Scandal național: 17 români împart legal trei dormitoare…

Articol publicat in sectiunea Diaspora pe data 31 iulie 2014

Londra_familia Toma_15 copii

O familie de români formată din 17 persoane, care trăiesc înghesuit, dar legal, într-o casă cu numai trei dormitoare din nordul Londrei, muncind și beneficiind de ajutoare sociale, a scandalizat presa britanică. Ziarele scriu cu indignare despre cuplul cu 15 copii care au venit aici de numai doi ani și au pretenții prea mari…

„Nerușinatul” Mihai Toma și „familionul” său format din 17 persoane primesc 55.000 de lire sterline pe an sub formă de beneficii sociale de la statul britanic și „vor mai mult”, acuză tabloidul Daily Star în 22 iulie.

Românii au locuit până acum într-o casă cu trei dormitoare, pe care au primit-o cu ușurință în Marea Britanie „cea permisivă”, țara în care familia formată din doi adulți și 15 copii, au ales să se stabilească în urmă cu doi ani, continuă atacurile jurnaliștilor publicației.

Cazul a fost apoi preluat și popularizat de Daily Mail și alte publicații, precum și de alte numeroase ziare care apar în România.

 

„O grămadă de bani”…

 Cei 17 membrii ai familiei Toma „se aleg lunar cu o grămadă de bani”: 2.500 de lire sterline ca tax credit – ajutorul social acordat persoanelor cu venituri mici; 1.400 de lire sterline ca „housing benefits”, pentru plata cheltuielilor de întreținere; și încă £800 child benefit – adică alocațiile copiilor. Pe lângă toate acestea, Mihai mai și câștigă 1.800 de lire sterline în fiecare lună, muncind ca electrician, scrie autorul aceluiași articol din Daily Star, cu o furie nejustificată, pe care, însă, nu și-o poate ascunde. Apoi, el face socoteala totalului veniturilor, pentru a ajunge la concluzia că familia românului câștigă cam cât un britanic cu un salariu anual brut de 90.000 lire sterline. „Ei rămân cu un plus de 21.600 de lire sterline, pe lângă toate cheltuielile pe care le au”, se subliniază cu iritare în același text. „Asta înseamnă că Mihai câștigă mai mult decât numeroși medici, ofițeri de poliție sau chiar parlamentari. Și, cu toate acestea, familia Toma își dorește și mai mult…”, este concluzia forțată, pe care o trage, cu maximă indignare, autorul articolului.

 

„Nu vă vom acorda altă locuință”

Soții Toma au pretins că familia lor este formată din numai șase persoane pentru a obține casa cu trei dormitoare în care locuiesc în prezent, mai susțin revoltați, autorii articolului apărut în 22 iulie.

În prezent, cuplul de români a solicitat o casă socială mai mare pentru copiii lor cu vârste cuprinse între doar patru luni și respectiv 19 ani. „Ei cer o altă locuință finanțată prin efortul contribuabililor britanici și nu pot să înțeleagă de ce sunt atât de revoltați unii localnici, care deși muncesc din greu, nu își pot permite propria lor casă”, se mai susține în ediția din 23 iulie a Daily Star.

„Noi nu vă vom acorda o altă locuință”, le-a spus românilor, tranșant, președintele consiliului local din Stanmore. „Reacția alesului local va fi apreciată de milioane de britanici”, comentează cei de la Daily Star.

Familia atât de numeroasă a românilor a beneficiat deja de ajutorul consiliului local din districtul metropolitan londonez Harrow, dar nu vor primi o altă locuință, a întărit și Glen Hearden, consilier care răspunde de situația locuințelor sociale din zonă, pentru Daily Star.

Inspectorii sociali care au vizitat casa cu trei dormitoare din Stanmore, zonă situată la marginea de nord-vest a Londrei, au susținut că aglomerația în care locuiesc cei 17 români reprezintă una dintre cele mai grave cazuri de supra-populare a unui spațiu de locuit cu care s-au confruntat până în prezent.

 

„Nu am făcut nimic rău…”

Familia Toma este doar una dintre miile de familii de imigranți care „au invadat” Marea Britanie, stabilindu-se aici ca „turiști sociali”, insinuează articolul din Daily Star, fără a susține afirmația cu cifre și date statistice.

„Am dori să avem mai mult spațiu. Nu ne așteptăm la un imobil cu 10 dormitoare, dar am vrea o casă cu mai mult de trei camere de dormit. Poate că unii oameni ne judecă, dar noi nu am făcut niciun rău. Am venit aici pentru o viață mai bună decât în România. Apreciem sistemul de educație din această țară și mai sunt și alte oportunități aici, în Regatul Unit”, susține Veronica, mama în vârstă de 37 de ani a celor 15 copiii din familia Toma.

„Este adevărat că primim beneficii sociale, dar suntem îndreptățiți legal să beneficiem de aceste ajutoare”, s-a apărat Daniela, fiica cea mai mare a familiei Toma, în vârstă de 19 ani. „Ne place în această țară, ni se pare un loc agreabil”, a mai spus tânăra care este studentă, vorbind limba engleză cursiv. Ea a insistat că familia sa plătește lunar chiria pentru casa în care ei locuiesc, în valoare 1.700 de lire sterline, plus Council Tax-ul și alte cheltuieli. „Banii primiți sub formă de beneficii îi folosim pentru a plăti facturile la zi și a cumpăra alimente, plus toate celelalte lucruri necesare pentru copii”, a mai spus Daniela, în numele părinților ei.

„Sunt de acord cu faptul că oamenii aleg să vină în Regatul Unit, împreună cu familiile lor și să muncească în această țară. Doar că munca lor ar trebui să genereze venituri suficiente pentru a-și putea întreține membrii familiei. Nu cred că este normal ca aceștia să se aștepte ca alți contribuabili să le finanțeze cheltuielile”, i-a răspuns tinerei conservatorul Bob Blackman, consilier local în Harrow East (nord-vestul Londrei), în paginile Daily Mail.

Autor articol: Marcel Istrate

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!