Scandalul Volkswagen ajunge şi în România

Articol publicat in sectiunea Economie pe data 2 octombrie 2015

International Motor Show IAARegistrul Auto Român (RAR) verifică dacă pe maşinile pentru care a acordat constructorilor certificate de omologare privind emisiile poluante există dispozitive de manipulare a emisiilor. RAR a cerut totodată reprezentanţei Volkswagen în România o listă cu tipurile de vehicule pentru care s-au folosit astfel de dispozitive.

Anunţul vine după ce compania germană Volkswagen (VW) a recunoscut recent că până la 11 milioane de automobile la nivel mondial conţin un soft prin care este influenţat rezultatul testelor de poluare.

„Conducerea Registrului Auto Român a contactat conducerea reprezentanţei grupului Volkswagen în România şi a cerut transmiterea, în cel mai scurt timp, a listei tipurilor de vehicule ale mărcilor care aparţin Grupului Volkswagen, pentru care s-au folosit astfel de dispozitive sau tehnici, precum şi actualizarea listei tipurilor de vehicule, pe măsură ce aceste informaţii vor fi comunicate de către constructor/autoritatea de omologare responsabilă”, se arată într-un comunicat al RAR, citat de Mediafax.

Potrivit acestuia, pentru certificatele de omologare acordate de RAR referitoare la emisiile poluante, Registrul Auto Român a contactat titularii acestor certificate şi a lansat o acţiune de verificare, referitoare la probabilitatea existenţei pe vehiculele fabricate până acum a unor dispozitive de manipulare a emisiilor poluante.

„Acţiunile RAR se vor adresa exclusiv constructorilor de autovehicule sau reprezentanţilor autorizaţi ai acestora, nicidecum persoanelor fizice (…) Menţionăm că RAR nu a acordat niciun certificat de conformitate pentru niciun autovehicul echipat cu motor diesel”, informează instituţia.

Comisia Europeană, sesizată

Măsurile au fost luate în urma unei solicitări a Comisiei Europene referitoare la efectuarea unor verificări de către toate statele membre cu privire la probabilitatea folosirii dispozitivelor de manipulare a emisiilor poluante, de către producătorii ce comercializează în Europa autovehicule omologate de tip.

De asemenea, Comisia Europeană a anunţat că lucrează la îmbunătăţirea regulilor de autorizare a noilor modele de automobile şi va prezenta un proiect până la sfârşitul acestui an, în urma scandalului provocat de măsluirea testelor pentru emisiile poluante ale automobilelor diesel ale grupului german Volkswagen (VW).

Registrul Auto Român subliniază că vehiculele marca Volkswagen pentru Europa deţin omologarea comunitară acordată de autoritatea germană, şi nu de către Registrul Auto Român. Conform legislaţiei europene, răspunderea pentru asigurarea conformităţii producţiei revine constructorului şi autorităţii care a emis omologarea.

VW recheamă milioane de automobile

Volkswagen a recunoscut recent că până la 11 milioane de automobile la nivel mondial conţin softul prin care este influenţat rezultatul testelor de poluare.  Dintre acestea, circa 5 milioane sunt vehicule sub brand VW, 2,1 milioane Audi şi 1,2 milioane Skoda. Astfel, compania va rechema cele până la 11 milioane de vehicule diesel implicate în scandalul emisiilor, pentru a se asigura că motoarele acestora respectă standardele referitoare la nivelul noxelor, a anunţat noua conducere.

Ministrul german al Transporturilor, Alexander Dobrindt, a declarat că Volkswagen a informat că manipularea rezultatelor testelor pentru emisiile poluante a avut loc şi în cazul automobilelor diesel din Europa. Ministerul Transporturilor investighează totodată şi vehicule ale altor producători auto, în privinţa corectitudinii testelor de poluare, a spus Dobrindt.

Scandalul provocat de softul instalat de Volkswagen pe automobilele diesel pentru măsluirea testelor de emisii poluante nu este singurul caz în care un producător auto a fost prins că a încercat să înşele autorităţile de reglementare din SUA folosind astfel de metode, potrivit MarketWatch.

Volkswagen nu este primul producător auto care a făcut acest lucru şi nici nu este la prima abatere. General Motors, Ford Motor şi American Honda Motor au fost obligate să plătească amenzi semnificative şi au luat măsuri în trecut pentru a rezolva deficienţele descoperite de autorităţi.

De altfel, un raport dat publicităţii de grupul de cercetare Transport & Environment din Bruxelles arată că multe modele noi de maşini produse de prestigioase companii europene au în realitate un consum cu 50% mai mare decât cel trecut în cartea tehnică, relatează business24.ro.

Modelele Mercedes din clasa A, C şi E, ca şi seria 5 de la BMW sau Peugeot 308 sunt adevărate devoratoare de carburant, după cum reflectă testele făcute în condiţii reale de trafic, arată raportul think tank-ului Transport & Environment.

Consumatorii români, buni de plată

Consumatorul român ar putea plăti diferenţa în contul taxei de poluare, actual timbru de mediu, pentru noxele emise de autoturismele Volkswagen, consideră avocații Gheorghe Piperea și Marius Coltuc.

„În mod sigur vor fi probabil puşi să plătească diferența de taxă oamenii care au cumpărat această maşină fiind convinşi că nu are emisii prea ridicate. Autoritățile româneşti cu siguranţă vor cere banii aceştia de la populație. Populaţia ar trebui să fie supărată pe tema asta pentru că, în realitate, dacă această taxă trebuie s-o plătească cineva, atunci trebuie să fie Volkswagen. Volkswagen va spune că nu trebuie să plătească această taxă pentru că şi Comisia Europeană a considerat-o ca fiind ilegală”, a spus Piperea, potrivit Agerpres.

La rândul său, avocatul Marius Coltuc a menţionat că statul român poate solicita Registrului Auto Român să cheme consumatorii să mai facă o dată testul de emisii.

„Pentru cei care au plătit timbrul de mediu sau taxa de poluare, statul român, prin RAR, poate determina (consumatorii – n.r.), în momentul în care există suspiciuni, să mai treacă o dată să facă testul de emisii poluante. În momentul în care se face din nou testul de emisii poluante, atunci se emite o nouă decizie de calcul. Dacă vor exista diferenţe, atunci ANAF poate executa silit suma înscrisă în decizia de calcul sau să rămână cu maşina neînmatriculată. Raporturile sunt între autoritatea publică și cel care a înmatriculat-o”, a explicat Coltuc.

Pe de altă parte, Mihai Titichi, jurist în cadrul Centrului European al Consumatorului România (ECC-România), este de părere că clientul român posesor de Volkswagen poate cere despăgubiri în instanţă producătorului, dar va fi foarte greu de dovedit dacă autorităţile române nu se grăbesc să finalizeze ancheta locală.

Autor articol: Ionut Mares

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!