Scandal uriaș în Italia după sinuciderea unui deținut român

Articol publicat in sectiunea Diaspora în lume pe data 27 februarie 2015

inchisoare1

Un deţinut român s-a spânzurat şi a decedat, într-un penitenciar situat la periferia oraşului italian Milano, după ce a fost condamnat la detenţie pe viaţă pentru crimă, a scris site-ul cotidianului La Repubblica, citat de Mediafax. Reacțiile de după sinuciderea românului au dus la un adevărat scandal în Italia, în care a luat poziție inclusiv ministrul italian al justiției.

Românul în vârstă de 39 de ani era deja în arest când a aflat că sentinţa de condamnare la închisoare pe viaţă pentru uciderea unui italian a fost confirmată de Curtea de Apel din Veneţia. Potrivit Sindicatului Poliţiei Penitenciare Italiene (SAPPE), deţinutul român a fost găsit mort în celula în care era închis, în Penitenciarul Opera, situat la periferia oraşului Milano (nordul Italiei). Anchetatorii au stabilit că deţinutul român s-a spânzurat.

„În pofida activităţilor constante de supraveghere efectuate de agenţii Poliţiei Penitenciare, nu s-a putut evita gestul pe care deţinutul l-a făcut în celulă. Medicii au intervenit rapid, dar nu l-au putut salva”, a declarat Donato Capece, secretarul general al Sindicatului SAPPE.

Românul era din judeţul Iaşi şi era condamnat pe viaţă, după ce, în 2007, a ucis un cetăţean italian pe care l-a lovit cu o bâtă în cap, apoi a dat foc locuinţei, el fiind căutat câteva luni de autorităţi pentru a fi încarcerat. Potrivit unor surse oficiale, românul se numea Ioan Gabriel Bărbuţă şi era din localitatea ieşeană Miroslava.

El a fost condamnat la închisoare pe viaţă de o instanţă din Italia după ce, în 2007, a ucis, prin lovituri repetate, un cetăţean italian în vârstă de 60 de ani, apoi i-a incendiat locuinţa şi i-a furat plăcuţele de înmatriculare de la autoturism. Crima a avut loc în localitatea Due Carrare din Italia. Potrivit autorităţilor italiene, Bărbuţă a muncit înainte de comiterea crimei la câţiva kilometri de casa cetăţeanului italian, Guerrino Bissacco, pe care îl cunoştea şi la care mai lucra din când în când.

 

Gardian: „Un român mai puţin”

Un agent al Poliţiei Penitenciare italiene a făcut, pe un site de socializare, comentarii controversate despre deţinutul român care s-a sinucis. El a scris „un român mai puţin” şi și-a exprimat speranţa că „alţii vor urma exemplul”, cazul stârnind polemici în Italia, potrivit ziarului La Repubblica, citat tot de Mediafax.

Sindicatul Poliţiei Penitenciare Italiene (SAPPE) și-a exprimat regretul pentru decesul deţinutului român. „Noi suntem atenţi la dificultăţile tuturor deţinuţilor, indiferent de situaţia socială şi de gravitatea infracţiunii comise”, a comunicat SAPPE.

Însă o serie de comentarii controversate au apărut pe pagina de Facebook a Alianţei Sindicatelor Poliţiei Penitenciare (ALSIPPE). „Un român mai puţin. Mie îmi pare rău pentru deţinuţii care se sinucid din astfel de cauze. Dar pentru ăsta, nu; mă întreb ce aşteaptă alţii pentru a-i urma exemplul”, scria un agent al Poliţiei Penitenciare ca reacţie la difuzarea comunicatului despre moartea românului.

„Cine ne mai fură? Unul mai puţin care primeşte mâncare de la stat”, continua gardianul. Răspunzând unui interlocutor care califica aceste comentarii ca fiind inadecvate, autorul mesajului iniţial preciza: „Lucrez într-un penitenciar. Sunt doar deţinuţi extracomunitari. Pentru a avea meseria de gardian, trebuie să ai inima neagră.”

Administraţia Penitenciarelor din Italia (DAP) a declanşat o anchetă internă privind comentariile postate pe contul de Facebook al Alianţei Sindicatelor Poliţiei Penitenciare (ALSIPPE).

 

Un eurodeputat italian îi atacă pe români

Eurodeputatul italian Gianluca Buonanno, membru al partidului xenofob Liga Nordului, afirmă că îi înţelege pe gardienii care au ironizat sinuciderea unui deţinut român, subliniind că nu îi pasă de moartea unui „superinfractor”, că astfel s-au economisit bani şi că vrea plecarea tuturor românilor.

„Nu dau doi bani pe sinuciderea deţinutului român; aş fi mulţumit doar dacă toţi românii din Italia ar reveni acasă”, a declarat eurodeputatul italian Gianluca Buonanno, membru al partidului xenofob Liga Nordului, referindu-se, la postul italian Radio 24, la moartea românului din Penitenciarul Opera (Milano) şi la comentariile rasiste făcute de gardieni.

„Eu îi înţeleg pe gardieni; un deţinut a făcut un gest revoltător, iar gardienii îşi riscă vieţile pentru 1.200 de euro pe lună. Îi înţeleg pe cei care au făcut anumite comentarii”, a spus Buonanno, potrivit Mediafax.

După ce moderatorii emisiunii de radio i-au atras atenţia că, de fapt, un om a murit, eurodeputatul italian a adăugat: „Nu îmi pasă absolut deloc că a murit unul. Infractorii de acest fel nu au nicio limită, iar mulţi din această rasă, românii, omoară, comit masacre, pentru câţiva euro. Dacă s-a omorât, a fost alegerea lui, s-au economisit bani. Nu îmi pasă că s-a omorât un superinfractor. Unul mai puţin de întreţinut, sunt de acord cu multe dintre comentariile făcute online.”

 

Ministrul justiției reacționează

Ministrul italian al justiţiei, Andrea Orlando, a catalogat drept „intolerabile” comentariile cu caracter rasist apărute după sinuciderea deținutului român, cerând Administraţiei Penitenciarelor să se distanţeze de aceste opinii controversate.

„În mod evident, este vorba de fapte intolerabile. Vom lua măsuri pentru ca astfel de incidente să nu se repete”, a declarat Andrea Orlando, potrivit site-ului agenţiei AGI. „Analizăm situaţia şi l-am sunat pe şeful Administraţiei Penitenciarelor (DAP) pentru a le cere sindicatelor să se distanţeze de aceste comentarii”, a adăugat Orlando. Ministrul justiţiei l-a convocat pentru o întâlnire pe Santi Consolo, directorul Administraţiei italiene a Penitenciarelor (DAP).

 

Şaisprezece gardieni, suspendaţi

Sindicatul Penitenciarelor (Alsippe) a condamnat şi a şters comentariile postate pe propria pagină de Facebook după moartea deţinutului român. Mai mult, Santi Consolo, directorul Administraţiei Penitenciarelor din Italia, a dispus suspendarea şi cercetarea a 16 gardieni de penitenciar după comentariile cu caracter rasist postate ca reacţie la decesul unui deţinut român, informează site-ul publicaţiei Il Giornale.

„Am discutat cu responsabilii sindicatelor penitenciarelor pentru a se distanţa de aceste comportamente limitate la o singură închisoare. Poliţia penitenciarelor este şocată de ce s-a întâmplat”, a declarat Consolo.

Autor articol: Ionut Mares

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!