Scaderi salariale fara precedent

Articol publicat in sectiunea UK la zi pe data 23 iunie 2013

„Scaderile salariale fara precedent” au afectat in ultimii ani pe cele mai multe persoane ce au muncit in UK, din cauza consecintelor recesiunii economice declansate in 2008, a informat BBC News in editia sa online din 12 iunie.

O treime dintre persoanele care si-au pastrat acelasi loc de munca in anii 2010 si 2011 au avut de suferit de pe urma reducerilor salariale, sustin reprezentantii Institutului pentru Studii Fiscale (IFS), in cel mai recent raport al institutiei. Mai multi analisti economici au sustinut acest punct de vedere, aratand ca Regatul Unit a traversat, incepand din 2008, cea mai lunga perioada caracterizata de cele mai drastice diminuari la nivelul veniturilor populatiei din ultimul secol. In acelasi timp, somajul a scazut mai putin decat in timpul altor recesiuni, inregistrate la nivelul economiei britanice in trecut.

„Scaderea veniturilor nominale ale populatiei active din UK pe parcursul recesiunii a fost una fara precedent”, a sustinut Claire Crawford, reprezentanta IFS. Ea a explicat de ce somajul nu a ajuns la cote mai ridicate decat cele la care se afla in prezent.

„Putem exemplifica referindu-ne la cazurile persoanelor ce muncesc si sunt unicele intretinatoare ale propriilor copii sau ale celor cu varsta inaintata si care aveau un loc de munca stabil. Acestea nu au renuntat la joburi cu aceeasi usurinta ca si in recesiunile precedente cu care s-a confruntat economia britanica. Oamenii au ramas pe posturi, chiar in conditiile in care nivelul de salarizare a scazut. Au procedat astfel probabil datorita constrangerilor introduse de guvernanti in sistemul de beneficii sociale si a competitiei tot mai accentuate de pe piata muncii”, se explica in raportul mentionat.

 

Salarii mai mici cu 10%

Scaderile salariale medii inregistrate in UK din anul 2007, de la inceputul recesiunii si pana in prezent, au fost de aproximativ 10% au apreciat reprezentantii TUC, cea mai importanta confederatie sindicala din Regatul Unit. Cei mai afectati au fost salariatii din nord-vestul tarii, care au ajuns sa castige mai putin cu 10,6% decat inaintea crizei economice, urmati de locuitorii din sud-vestul Angliei. Veniturile acestora s-au diminuat cu 10,1%.

Analistii au mai sesizat ca managerii firmelor mici si mijlocii au recurs mai degraba la scaderea salariilor decat la concedierea angajatilor. In companiile mari s-au preferat reducerile de personal, in locul diminuarii veniturilor.

Atat analiza IFS, cat si datele prezentate de reprezentantii TUC au luat in considerare valorile salariale tinand cont de rata inflatiei raportata de banca centrala.

Piata muncii britanice continua sa fie stabila, competitiva si puternica in ciuda perioadei de refacere economica pe care Marea Britanie o traverseaza ca urmare a trecerii prin „cea mai lunga si severa recesiune”, au comentat surse din interiorul Ministerului Finantelor, citate de BBC, ca reactie la datele prezentate de IFS.

Autor articol: Marcel Istrate

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!