Scăderea TVA schimbă obiceiurile de consum

Articol publicat in sectiunea Economie pe data 8 aprilie 2016

Majorarea pensiilor, a salariilor bugetarilor din educație și sănătate, precum și a venitului mediu pe economie, dar și reducerea TVA la alimente au dus la o creștere a puterii de cumpărare și a încrederii populației, remarcă un studiu GfK, citat de Mediafax.

Acestea s-au reflectat și în creșterea de 1,5% a consumului casnic pentru mâncare, produse cosmetice și de igienă, comparativ cu anul precedent.

Dinamica pieței a fost dată de creșterea volumelor cumpărate. Acestea au crescut cu 4% anul trecut. Odată cu reducerea TVA la alimente, a apărut pentru prima dată în ultimii trei ani fenomenul de uptrading, de trecere la un produs superior din aceeași categorie.

Acest fenomen a fost susținut și de creșterea unor categorii de produse mai scumpe. „De exemplu, putem vorbi despre categorii precum: pește și fructe de mare, fructe uscate, miere, cereale pentru mic dejun, cidru, produse speciale de îngrijire a corpului”, se remarcă în studiu.

Creșterea pieței vine doar prin comerțul modern, unde cifrele arată o tendință diferită față de comerțul tradițional.

Comportamentul de cumpărare a suferit ușoare modificări față de anii anteriori: consumatorii merg mai rar la cumpărături, dar cheltuie ceva mai mult de fiecare dată.

„Scăderea frecvenței de cumpărare și faptul că românii și-au permis să pună în coș și produse mai scumpe ne arată o oarecare relaxare a acestora la cumpărături. Ei nu se mai țin așa de strict de lista de cumpărături cum o făceau înainte și, chiar dacă sunt în continuare în căutarea unor oferte bune de preț, tendința de a cumpăra cât mai ieftin pare să se mai fi diminuat”, spune Raluca Răschip, Consumer Goods and Retail Director GfK România.

Autor articol: Ionut Mares

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!