Scăderea migrației: Țintă Imposibilă!

Articol publicat in sectiunea UK, despre români pe data 2 decembrie 2014

london_underground1

Migrația netă din Regatul Unit a crescut cu 78.000 în intervalul iunie 2013 – iunie 2014, ajungând la valoarea de 260.000, au relatat cu îngrijorare mass-media britanice în 27 noiembrie, citând ultimele rapoarte oficiale alcătuite de Oficiul Național de Statistică (ONS). Cifra, calculată ca diferența dintre străinii care se stabilesc în Marea Britanie și numărul persoanelor care părăsesc țara, pe parcursul unui an, este considerată de analiști „o adevărată lovitură” pentru actualul guvern de la Londra.

 

Creștere record

Valoarea migrației nete din Regatul Unit a ajuns la nivelul lui 2010, an în care partidul conservator condus de David Cameron câștiga alegerile promițând electoratului că va reduce drastic fenomenul migraționist până la viitorul scrutin parlamentar din 2015. „Ținta” premierului Cameron, care susținea că la finele mandatului migrația netă nu va mai fi de ordinul a sute de mii, ci doar de câteva zeci de mii, a devenit practic imposibil de atins, comentează analiștii în acest moment.

Aproximativ 583.000 de persoane au ales să se stabilească în Marea Britanie în perioada de un an analizată. Cifra este mai mare cu 78.000 decât cele 12 luni precedente. Dintre aceștia, 45.000 au fost cetățeni ai statelor UE și 30.000 proveneau din afara granițelor uniunii.

Numărul celor care au ales să părăsească Regatul Unit din iunie 2013 și până în iunie 2014 a fost de 323.000.

 

Românii și bulgarii sunt de vină

Creșterea prezenței românilor și bulgarilor în Marea Britanie este considerată una din principalele cauze ale valorii ridicate a migrației nete din acest an, scriu cele mai importante publicații din regat, citând ultimele date publicate de ONS.

Numărul românilor care au sosit în ultimul an în căutarea unui loc de muncă pe tărâm britanic a fost cu 11.000 mai mare decât în anul precedent, în timp ce bulgarii veniți în regat cu același scop au fost mai mulți cu 10.000. De asemenea, Non-europenii ajunși în Marea Britanie a fost de asemenea, mai mare decât în urmă cu un an cu 14.000.

Guvernul Cameron a reușit totuși să reducă imigrația din afara UE cu aproape un sfert în ultimii patru ani, a susținut ministrul imigrației James Brokenshire. „Intenționăm, în același timp, să limităm dreptul libertății de mișcare de care se bucură cetățenii UE în interiorul granițelor uniunii, acesta fiind principalul motiv al ascensiunii cifrei migrației provenite din țările membre ale UE”, a insistat guvernantul.

————————————–

„Cifrele ONS arată că predicțiile avansate anul trecut de reprezentanții formațiunii politice naționaliste UKIP cu referire la o presupusă invazie de români și bulgari în Marea Britanie pe parcursul acestui an au fost exagerate și nefondate.”

The Guardian

————————————–

 

Autor articol: Marcel Istrate

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!