Scandalul finanţărilor pentru studenţi continuă

Articol publicat in sectiunea Articole importante, Educaţie şi învăţământ pe data 30 iunie 2014

students2

 

Guvernul de la Londra

promite noi „restricții”

 

„Scandalul” finanţărilor blocate pentru studenţii europeni din Marea Britanie s-a încheiat, dar acuzaţiile la adresa românilor şi bulgarilor care învaţă în universităţile şi colegiile din Regatul Unit continuă.

Ministrul universităţilor din Marea Britanie, David Willetts, a redeschis subiectul acuzaţiilor de abuz în sistemul de finanţare a studiilor pentru europeni într-un articol publicat în 14 iunie de cotidianul The Telegraph, care îndreaptă din nou atenţia publicului asupra românilor şi bulgarilor.

Numeroşi studenţi din ţările europene suferă de pe urma faptului că le-a fost blocat accesul la finanţarea studiilor prin bani de la bugetul de stat britanic, după ce mii de români şi bulgari au încercat să abuzeze de acest sistem de împrumuturi, solicitând peste 65 milioane din banii publici, acuză The Telegraph. Cotidianul susţine că guvernanţii au pledat pentru aplicarea cu stringenţă de noi măsuri în scopul protejării tinerilor care vin din statele UE pentru a studia în Marea Britanie, în contextul temerilor referitoare la posibila răspândire a abuzurilor asupra sistemului de asigurare de fonduri financiare în acest scop.

 

Măsuri dure, „restricţii” noi

Jurnaliştii de la The Telegraph au intrat în posesia unor informaţii conform cărora reprezentanţii Ministerului Învăţământului din Marea Britanie pregătesc reguli extrem de severe pentru obţinerea de finanţări de către studenţii veniţi în Regatul Unit din alte ţări UE. Acestea sunt menite să prevină eventuale viitoare abuzuri asupra fondurilor destinate acordării de împrumuturi în perioada studiilor.

În consecinţă, orice student european care solicită bani împrumut pentru costurile de întreţinere pentru perioada studiilor în Regatul Unit va beneficia de respectivele fonduri numai dacă va putea face dovada că trăieşte în această ţară de peste cinci ani, conform ministrului universităţilor David Willetts, citat în The Telegraph. Această decizie înăspreşte şi mai mult condiţiile de aprobare a finanţărilor, în condiţiile în care, anterior, tinerilor originari din statele UE li se pretindeau doar trei ani de rezidenţă în regat, pentru a accesa un astfel de împrumut.

Măsuri mai dure vor fi luate şi asupra absolvenţilor care, după terminarea studiilor în Marea Britanie, intenţionează să se întoarcă în ţările lor de origine fără a rambursa banii luaţi împrumut de la statul britanic, a mai avertizat ministrul conservator.

 

5.300 de solicitări ilegale

În noiembrie, anul trecut, oficialităţile anunţau blocarea tuturor finanţărilor acordate studenţilor români şi bulgari, ca urmare a existenţei „unor suspiciuni” cu privire la creşterea neaşteptat de mare a numărului de studenţi care se înscriu la studiile organizate în colegiile private de pe întinsul Londrei.

Peste 11.000 de studenţi s-au trezit apoi cu finanţările blocate sau suspendate, în urma unei investigaţii iniţiate ulterior de autorităţile britanice.

Peste 5.300 dintre cei care au fost verificaţi pe parcursul investigaţiei au cerut bani împrumut fără să fie îndreptăţiţi să beneficieze de finanţare, susţin iniţiatorii investigaţiei.

„Dacă vom găsi dovezi clare privind intenţia de fraudare, îi vom trimite la judecată pe toţi cei care se fac responsabili de aceste abuzuri. Şi vom lua măsuri severe împotriva oricărei instituţii de învăţământ care a acţionat cu complicitate în astfel de cazuri”, a mai avertizat Willetts.

În conformitate cu legislaţia în vigoare, compania Students Loan Company acordă în prezent două tipuri de împrumuturi, unul pentru finanţarea studiilor şi un altul destinat acoperirii cheltuielilor de întreţinere pe perioada studenţiei. Studenţii europeni pot avea acces la finanţare pentru plata cheltuielilor de întreţinere doar dacă aduc dovezi că locuiesc în Marea Britanie de minimum trei ani.

————————————–

Colegiul…. „Bancomatul”

 

O situaţie clară de abuz faţă de sistemul de finanţare destinat tinerilor care studiază în această ţară s-a consumat în urmă cu „numai câteva săptămâni”, pretind jurnaliştii de la The Telegraph, fără, însă, a da informaţii clare şi precise în această privinţă. „Se pare că mii de studenţi, dintre care jumătate erau est-europeni, au beneficiat fiecare de câte 11.000 de lire sterline, sub formă de împrumut, doar pentru că studiau la un colegiu privat din nordul Londrei, căruia i se spune, în derâdere, «bancomatul». Aceşti tineri primesc toţi aceşti bani, deşi nimeni nu le impune să fie prezenţi la cursuri şi nici nu le monitorizează această prezenţă”, susţin cei de la The Telegraph.

————————————–

 

65 milioane de lire sterline

O investigaţie desfăşurată de Departamentul pentru Afaceri, Inovaţii şi Deprinderi din Regatul Unit a scos la iveală faptul că peste 5.000 de est-europeni care studiau în colegii private de pe întinsul regatului au solicitat şi obţinut pe parcursul anului trecut sprijin financiar, deşi nu erau îndreptăţiţi să o facă. Ei au obţinut deja primele tranşe ale împrumuturilor, în valoare de aproximativ 8 milioane de lire sterline, conform articolului publicat recent în The Telegraph. Alte 65,2 milioane de lire sterline care ar fi trebuit să ajungă în buzunarele acestora în următorii ani au fost blocate ca urmare a investigaţiei, susţin oficialităţile.

Statul britanic a reuşit să reintre în posesia a încă 2,5 milioane de lire sterline din banii acordaţi deja sub formă de finanţare solicitanţilor. Restul sumei este pe cale de a fi, de asemenea, recuperată, cu ajutorul agenţiilor specializate în colectarea de debite, mai precizează reprezentanţii autorităţilor britanice, prin intermediul cotidianului The Telegraph.

 

Cinci ani de rezidenţă

Ministrul Willetts promite acum, prin intermediul The Telegraph, „verificarea riguroasă a modului în care ajung să fie cheltuiţi banii publici”.

„Toate cererile neîntemeiate de împrumuturi pentru acoperirea cheltuielilor de întreţinere pe perioada studiilor vor fi tratate cu maximă exigenţă. Abuzurile nu vor mai fi tolerate şi se va trece la acţiuni decisive şi imediate asupra celor care încearcă să profite de bunele intenţii ale statului britanic”, a ameninţat ministrul.

Acesta a precizat că doar studenţii europeni aflaţi de cel puţin cinci ani pe teritoriul Regatului Unit vor putea solicita, pe viitor, ajutor financiar pentru a se întreţine în timp ce studiază. Până acum, condiţia pentru a beneficia de un astfel de împrumut impunea doar trei ani de rezidenţă în Marea Britanie, din partea aplicanţilor.

În plus, Willets susţine că oficialităţile britanice se pregătesc să descurajeze abuzurile din sistemul de finanţare a studiilor în Regatul Unit prin colaborări directe cu alte guverne ale unor ţări UE. „Acestea ne vor ajuta în depistarea acelor studenţi care, după absolvire, se întorc în ţările de origine fără a-şi plăti datoriile restante faţă de statul britanic”, a subliniat ministrul.

————————————–

Circa 40% dintre tinerii care au beneficiat în perioada studiilor în Marea Britanie de finanţări acordate de statul britanic nu mai returnează aceşti bani odată cu terminarea facultăţii, rezultă din analizele unui studiu efectuat în Regatul Unit anul trecut.

————————————–

 

 

Ambasada României,

în sprijinul studenţilor

 

Situaţia investigaţiei finanţărilor acordate de statul britanic către studenţii români şi bulgari s-a aflat în atenţia ambasadorului României la Londra, dr. Ion Jinga. Acesta preciza în urmă cu o lună că nu s-au comunicat oficial rezultatele finale privind această anchetă…

 

„Situaţia s-a rezolvat”…

Decizia de blocare a finanţărilor studenţilor europeni în noiembrie anul trecut a fost luată în momentul în care s-a remarcat că au crescut de trei ori numărul solicitărilor de împrumuturi venite din partea cetăţenilor români şi bulgari, au motivat autorităţile britanice, după cum a susţinut ambasadorul României la Londra, dr. Ion Jinga, în cadrul ultimei întâlniri a acestuia cu reprezentanţii comunităţii româneşti din Marea Britanie, desfăşurată în 17 mai.

A urmat o investigaţie la nivelul Uniunii Europene, a mai spus diplomatul, precizând că răspunsul rezultat de pe urma anchetei a fost comunicat în 4 aprilie. „Nu s-a publicat nimic oficial”, a subliniat ambasadorul român.

El a furnizat în continuare câteva date din rezultatul investigaţiei. Astfel, 28% dintre studenţii verificaţi studiau la colegii private şi beneficiau de finanţare, deşi nu îndeplineau condiţiile legale pentru a obţine acele împrumuturi. Situaţia a fost complet diferită, însă, în cazul studenţilor români care învaţă în universităţile britanice. Doar 1% dintre aceştia nu au putut demonstra că sunt îndreptăţiţi să beneficieze de finanţările oferite de statul britanic.

„Situaţia s-a rezolvat şi procedura de acordare a finanţărilor a fost reluată. În acest moment, nu cred că mai sunt în universităţi studenţi români care să-şi fi întrerupt studiile din această cauză”, a mai spus ambasadorul dr. Ion Jinga.

 

Studenţii, ajutaţi de Ambasadă

„Nu putem să punem în discuţie dreptul autorităţilor de a declanşa această investigaţie. Ne punem, însă, problema dacă aceasta i-a vizat în mod special pe români şi bulgari”, a comentat atunci ambasadorul.

Dr. Ion Jinga a mai spus că Ambasada României la Londra a corespondat cu ministrul universităţilor din Marea Britanie, David Willetts, cerându-i în permanenţă explicaţii oficialului britanic.

De asemenea, cazurile mai multor studenţi care s-au considerat neîndreptăţiţi de decizia guvernului de la Londra de a bloca dreptul la finanţare a românilor şi bulgarilor au ajuns în atenţia reprezentanţei diplomatice româneşti din capitala Regatului Unit. Cu ajutorul ambasadei, „toate acestea au fost rezolvate pozitiv”, a menţionat Ion Jinga.

 

 

Europe Students’ Union

vs. ministrul David Willetts

 

Declaraţiile ministrului David Willetts în articolul publicat în 14 iunie de cotidianul The Telegraph sunt condamnate de Alex Marius Ostafe, preşedintele organizaţiei Europe Students’ Unions şi reprezentant al companiei EU Networking care oferă servicii de consultanţă studenţilor români din Regatul Unit. „Pregătim mai multe acţiuni în sprijinul studenţilor români, ca reacţie la declaraţiile făcute de David Willetts în presa britanică”, ne-a declarat Ostafe.

 

Scrisoare de la Viviane Reding

Organizaţia Europe Students’ Union (ESU) atrăgea atenţia Comisiei Europene, la începutul acestui an, asupra situaţiei în care se află studenţii români din Marea Britanie după decizia autorităţilor din această ţară de a bloca finanţările către studenţii europeni.

„Confirmăm primirea mesajului în care vă exprimaţi îngrijorarea referitor la problemele pe care le întâmpină studenţii români şi bulgari din Marea Britanie cu privire la finanţarea propriilor studii”, se arată în răspunsul trimis Europe Students’ Union de către biroul comisarului european pentru justiţie Viviane Reding.

„În 2013, autorităţile britanice decideau începerea unei investigaţii asupra respectării termenului de trei ani de rezidenţă în Regatul Unit impus studenţilor europeni din această ţară care solicită împrumuturi pentru acoperirea cheltuielilor de întreţinere pe perioada studiilor. În acest sens, tuturor studenţilor europeni li s-a cerut să furnizeze dovezi care să justifice legalitatea demersului lor. Este vorba de o măsură administrativă menită să protejeze fondurile publice în faţa unor potenţiale tentative de fraude.

O astfel de măsură administrativă trebuie, însă, să nu fie discriminatorie şi să nu obstrucţioneze în niciun fel libertatea circulaţiei tinerilor care vor să studieze în interiorul graniţelor Uniunii Europene, pentru a fi în conformitate cu normele UE.

De aceea, vom cere autorităţilor britanice să ne pună la dispoziţie informaţii suplimentare cu privire la aceste aspecte”, se arată în scrisoarea trimisă de biroul comisarului european pentru justiţie către Europe Students’ Union.

 

Consultanţă gratuită pentru finanţări

Organizaţia Europe Students’ Union împreună cu „o echipă de profesionişti” intenţionează să pună la dispoziţia studenţilor români din Marea Britanie informaţiile necesare „pentru a nu mai apărea nereguli cu privire la finanţările primite de aceştia de la Student Loan Company”, ne-a precizat Alex Ostafe.

ESU colaborează în prezent cu mai multe universităţi şi colegii britanice şi promite asistenţă celor care vor să se înscrie la studii în Marea Britanie „legal şi în conformitate cu legislaţia britanică”.

„În cadrul companiei de consultanţă EU Networking, am dezvoltat un program anual în care orice student poate deveni membru pentru a beneficia de suportul nostru în orice problemă legată de finanţare. Vor fi sprijiniţi în acest fel toţi cei care vor să se transfere, să repete un an de studiu sau să solicite finanţare după ce au întrerupt studiile. Aceste servicii sunt gratuite timp de un an şi costă 50 de lire sterline pentru anii următori”, a mai dat asigurări Alex Ostafe.

Autor articol: Marcel Istrate

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!