Schema ratelor reduse, aplicabilă din iulie

Articol publicat in sectiunea Economie pe data 7 aprilie 2014

Schema de înjumătăţire a ratelor bancare pentru anumite persoane va fi aplicată începând cu luna iulie a acestui an, iar creditul fiscal va intra în vigoare după doi ani, din 2016, a declarat premierul Victor Ponta.

„Este pentru acest an, de la 1 iulie. Ministrul finanţelor (Ioana Petrescu – n.r.) a explicat un lucru care este atât de tehnic încât nu încape (în titlul ştirilor – n.r.). De la 1 iulie se poate aplica acea înjumătăţire a ratei pe o perioadă de doi ani, creditul fiscal intră în vigoare din 2016, după doi ani, asta încerca să spună ministrul, dar nu are cum să spună în cuvinte foarte simple lucruri complicate. Încearcă şi ea, săraca, ce să facem… eu sunt traducătorul”, a spus Ponta, citat de Mediafax

Ministrul finanţelor, Ioana Petrescu, fusese citată anterior de Adevărul afirmând că schema fiscală pentru restructurarea creditelor populaţiei, cunoscută ca electorală, va suferi modificări de calcul faţă de formula ministrului bugetului, Liviu Voinea, şi va intra în vigoare începând cu anul 2016.

„Se va aplica, dar vreau să o supun dezbaterii atât cu băncile, cât şi cu mediul academic. Noul plan este să ajutăm pe cei cu venituri mici din 2016, am format un grup care să identifice orice posibilă problemă. Dacă sunt persoane cu venituri mici, e bine să fie ajutaţi înainte ca acest împrumut să devină neperformant. Trebuie să fie mai puţin birocratică. Am mai schimbat formula domnului Voinea”, a fost citatul prezentat al ministrului.

În luna februarie, premierul Victor Ponta a anunţat, la finalul discuţiilor cu FMI, că Guvernul va aplica un program de stimulare a consumului, care prevede reduceri de impozit pentru persoanele cu creditele restructurate, dar numai după expirarea perioadei de reeşalonare. Guvernul estimează că această schemă de reduceri fiscale pentru populaţia cu venituri sub medie şi credite bancare ar putea duce la reeşalonarea împrumuturilor pentru aproape un milion de români.

Autor articol: Ionut Mares

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!