A scăzut numărul pensionarilor

Articol publicat in sectiunea Social pe data 17 iunie 2016

pensionari28_1Numărul pensionarilor din România a ajuns la 5,27 milioane în primul trimestru, în scădere cu 16.000 față de aceeași perioadă a anului trecut. În același timp, pensia medie a crescut cu 5,4%, la 942 de lei, potrivit datelor publicate de Institutul Național de Statistică (INS), citate de News.ro.

Raportul dintre numărul de pensionari și cel de salariați a fost de aproape 1 la 1, ceea ce înseamnă că un angajat activ susține un pensionar, dar acest raport variază de la un județ la altul.

În timp ce în București sunt cinci pensionari la zece salariați, în județul Teleorman raportul este de 17 vârstnici la 10 salariați. În Giurgiu se înregistrează cea mai mică pensie, de 748 de lei, cu o diferență de peste 400 de lei față de pensia maximă, primită de persoanele din București, care se ridică la 1.179 de lei.

La nivel național, pensia medie lunară a fost de 942 lei, mai mare cu 5,4% față de trimestrul precedent, iar pensia medie de asigurări sociale de stat a fost de 930 de lei.

Raportul dintre pensia medie nominală netă de asigurări sociale de stat pentru limită de vârstă cu stagiu complet de cotizare și câștigul salarial mediu net a fost de 56,4%, comparativ cu 54% în trimestrul precedent.

Pensionarii de asigurări sociale dețin ponderea majoritară (99,9%) în numărul total de pensionari, din care 88,8% sunt cei cu pensie de asigurări sociale de stat. Totodată, numărul pensionarilor pentru limită de vârstă a fost preponderent (74,6%) în cadrul pensionarilor de asigurări sociale, în timp ce persoanele care s-au pensionat anticipat sau anticipat parțial au reprezentat 2%.

Există și 563.100 de beneficiari de indemnizație socială, care au pensia minimă de 400 de lei pe lună achitată tuturor celor înscriși în sistemul public de pensii, indiferent cât de puțin au cotizat la acesta.

Autor articol: Ionut Mares

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!