la sfarsitul lui 2012, rezulta din ultimele date oficiale prezentate de ONS, in privinta evolutiei fenomenului migrationist.

„Totusi, cifra migratiei nete a scazut cu o treime fata de varful inregistrat in 2010”, s-a aparat ministrul imigratiei, conservatorul Mark Harper, citat in BBC News. Cifrele prezentate de ONS reprezinta „o lovitura” la adresa actualei guvernari, i-a replicat omologul sau din guvernul din umbra, laburistul Chris Bryant.

„Obiectivele actualului ministru de interne in privinta migratiei au fost complet ratate, așa cum rezulta din ultimele date statistice. Acestea arata ca guvernantii au abordat gresit problema imigratiei ilegale. Este adevarat ca imigratia trebuie tinuta sub control, dar trebuie sa recunoastem ca sunt imigranti care aduc beneficii Marii Britanii si imigranti care ne fac deservicii”, a atras atentia Chris Bryant.

 

Studentii internationali si est-europenii

Cifrele imigratiei inregistrate in 2012 in Regatul Unit au fost in evidenta scadere fata de anul anterior, in ciuda cresterii migratiei nete, conform datelor prezentate de ONS la finele lunii august.

Numarul est-europenilor originari din statele A8 – ce au aderat la UE in 2004 – si s-au stabilit in Regatul Unit a fost de 58.000 in 2012. Inainte cu un an, aproximativ 77.000 de persoane din Polonia, Cehia sau Lituania intrau in Marea Britanie cu intentia de a ramane in aceasta tara.

Doar 97.000 de imigranti proveniti din New Commonwealth – tari care au apartinut in trecut fostului imperiu britanic, ca Botswana, Kenya, Malawi, Bangladesh, India sau Pakistan – s-au stabilit in Regatul Unit in 2012. Cifra este mult inferioara fata de anul precedent, cand 151.000 de cetateni ai acestor state alegeau sa inceapa o noua viata in Marea Britanie. Scaderea se explica, in opinia analistilor, prin imputinarea tinerilor originari din aceste tari, dispusi sa studieze in universitati britanice.

De altfel, numarul imigrantilor care vin in Regatul Unit pentru studii a ajuns sa fie egal cu acela al strainilor care aleg Marea Britanie pentru a munci, mai reiese din ultimul raport ONS. Doar 180.000 de studenti international au fost inregistrati in regat in 2012, comparativ cu cifra de 232.000 consemnata inainte cu un an.

Autor articol: Marcel Istrate

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!