Scapă de pietrele de la rinichi prin terapia cu unde de șoc

Articol publicat in sectiunea Sănătate pe data 11 martie 2016

pietre la rinichi_terapie cu unde de soc1 din 10 persoane dezvoltă de-a lungul vieții pietre la rinichi, iar o persoană care s-a confruntat deja cu ele va depista în timp și altele, de regulă una o dată la 2-3 ani, conform Institutului Național de Sănătate din Statele Unite ale Americii. Noua terapie non-invazivă abordată în eliminarea pietrelor la rinichi utilizează undele de șoc.

 Litotritia, cum este numită noua intervenție non-invazivă, constă în folosirea undelor de șoc care fărâmițează calculii renali în fragmente mici care pot fi eliminate prin urină. Intervenția constă în trimiterea de unde de șoc produse de un generator din exteriorul corpului pentru fragmentarea, fărâmițarea calculului în fragmente mici, de dimensiunile nisipului, ce vor fi eliminate pe cale naturală.

 Care sunt avantajele terapiei?

 • este minim invazivă;
 • nu necesită nicio formă de analgezice/anestezie;
 • nu implică expunere radiologică;
 • nu necesită spitalizare;
 • nu produce disconfort pacientului;
 • permite reluarea activității normale într-un timp foarte scurt.

Tendința în tratamentele moderne este de utilizare a metodelor minim invazive, care nu produc disconfort pacientului și care îi permit acestuia să își reia activitatea normală într-un timp foarte scurt. Astfel, terapia extracorporală cu unde de șoc reprezintă ultima noutate în tratarea pietrelor la rinichi. Tratamentul minim invaziv, realizat în ambulatoriu, este efectuat cu ajutorul unui aparat, care permite pacientului să scape de durerile insuportabile și să se întoarcă acasă în câteva ore.

„Caracteristicile tehnice ale aparatului permit efectuarea procedurilor fără nicio formă de analgezie/anestezie, în condiții ambulatorii, sub control ecografic, deci fără cumul de expunere radiologică. În plus, datorită raportului optim densitate energetică în focar/dimensiune focar terapeutic, litotritorul se dovedește extrem de eficient, realizând o foarte bună fragmentare a calculului renal”, a explicat dr. Radu Constantiniu, medic primar urolog în cadrul Centrului Medical Focus.

Ce analize trebuie să faci înainte de terapie?

Trebuie să efectuezi un set de explorări paraclinice care sunt necesare înainte de intervenția propriu-zisă: hemoleucograma, probe de coagulare, funcția renală, potasenie, EKG, sumar de urină, sediment urinar cantitativ, urocultură, ecografie, urografie intravenoasă, test sarcină la femeile în perioada fertilă.

De asemenea, este important ca tratamentul cu antiagregante (aspirină, diclopidină) sau anticoagulante să fie oprit cu 5-7 zile înainte de terapia cu unde de șoc.

Pietrele la rinichi apar mai frecvent la bărbați

Statisticile arată că această afecțiune este mai frecvent întâlnită la bărbați, însă în ultimii ani s-a constatat o creștere considerabilă a numărului de femei care suferă de litiază renală.  Acestea pot rămâne în zona renală sau se pot deplasa către vezica urinară, blocând ureterele și afectând traseul normal al urinei.

Uneori, drumul calculilor poate fi asimptomatic, dar în general eliminarea lor produce o durere foarte puternică.

Dintre factorii de risc care pot să favorizeze formarea pietrelor la rinichi, cei mai importanți sunt:

 1. obezitatea și luarea în greutate;
 2. istoricul familial. Factorii genetici au un rol important în apariția și dezvoltarea „pietrelor la rinichi”, făcând din litiaza renală o predispoziție moștenită de mai multe generații la rând.
 3. alimentația: în general aceasta crește riscul de apariție a pietrelor la rinichi numai în cazul persoanelor care prezintă o predispoziție genetică. De asemenea, persoanele care au o dietă bogată în proteine animale și o cantitate scăzută de fibre și lichide pot prezenta un risc mai ridicat de a avea pietre la rinichi;
 4. stresul: cu cât stresul este mai ridicat, cu atât riscul formării pietrelor la rinichi este mai ridicat;
 5. poziția în care dormi: un studiu realizat în 2001 susține că persoanele care au un istoric familial al afecțiunii tind să doarmă în aceeași poziție sau mai mult pe burtă;
 6. afecțiuni medicale: guta, hipertensiunea arterială, afecțiunea Crohn și colitele ulcerative, infecția tractului urinar, hiperparatiroidism, diareea cronică, anumite cancere, afecțiuni ale rinichilor.

Calculii renali apar atunci când există un dezechilibru între apă, sărurile mineralele și alte substanțe din urină. Aceste modificări stabilesc tipul de calcul care se formează, cei mai mulți fiind alcătuiți din săruri de calciu.

Cum se manifestă durerea cauzată de pietrele la rinichi?

Durerea provocată de calculii renali depinde de mărimea și numărul pietrelor. Aceasta începe din regiunea lombară și iradiază la nivelul abdomenului și al organelor genitale și în regiunea internă a coapsei. Deplasarea pietrelor de la nivelul renal poate produce și senzația de greață și vomă, apariția sângelui în urină, precum și urinări frecvente și dureroase. Deseori aceste simptome sunt însoțite de febră, pierderea apetitului alimentar, diaree sau constipație, transpirații abundente sau oboseală.

Autor articol: Diana Roman

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!