Scandal în Peninsulă: Limba română, obligatorie în două școli italiene

Articol publicat in sectiunea Diaspora în lume pe data 12 octombrie 2015

elevi_limba romana

Limba română va deveni materie obligatorie în două școli dintr-o localitate din provincia Roma, inițiativă care a stârnit un scandal monstru în Peninsulă, fiind contestată de părinții elevilor italieni, dar și de partidul extremist Liga Nordului.

Introducerea cursului „Limbă, cultură și civilizație română” ca materie obligatorie în două școli gimnaziale din localitatea Ladispoli face parte dintr-un proiect finanțat de Guvernul României. Elevii italieni ar urma să studieze limba română o oră pe săptămână, în contextul în care în localitate trăiesc mulți imigranți români. Proiectul are rolul facilitării integrării și comunicării între comunitățile română și italiană, a relatat recent Publicația Il Tempo, potrivit Romaniatv.ro.

Italienii nu par, însă, deloc încântați de această inițiativă, care, spun ei, ia din timpul acordat unor materii importante sau unor limbi străine de mare circulație. „Ar fi mai bine să studieze mai aprofundat limba engleză, să nu se ia din timpul acordat unor materii importante. Imigranții trebuie să învețe limba noastră, nu invers. Este inacceptabil ca școala și copiii să fie folosiți pentru promovarea ideologiilor politice periculoase”, a declarat un reprezentant al comitetului părinților.

Opozanții acestei idei se bucură și de sprijinul unui deputat italian, Massimiliano Fedriga, membru al formațiunii xenofobe Liga Nordului:

—————————————

„S-a ajuns la nebunie. În loc să învețe imigranții istoria, cultura și legile țării noastre, copiii noștri sunt obligați să învețe limbile și culturile celor care vin la noi.”

—————————————

„Ministerul italian al Educației trebuie să trimită imediat inspectori la aceste școli pentru a verifica această mizerie și, dacă este cazul, pentru a întrerupe imediat această ofensă adusă culturii noastre și copiilor noștri”, a insistat deputatul extremist, potrivit Mediafax.

 

Un profesor susține inițiativa

Pe de altă parte, un profesor al uneia dintre școlile implicate în proiect a salutat inițiativa și a explicat că este vorba de un schimb între profesori români și italieni, aceștia din urmă mergând, la rândul lor, în România pentru o acțiune similară. Profesorul Riccardo Agresti a calificat mesajele apărute pe Facebook pe acest subiect drept „ignorante”, preferând să le numească așa, decât „rasiste, șovine sau imbecile”.

—————————————

„Mulți nu știu că profesoara de limba română este trimisă de Guvernul de la București și este plătită de acolo. (…) Dacă în școală s-ar fi organizat cursuri de japoneză, rusă sau chineză, lumea ar fi acceptat imediat.”

Riccardo Agresti, profesor

—————————————

 

Autor articol: Ionut Mares

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!