Scapă de hemoroizi! Șase sfaturi ca să previi apariția hemoroizilor

Articol publicat in sectiunea Sănătate pe data 6 noiembrie 2015

hemoroiziCum poți scăpa de hemoroizi este o întrebare care macină multă lume. Hemoroizii sunt o problemă de sănătate de serioasă, chiar dacă nu pune viața în pericol. Sunt dureroși, crează o senzație de disconfort, e normal că persoanele care suferă vor să scape de hemoroizi. Din păcate, în cazul hemoroizilor, este mai greu să-i tratezi, dar mult mai ușor să-i previi. Iată câteva sfaturi care vă pot fi de folos în încercarea de a scăpa de hemoroizi.

Consumul de fibre este ideal

O dietă săracă în fibre duce la scăderea tranzitului intestinal și la constipație. Iar constipația este un factor al apariției hemoroizilor, din cauza efortului depus la eliminarea scaunului. Asigurați-vă că în alimentația voastră sunt incluse alimente precum avocado, cereale integrale, mere, spanac, broccoli, morcovi, banane, portocale, grapefruit. Atenție! Dacă nu sunteți un consumator de fibre și vreți să le introduceți în dietă, luați-o treptat. Prea multe fibre dintr-o dată nu sunt deloc bune, întrucât pot cauza balonare, gaze și flatulență.

Nu evitați exercițiile fizice

Să faceți mișcare cu regularitate este un element cheie al menținerii sănătății. Pe lângă faptul că sunteți mai binedispuși, aveți un tonus bun, reduceți riscurile apariției bolilor cardiovasculare, vă mențineți glicemia și greutatea sub control etc., iată că puteți scăpa și de hemoroizi cu ajutorul exercițiilor fizice. Atenție însă! Efortul nu trebuie să fie intens pentru că transpirația, dar și mișcările grele pot accentua durerea și disconfortul. Optați în schimb pentru plimbări și alergări ușoare, înot sau yoga.

Evitați să stați pe scaun sau în picioare perioade lungi de timp

Ca în orice pe lumea asta, excesul dăunează grav sănătății. La fel stau lucrurile și când vorbim despre stat pe scaun sau stat în picioare. În oricare din cele două situații, apariția hemoroizilor este favorizată. Faceți pauze în activitățile voastre astfel încât să puneți sângele în mișcare. Altfel se va acumula sânge în zona anusului, iar de aici vor apărea necazurile cu hemoroizii.

Nu vă grăbiți, nu vă stresați, lăsați mișcările intestinului să-și facă datoria

De obicei, din cauza stresului, a nervozității și a dorinței de a scăpa de durere, de senzația de disconfort, oamenii au tendința să grăbească procesul eliminării scaunului. Însă mai rău își fac. Și asta pentru că vasele de sânge din jurul anusului sunt supuse unei presiuni și mai mari. Din aceleași motive, nu încercați nici să vă țineți respirația în timpul eliminării scaunului.

Pentru a evita constipația și lăsa intestinele să-și facă „datoria” ar fi bine să:

  • creați o rutină a mersului la toaletă;
  • nu citiți în timp ce sunteți pe toaletă;
  • mergeți la toaletă imediat ce simțiți nevoia, altfel riscați să vă constipați.

Dacă suferiți deja de hemoroizi, ar fi bine să evitați hârtia igienică uscată și să folosiți șervețele umede.

Beți multă apă

Hidratarea este foarte importantă în prevenirea constipației și în ușurarea mișcărilor intestinale. Băuturile acidulate sau alcoolul pot duce la complicații. La fel și cafeaua sau ceaiul verde. Fiind diuretice, acestea din urmă pot deshidrata organismul, iar acest lucru va conduce la îngreunarea mișcărilor intestinale.

Nu ridicați obiecte grele

Așa cum am menționat anterior, ridicarea halterelor sau a altor obiecte grele pune presiune pe zona rectală, ceea ce poate conduce la apariția hemoroizilor. Dacă este neapărată nevoie să ridicați un obiect greu, nu trebuie să vă țineți respirația. Cereți întotdeauna ajutorul cuiva când aveți de manevrat un obiect greu pentru că riscați să vă alterați starea de sănătate din mai multe puncte de vedere (rupturi musculare, dureri de spate, probleme la coloana vertebrală, hemoroizi etc.)

Autor articol: Diana Roman

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!