Scade numărul de pensionari

Articol publicat in sectiunea Social pe data 1 aprilie 2016

Circa 51.000 de pensionari au dispărut din statistici în 2015 comparativ cu anul anterior.

Numărul mediu de pensionari a scăzut la 5,3 milioane de persoane, în timp ce pensia medie lunară încasată a crescut cu 5,4%, în același interval, până la 892 de lei, potrivit datelor publicate de Institutul Național de Statistică (INS), citate de News.ro.

Raportul dintre numărul de pensionari și cel de salariați a fost de 1 la 1, ceea ce înseamnă că un angajat activ susține, în prezent, un pensionar, dar acest raport variază de la un județ la altul.

În vreme ce în Capitală sunt cinci pensionari la 10 salariați, în județul Giurgiu raportul este de 17 vârstnici la 10 salariați. Și tot în Giurgiu se înregistrează și cele mai mici pensii: valoarea medie a pensiei în această regiune este de 711 lei, în vreme ce în București este de 1.122 de lei.

La nivelul țării, în 2015 pensia medie lunară a fost de 892 lei, mai mare cu 5,4% față de anul precedent. Există și 608.200 de beneficiari de indemnizație socială – adică pensia minimă de 400 de lei pe lună achitată tuturor celor înscriși în sistemul public de pensii, indiferent cât de puțin au cotizat la acesta.

Pe categorii de pensii, numărul pensionarilor pentru limită de vârstă a fost preponderent (73,9%), procentul românilor care au cerut pensionare anticipată sau pensionare anticipată parțială fiind de 2,1%.

Autor articol: Ionut Mares

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!