România. Scaunele de maşină pentru copii, obligatorii

Articol publicat in sectiunea Articole importante, Social pe data 11 septembrie 2014

Şoferii care nu transportă copiii cu centură de siguranţă sau în dispozitive de fixare în scaune special omologate riscă să primească, de la sfârşitul lunii septembrie , patru sau cinci puncte de amendă, adică până la 450 de lei, conform unei ordonanţe publicate în Monitorul Oficial.

Astfel, va fi sancţionată cu trei puncte de penalizare „nerespectarea obligaţiei conducătorului de autovehicul de a se asigura că persoanele minore poartă centuri de siguranţă sau sunt transportate în dispozitive de fixare în scaune pentru copii omologate”.

„La asta se adaugă patru sau cinci puncte de amendă, care înseamnă, în bani, 360 sau 450 de lei, ţinând cont că un punct de amendă este 90 de lei în prezent. Amenda se reduce la jumătate dacă este plătită pe loc. Practic, noutatea o reprezintă sancţionarea şoferului care transportă copii fără respectarea regulilor de siguranţă. Regulile existau şi până acum, scaun special pentru copiii până în trei ani şi centură de siguranţă pentru cei de până la 12 ani, însă nu exista posibilitatea de a sancţiona direct şoferul autovehiculului”, a precizat, pentru Mediafax, şeful Direcţiei Rutiere a Poliţiei Române, comisarul şef Florin Brăcea.

Autor articol: Ionut Mares

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!