Scapă de papiloame, gură uscată, vene sparte și flatulență!

Articol publicat in sectiunea Sănătate pe data 17 iunie 2016

drinking_water14_1Pe măsură ce înaintezi în vârstă, corpul parcă începe să nu te mai asculte și chiar să te facă să te simți stânjenită. De la flatulență la papiloame, aceste mici probleme nu îți amenință sănătatea, dar pot fi niște provocări majore pentru încrederea în sine și imaginea corpului și te pot face să te simți mai în vârstă decât ești. Din fericire, există soluții rapide și ușoare pentru ele!

 

Ai gura uscată tot timpul?

Experții spun că mai mult de jumătate din populația cu vârsta peste 65 de ani are xerostomie, adică gura foarte uscată. Este o veste proastă pentru că saliva nu doar că umezește mâncarea, dar și încetinește dezvoltarea bacteriilor care au drept rezultat căderea dinților și respirația urât mirositoare.

Soluție: Suge o bomboană fără zahăr pentru a-ți stimula glandele salivare! Dacă obișnuiești să bei multă apă în timpul zilei (8 pahare sau chiar mai mult) și ai în continuare o gură uscată, ar cam fi cazul să-i faci medicului tău o vizită. De vină pot fi și unele medicamente pe care le iei.

Se pare că sunt peste 400 de medicamente, printre care și cele pentru tensiune și depresie, care au ca reacție adversă uscăciunea gurii.

Vase de sânge sparte

Acele vinișoare roșii sau albastre ce apar de obicei pe față sau pe picioare, se întind uneori pe o suprafață destul de mare. Aproape 50% dintre femei au aceste mini versiuni ale varicelor. Cauzele pot fi statul în picioare, expunerea la soare sau moștenirea genetică.

Soluție: Vasele de sânge sparte pot fi îndepărtate foarte ușor de un dermatolog, însă procedura poate fi scumpă, așa că cel mai bine este să le previi. Cum? Când te odihnești, ridică-ți picioarele la aproximativ 45 de grade, plimbă-te sau aleargă regulat ca să îți îmbunătățești circulația și evită pantalonii și lenjeria foarte strâmte.

Papiloamele

Ce este un papilom? O bucățică mică de carne ce atârnă de piele… Aceste formațiuni, ce afectează 1 din 4 adulți, apar pe zonele expuse frecării: în jurul pleoapelor, gâtului, în zona axilei sau sub sâni.

Soluție: Utilizând o foarfecă specială, dermatologul poate să le îndepărteze fără prea multă durere. Dacă pielița cu care se ține este prea scurtă pentru această procedură, poți recurge la electrocauterizare, ce are ca avantaj un minimum de disconfort sau de sângerare.

Criocauterizarea sau cauterizarea prin înghețare este o altă soluție. Numai nu încerca să te „tratezi” singură, acasă!

Gazele sau flatulența

În mod normal, digestia își încetinește ritmul odată cu vârsta, oferindu-le bacteriilor extra timp pentru a transforma mâncarea consumată în hidrogen și metan. Chiar și gazul în sine poate să nu se mai comporte atât de discret ca în tinerețe, având adesea o ieșire rapidă și zgomotoasă.

Soluție: Mâncărurile care favorizează formarea de gaze intestinale, precum fasolea, varza, broccoli, sunt foarte sănătoase, așa că nu renunța la ele! În schimb, încearcă să consumi produse ce conțin probiotice. Este dovedit că oamenii care au consumat timp de 4 săptămâni probiotice și-au îmbunătățit digestia, reducându-se flatulența și senzația de balonare.

De asemenea, pentru a evita formarea de gaze în intestine, uită de băuturile carbogazoase, mănâncă cu înghițituri mici și dese și nu în ultimul rând, nu uita de sport: îți va pune sistemul digestiv la treabă.

Autor articol: Diana Roman

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!