Scaderea lirei afecteaza amenzile pentru viteza

Articol publicat in sectiunea UK la zi pe data 19 octombrie 2009

Mii de conducatori auto vor scapa usor de amenzile pentru viteza datorita scaderii valorii lirei. In schimb, mii de soferi britanici vor plati din greu pentru aceleasi incalcari ale legii care sunt comise in afara tarii.

Discrepanta apare din noul tratat european, care a intrat in vigoare la inceputul acestei luni si care specifica faptul ca tarile europene pot amenda conducatorii auto straini care comit infractiuni legate de viteza pe teritoriul propriu.

Problema Marii Britanii este scaderea lirei, fapt ce duce la situatia in care soferii straini prinsi in UK vor scapa cu o amenda mai mica de 70 de euro, asa cum este ea stabilita de catre tratat. Sau vor scapa fara sa o plateasca, pentru ca tratatul spune ca doar amenzile care depasesc respectiva suma vor fi urmarite prin prisma tratatului, care intentioneza sa usureze eforturile de a pastra ordinea pe drumurile publice.

Dar limita de 70 de euro inseamna ca prevederile legii nu pot fi puse in practica in UK. La rata curenta de schimb, asta inseamna ca amenda este una de £64, cu £4 mai mult decat amenda standard pentru viteza, acest lucru ducand la scaderea oricarei posibilitati ca soferii straini sa primeasca vreo pedeapsa.

In unele parti ale tarii se estimeaza ca amenzile emise pentru depasirea vitezei apartin in proportie de 40% soferilor straini.

In acelasi timp, un sofer britanic prins depasind cu 12 mile limita la care se circula in Franta va avea de platit o amenda de 135 de euro, aproximativ £123. In Olanda, daca viteza va fi depasita cu mai mult de 9,3 mile pe ora pe orice alt drum in afara autostrazilor, britanicii vor trebui sa plateasca o amenda incepand de la 72 de euro in sus, adica aproximativ 65,85 de euro.

Sub limitarile acestui tratat, guvernul britanic colecteaza amenzile de la fiecare plangere facuta pe teritoriul celor 13 state si pastreaza banii. Slabiciunea lirei sterline va duce la situatia in care trezoreria va suferi o cadere de proportii.

Austria, Cipru, Cehia, Danemarca, Estonia, Finlanda, Franta, Ungaria, Letonia, Lituania, Olanda, Romania si Slovenia au semnat deja acest tratat.

Ceea ce este ironic este faptul ca guvernele tarilor semnatare, care, de asemenea, vor pastra sumele colectate, vor pierde la randul lor, datorita faptului ca amenzile primite pe teritoriul Marii Britanii ar putea scadea sub 70 lire.

Fisura respectiva a infuriat fundatia RAC.

La momentul negocierii tratatului, lira sterlina era puternica, iar cei 70 de euro urmau sa acopere o amenda de rutina pentru exces de viteza. Apoi, lumea si-a dat seama ca soferii straini ar putea scapa datorita faptului ca ar fi dificil ca acestia sa fie urmariti.

„Cred ca procentul urca la 40% dintre infractiuni, mai ales in regiunile ce dispun de port, cum ar fi Kent sau Suffolk”, a spus Kevin Delaney, seful departamentului de trafic din Scotland Yard.

„In Londra as estima ca procentul se ridica la 20%.”

Publicatia Telegraph a descoperit, prin intermediul unei investigatii, ca pe parcursul anului trecut au existat aproximativ 27.000 de amenzi neplatite la nivelul a 15 sectii de politie.

Guvernul a luat atitudine impotriva soferilor straini de tiruri folosindu-se de legea din 2006, Road Safety Act, pentru a impune plata amenzilor pe loc – descrise ca depozite – in momentul in care sunt prinsi incalcand o serie de legi ale traficului. Una dintre solutii ar fi aceea de a pune patrulele politienesti sa se foloseasca de acest act si in cazul soferilor simpli.

Dar incercarea de a proceda la fel si in cazul celorlalti soferi nu a dat rezultatele scontate, guvernul britanic condamnandu-si propriul mod de a negocia tratatul.

Un oficial al Ministerului de Justitie a declarat si el ca „nu ar fi deloc avantajos din punctul de vedere al costurilor sa incercam sa impunem plata amenzilor mai mici de 70 de euro”.


Etichete: , , , , ,

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!