Scandal în SUA: FBI a înfuriat Associated Press

Articol publicat in sectiunea Politică externă pe data 14 noiembrie 2014

Agenția de știri Associated Press a cerut luni asigurări din partea Departamentului de Justiție al SUA că FBI nu va mai trimite niciodată pe teren angajați ai Biroului care să-și asume identitatea unui jurnalist, în urma dezvăluirii că un agent din Seattle s-a dat drept ziarist AP în timpul unei investigații.

Într-o scrisoare către procurorul general al SUA și directorul FBI, președintele și directorul executiv al AP, Gary Pruitt, a făcut o solicitare pentru a afla cine a autorizat operațiunea din 2007, ce protocol a fost urmat, dacă regulamentele au fost schimbate de atunci și dacă alte operațiuni asemănătoare sunt în curs de desfășurare în acest moment, scrie ABC News. „Și, cel mai mult, ne dorim asigurări că așa ceva nu se va mai întâmpla vreodată”, a scris Pruitt.

Purtătorul de cuvânt al Departamentului de Justiție, Brian Fallon, a confirmat luni că scrisoarea a fost primită, dar a refuzat să comenteze.

Directorul FBI a dezvăluit într-o scrisoare către New York Times, săptămâna trecută, că un agent FBI s-a dat drept jurnalist AP pentru a prinde o persoană care era suspectată de 15 ani că trimitea amenințări cu bombă împotriva unui liceu din Washington. Agentul i-a cerut suspectului să se uite peste un fals articol al AP despre amenințările și atacurile informatice îndreptate către liceu, pentru a se asigura „că suspectul anonim era descris cu acuratețe”. Documentul respectiv conținea un program informatic care putea verifica adresele de internet. Suspectul a accesat un link, dezvăluindu-și astfel adresa computerului, ceea ce i-a ajutat pe agenți să-i confirme identitatea.

Directorul FBI a apărat „tehnica neobișnuită” și a caracterizat-o drept conform legislației de la acel moment, deși, a admis el, în prezent ar fi nevoie de aprobări obținute de la alte autorități. Pruitt spune că „această informație nu aduce liniște în rândul mass-media. Moștenirea AP, constând în obiectivitate, adevăr, acuratețe și integritate a fost afectată”, a scris el.

„Furându-ne identitatea, FBI distruge reputația, minimalizează valoarea dreptului la o presă liberă așa cum e înscris în Constituția noastră și pune în pericol jurnaliștii AP și din întreaga lume”, a scris el.

Autor articol: Amira Damian

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!