Scandal la audierile pentru CNCD: PSD, acuzat de „șmecherii”

Articol publicat in sectiunea Politică internă pe data 27 martie 2015

Candidații pentru ocuparea celor șase locuri libere în Colegiul Director al Consiliului Național pentru Combaterea Discriminării (CNCD) au fost audiați timp de două minute fiecare, marți dimineață, în comisiile parlamentare de specialitate reunite, la final fiind desemnați câștigătorii. Rând pe rând, în foarte mare grabă, s-au prezentat în fața parlamentarilor 16 dintre cei 18 candidați. Au lipsit Daniel Vasile, arestat preventiv zilele trecute după ce a fost prins în flagrant că a luat mită, și Ioan Tene, a cărui candidatură a fost contestată de Coaliția anti-discriminare și nu s-a prezentat în fața comisiei, scriu jurnaliștii de la ziare.com.

Timpul fiind extrem de scurt, unii candidați au fost întrerupți cu mult timp înainte de a-și finaliza prezentarea, lucru criticat de câțiva dintre ei. La final, deputatul Nicolae Păun a propus ca dezbaterile să aibă loc în secret, așa că toți candidații și reprezentanții presei au fost dați afară din sală, iar transmisia pe site-ul Camerei Deputaților a fost întreruptă. Ulterior, au fost anunțați câștigătorii stabiliți prin vot: Popa Claudia (51 voturi), Asztalos Csaba (47), Luminița Gheorghiu (44), Petre Florin Manole (41), Jura Cristian (35) și Niță Dragoș Tiberiu (27).

Deputatul PNL Cristina Pocora a exprimat nemulțumirea liberalilor și a susținut că e vorba despre o nouă șmecherie a PSD.

„Și prin acest vot s-a văzut faptul că cei de la PSD și majoritate nu au cuvânt. CNCD, format din nouă membri, e o instituție care, așa cum se întâmplă de fiecare dată, e negociată și reprezintă ponderile din Parlament, reprezintă voința cetățenilor. Prin această alegere nu se regăsește absolut deloc. PNL, în mod normal, prin cetățenii pe care îi reprezintă, ar fi trebuit să aibă trei reprezentanți în CNCD, trei oameni cu competențe, pe care i-am susținut. Dvs. nu v-ați respectat cuvântul, nu ați respectat înțelegerile. Am dorit să marchez această nouă șmecherie marca PSD”, a declarat Cristina Pocora. Ea a declarat, pentru ziare.com, că „dintre cei șase câștigători de astăzi, patru sunt susținuți de majoritatea condusă de PSD, respectiv Gheorghiu, Manole, Jura și Niță”.

„PSD e interesat doar de a-și promova oamenii și interesul (…) Dar ceea ce este regretabil este o politizare excesivă a acestei instituții care ar trebui să vegheze în așa fel încât să nu se facă încălcări ale drepturilor omului”, a declarat deputatul PNL.

„Șmecheria poate continua prin procedura de vot care va fi impusă. Dacă s-ar veni cu lista tuturor candidaților, cum a fost și la comisie, atunci fiecare parlamentar ar putea să voteze candidații care, din punctul lui de vedere, sunt profesioniști. Însă, dacă vor veni cu lista pe care vor fi prezenți doar cei care au luat aviz favorabil din partea comisiei, asta arată că votul în plen este o pură formalitate”, a mai spus deputatul PNL Cristina Pocora.

Autor articol: Amira Damian

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!