Scandal de spionaj în Franța: Trei președinți, ascultați de americani

Articol publicat in sectiunea Politică externă pe data 26 iunie 2015

Statele Unite ale Americii i-au spionat între 2006 și 2012 pe ultimii trei președinți francezi, Jacques Chirac, Nicolas Sarkozy și François Hollande, relevă documente WikiLeaks, publicate marți seară de cotidianul de stânga Liberation și de site-ul Mediapart. Documente „Top-Secret”, mai precis cinci rapoarte ale agenției de spionaj americane NSA, indică faptul că celor trei președinți francezi le-au fost interceptate comunicațiile. Documentele intrate în posesia WikiLeaks ar proveni de la un birou care se intitula „Summary Services” sau „serviciul de sinteze”. Fără a conține dezvăluiri senzaționale, documentele în cauză fac lumină asupra modului de funcționare și de luare a deciziilor de către administrațiile prezidențiale ale lui Francois Hollande și ale celor doi predecesori ai săi.

Documentul cel mai recent datează de la 22 mai 2012, respectiv cu câteva zile înainte de preluarea funcției de către Francois Hollande. Printre altele, sunt menționate reuniuni secrete destinate discutării unei eventuale ieșiri a Greciei din zona euro. În ceea ce-l privește pe Nicolas Sarkozy, unele documente arată că acesta se considera în 2008 „singurul om capabil” să rezolve criza financiară. Fostul șef al diplomației al lui Jacques Chirac, Philippe Douste-Blazy, era, la rândul său, perceput ca având o „înclinație de a face declarații inexacte și inoportune”.

Germania a fost șocată în vara lui 2013 de dezvăluirile fostului consultant al NSA, Edward Snowden, privind un vast sistem de supraveghere a conversațiilor telefonice și a comunicațiilor germanilor pe internet, dar și referitoare la interceptarea telefonului mobil al cancelarului Angela Merkel, timp de mai mulți ani.

Autor articol: Amira Damian

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!