Schimbare majoră pentru șoferi

Articol publicat in sectiunea Social pe data 24 iunie 2016

politia rutiera_amendaCodul Rutier ar putea fi din nou schimbat de parlamentari. De această dată, aleșii propun ca atunci când un șofer contestă amenda primită, dosarul să fie preluat de instanța pe raza căreia își are domiciliul. În prezent, dosarul este trimis instanței din zona unde a fost săvârșită abaterea, informează Capital.ro.

Inițiatorii susțin că proiectul lor este în avantajul șoferilor, care nu ar trebui să se mai meargă în alt oraș pentru proces, în cazul în care nu a existat o vătămare corporală.

„Statul tot la fel câștigă și la Constanța dacă mă judecă pe mine, și la Iași. De ce ne deplasăm noi, dacă tot ajung la instanță? De ce trebuie să ajung la Craiova, unde trec o dată pe an? Acolo mi s-a întâmplat și trebuie să plec de la Vatra Dornei până la Craiova să mă duc să îmi susțin cauza. E vorba de timp, de bani consumați aiurea, o zi de muncă pierdută”, spune deputatul PSD Ioan Munteanu.

Inițiatorii afirmă că punerea în aplicare a prevederii i-ar ajuta și pe judecători. „Una e unde circulă cinci sute de mașini pe zi și alta unde circulă cincizeci de mașini pe zi. Îi eliberăm și pe judecătorii din zona aia. De exemplu, traversezi țara, iei amendă la Timișoara și ești de la Buzău. Trebuie să te duci la Timișoara la proces. Nu tot judecători sunt și la Buzău și la Timișoara?”, argumentează Ion Melinte, deputat PSD.

Aleșii au avut în această primăvară mai multe inițiative de modificare a Codului Rutier. Au fost deranjați de radarele mobile, de modul în care se obține permisul de conducere, dar și de limitarea vitezei în localități.

„Cei de la Ministerul de Interne ar trebui să fie de acord cu multe schimbări. Dacă mergi în Europa și te prinde că ai 130 km/h, te oprește, te trage frumos pe dreapta, îți plătești amenda, a doua oară nu mai greșești, pentru că amenda este usturătoare, pe când la noi îți plătești și amenda, îți ia și puncte, îți ia și permisul și te lasă, dacă ai cinci copii acasă, de nu ai cu ce să îi întreții”, spune deputatul Ion Melinte.

Aleșii care au inițiat noul proiect legislativ de modificare a Codului Rutier au precizat că nu au cerut punctul de vedere al Ministerului de Interne. Prima cameră sesizată este Senatul.

Autor articol: Ionut Mares

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!