Schimbarea datelor unui copil pe certificatul de nastere

Articol publicat in sectiunea Acte pe data 21 februarie 2010

Desi fiecare inregistrare este, de fapt, o istorie a datelor nasterii, este posibila schimbarea unor informatii in certificatul de nastere sau adaugarea unora suplimentare sosite in urma unor circumstante.

 

Corectarea unei erori

Daca sunt descoperite erori, puteti sa le corectati sau sa adaugati detalii. Pentru acest lucru va trebui sa contactati biroul unde a fost realizata inregistrarea.

Ideal este ca cererea sa fie facuta de aceeasi persoana care a realizat inregistrarea. Ea va trebui sa prezinte documentatia necesara, pentru a dovedi ca a fost realizata o greseala. Aceasta poate include pasaportul sau certificatul de botez religios al copilului.

 

Schimbarea prenumelui

Puteti schimba numele unui copil in urmatoarele circumstante:

– noul nume a fost dat religios sau este folosit deja de 12 luni de cand a fost inregistrata nasterea;

– daca a fost botezat religios, doar acest nume poate fi adaugat, dar pentru aceasta va trebui sa aduceti pentru confirmare „Certificate of name given in baptism”.

De asemenea:

– trebuie sa fiti mama, tatal sau tutorele pentru a face schimbarea;

– schimbarea se poate face o singura data, orice alte cereri ulterioare nu vor fi aprobate;

– trebuie sa indepliniti orice ordin al Curtii in legatura cu schimbarea numelui.

 

Schimbarea numelui de familie

Puteti schimba numele unui copil doar pentru a corecta o greseala.

Oricum, un copil poate fi re-inregistrat in urmatoarele circumstante:

– pentru a inregistra datele tatalui natural;

– in urma mariajulului ulterior al parintilor, daca acestia nu erau casatoriti in momentul nasterii.

In aceste circumstante, puteti schimba numele de familie dupa cel al mamei sau al tatalui – sau o combinatie a celor doua – dar numai daca ambii parinti sunt de acord. Daca respectivul copil are peste 16 ani, atunci va trebui obtinut si consimtamantul sau scris.

 

Ce trebuie sa faceti?

Daca a fost botezat intr-o biserica crestina, atunci vicarul sau preotul va trebui sa completeze formularul „Certificate of name given in baptism”. Pentru aceasta s-ar putea sa fie nevoie sa platiti o taxa.

Daca nu, atunci va trebui completat formularul „Certificate of name nor given in baptism”.

Trimiteti acest formular la biroul de inregistrare. Daca nu mai locuiti in zona respectiva, trimiteti formularul biroului de inregistrare de care apartineti cu noua dumneavoastra rezidenta.

Cautati biroul de inregistrare de care apartineti accesand: http://maps.direct.gov.uk/LDGRedirect/MapAction.do?ref=grolight,  telefonand la +44 (0) 151 471 4806 sau la adresa de e-mail corrections.re-reg@ips.gsi.gov.uk.

 

Obtinerea unui nou certificat de nastere

Nu exista o taxa pentru corectarea unei inregistrari, dar daca doriti un nou certificat de nastere care sa contina schimbarile, va trebui sa cumparati unul.

Certificatele sub forma scurta arata doar numele nou, data si locul nasterii. Cele complete arata detaliile fostului nume, ca si numele nou.

Puteti comanda acest certificat la www.gro.gov.uk/gro/content/certificates.

 

Scotia si Irlanda de Nord

Puteti contacta biroul de inregistrare general accesand link-urile de mai jos:


Etichete: , , , ,

Comentarii

35 pareri la “Schimbarea datelor unui copil pe certificatul de nastere”

 1. Voica Spune:

  Buna ziua! Ma adresez cu o intrebare al carei raspuns poate rezolva un aspect care persista de cativa ani. In vechiul CERTIFICAT DE NASTERE unul dintre prenume este Leonard. Evident ca pe baza lui s-au emis doua C.I.-uri, toate documentele aferente srudiilor pana la nivelul celor post universitare, iar de 4 ani am sute de acte in care imi este mentionat numele Leonard. Mi s-a emis un nou certificat de nastere in care apare Leonard(o) si sunt conditionat de acesta pentru a-mi face mutatia pe Bucuresti care implica o noua carte de identitate. Reprezentantii din Valcea sustin sa imi schim si buletinul cu Leonardo si ulterior sa fac demersurile pentru eroarea facuta de sistemul lor jalnic. Cum sunt jurist si un om foarte prins cu timpul as vrea sa simplific cat se poate aceasta procedura de elidare a literei o, nu sa adopt procedura mentionata de „competentii” nostri. Va multumesc!

 2. picu elena Spune:

  buna ziua! Am si eu o problema daca ma puteti ajuta….sunt cetatean moldovean ,am obtinut de curand cetatenie romana si certificat de nastere….copilul lam nascut in 2012 …eu mam casatorit in 2013 in romania…dupa ce mam casatorit miam schimbat buletinul si pasaportul de r.moldova …am luat copilul in romania…si a trebuit sa ii schimb numele de familie in certificat de nastere… acum nu pot sa ii mai fac certificat de nastere romanesc….in certificat nu are trecut tatal..si ii poarta numele de familie….cum as putea rezolva problema asta aici in romania….va rog ajutatima!

 3. mihai aurel Spune:

  in certificatul fetitei mama are alt nume decat cel al copilului,doresc sa schimb numele de stancu an stefenica asa cum ma numesc acum

 4. Popescu Spune:

  În certificatul copilului numele la mama este al fostului soț întrucât nu avem divorțul terminat.Acum șanț căsătorită. As dori ca numele mamei sa fie in certificat fie numele de fata Rădăcioiu fie Popescu nume dobandit după căsătorie. MENȚIONEZ CA LA TATA II POARTA NUMELE DE POPESCU .

 5. viorica Spune:

  buna ziua am asa o intrebare eu am nascut copilu in chisinau dar certificatul de nastere lam facut la ungheni e posibil de schimbat certificatul copilului ca sa fie chisinau nu ungheni

 6. petronela Spune:

  Buna am si eu o problema dak ma poate ajuta cineva cu un răspuns. Eu mam căsătorit in 2014 si in 2015 am nasut in uk anglia si eu cum mam cununat cu sotu nu mai refăcut buletinu si in certificatu copilului de nastere sunt trecuta cu numele meu de fatasi in Romania numi recunoaste copilul nu miau facut certificatu romanesc ca au zis sa merg înapoi in uk si sa îmi corecteze certificatu englez si aicea in anglia am completat o cerere ptr modificare si nu miau aprobat acu am facut alta cerere . Oare ii posibil sa mil scimbe. Si dak nu mil schimba cei de facut . Multumesc

 7. petronela Spune:

  Acu miam schimbat buletinu si am venit sa vad ce pot face

 8. Diana Spune:

  Buna ziua….Eu chiar nu stiu cum sa rezolv problema cu certificatul de nastere al fetiței….am născut in Uk anul trecut,am un certificat de nastere de acolo dar fata e recunonoscuta de tatăl biologic si poarta numele lui,dar problema este ca eu eram căsătorită la momentul acela si in Ro nu vor sa imi transcrie certificatul,ma trimit inapoi in Anglia sa rectific rubrica „tata”Cum pot face rectificarea fără sa ma duc in Uk? Dacă altcineva a mai pățit asta va rog mult sa imi Spune-ți cum ati rezolvat

 9. Alexandr Spune:

  Buna ziua! Dacă as putea sa ma ajutați va rog! Nu știm cum putem schimba certificatul de naștere al corpului născut in uk. Suntem cununați in uk,dar numele meu a rămas același.in Iunie am născut și in certificat este numele vechi. In luna Decembrie am plăcut in România sa îmi schimb buletinul după numele soțului și încercând sa ii fac pașaport copilului sa ne întoarcem in uk nu s-a mai putut pentru ca nu am avut cu ce sa dovedim ca eu sunt aceeași persoana cAre am născut pe fetița. Nu am cu sa dovedesc in 3 luni de zile de nașterea copilului eu sunt tot aceeași. Țin sa precizez nu am nici un bull nici un act de la banca cu numele meu schimbat de acum. actele s-au respins de 2 ori. Nu am nimic la mâna cu ce as putea dovedi ca sunt aceeasi persoana. Va rog sa ma ajutati sa rezolv.

 10. ivan lenuta Spune:

  Buna ziua..am si eu o problema.am un baietel de 6 ani si cand l-am nascut tatal nu a venit in tara sal recunoasca.asa ca in certificat la tata e trecuta liniuta..eu acum sunt cu cineva vrem sa ne cununam si as vrea sa trec copilu pe numele lui..se poate chear daca nu e tatal lui natural?? Sau ce ar trebui sa fac.va rog sa ma ajutati
  Multumesc

 11. Ioana Spune:

  Buna ziua….Eu chiar nu stiu cum sa rezolv problema cu certificatul de nastere al baietelului meu….am născut in Uk anul trecut,am un certificat de nastere de acolo dar baiatul e recunonoscut de tatăl biologic si poarta numele lui,dar problema este ca eu eram căsătorită la momentul acela si in Ro nu vor sa imi transcrie certificatul,ma trimit inapoi in Anglia sa rectific rubrica „tata”Cum pot face rectificarea fără sa ma duc in Uk? Dacă altcineva a mai pățit asta va rog mult sa imi Spune-ți cum ati rezolvat

 12. Ioana Spune:

  Buna ziua.Eu chiar nu stiu cum sa rezolv problema cu certificatul de nastere al baietelului meu.am născut in Uk anul trecut,am un certificat de nastere de acolo dar baiatul e recunonoscut de tatăl biologic si poarta numele lui,dar problema este ca eu eram căsătorită la momentul acela si in Ro nu vor sa imi transcrie certificatul,ma trimit inapoi in Anglia sa rectific rubrica „tata”Cum pot face rectificarea fără sa ma duc in Uk? Dacă altcineva a mai pățit asta va rog mult sa imi Spune-ți cum ati rezolvat

 13. Anca Spune:

  IOANA, in aceeasi situatie sunt si eu, am.inregistrat copilul cu numele.dinaintea casatoriei desi eram casatorita la momentul respectiv. Acum nu pot sa ii fac certificat romanesc, nici nu pot sa ii modific certificatul in uk.spuneti mi va rog voi cum ati provedat???

 14. Mariana Spune:

  Buna ziua,
  Daca se poate sa primesc un raspuns la o intrebare.
  Cred ca l-as primi si daca as merge la primarie insa doresc varianta cea mai rapida si putin complicata.
  Am o fetita care pe 18iulie va implini 16 ani.Dorinta ei cea mare este sa-i schimbam prenumele din Denis Mariana in Denisa Maria.Ce ma sfatuiti?

 15. Madalina Spune:

  Buna seara am.si eu o intrebare cum.pot sa sa ii schinb numele la baiatul meu a fost trecut pe numele fostului soti si asa vrea sa ii trec pe numele tatalui lui adevarat unde trebuie sa merg !Si trebuie sa fac ?va multumesc

 16. Madalina Spune:

  Buna seara am si eu o intrebare cum pot sa schimb numele la baiatul meu a fost trecut pe numele la fost sot si asa vrea sa ii trec pe numele tatalui adevarat .Unde trebuie sa merg si ce trebuie sa fac ?Va multumesc

 17. Adina Spune:

  Buna ziua
  As avea mare nevoie de un sfat!
  Fetita mea este trecută pe numele tatălui ei, încă nu am scos certificatul românesc și as dori sa fie și numele meu de familie in caz de ceva doamne fereste! Se poate? Ce ar trebui sa fac?
  Mulțumesc anticipat

 18. GABRIELLA Spune:

  BUNA ZIUA, AM SI EU O INTREBARE, DACA EU AM NASCUT IN ITALIA SI TATAL COPILULUI NU A FOST CUMINE CE TREBUIE SA FAC SA SCHIMB CERTIFICATUL UNDE TATAL RECUNOASTE COPILUL, NU SINTEM CASATORITI INCA,

 19. Maria Spune:

  Am un băiețel de 1an și nu știu cum să fac să schimb numele lui din Daniel in Neluțu să poarte numele tatălui să născut în Franța și tatăl nu era aici, îmi puteți spune cum sa fac vă mulțumesc frumos.

 20. Catalin Spune:

  Buna ziua! La varsta de 7 ani,in urma decesului tatalui meu biologic am fost adoptat de sotul mamei si automat trecut pe numele lui de familie. Acum am varsta de 25 de ani si as dori sa trec inapoi la vechiul meu nume de familie, cel al tatalui meu biologic. Credeti ca este posibil? Multumesc!

 21. Adrian Spune:

  Buna am si eu o problema dak ma poate ajuta cineva cu un răspuns. Eu mam căsătorit in 2013 si in 2015 am nasut in uk anglia si eu cum mam cununat cu sotu nu mI-am refăcut buletinu si in certificatu copilului de nastere sunt trecuta cu numele meu de fata si in Romania numi recunoaste copilul, nu miau facut certificatu romanesc ca au zis sa merg înapoi in uk si sa îmi corecteze certificatu englez. Oare ii posibil sa mil scimbe. Si dak nu mil schimba cei de facut . Multumesc

 22. Veronica Manzu Spune:

  Buna ziua, as vrea sa stiu cum pot sa obțin numele Elena, eu fiind botezată in certificatul de botez cu numele Elena, dar nu si in certificatul de naștere. Va mulțumesc.

 23. Stavarache silvia Spune:

  Buna ziua am și eu o întrebare. Cum pot schimba numele de familie la un băiețel ptr ca este traumatizat de acest nume(Teleleu). Și nu îl mai vrea

 24. bogdan Spune:

  Buna ziua, In UK poti schimba numele copilului in ce nume vrei tu, chiar si cel de familie. Trebuie sa mergi la Registar care ti-a emis certificatul copilului.Cu certificatul din UK te duci in Ro si inregistrezi certificatul sa-ti dea unul romanesc. Cu certificatul de botez poti sa faci pasaport la copil. sanatate

 25. bogdan Spune:

  sau daca ai pasaport de uk, poti sa-ti schimbi si tu numele in ce nume vrei cu Deed Poll. Trimiti hartia asta cu pasaportul vechi si iti trimite pasaportul nou cu numele nou.

 26. Carmen Spune:

  Buna seara am si eu o intrebare eu am nascut in Italia si am recunoscut copilul doar eu fara tata,eu find casatorita in romania dar akm doresc sa scot certificatul de nastere din Romania dar fara sa trec tatal in certificat se poate?si cum ar trebui sa procedez?

 27. Eliza Spune:

  buna seara.se poate schimba certificatul de naștere.Am am pus numele greșit deoarece nu am știu. am scris Medea cu un singur ‘e’ ,după ce am făcut certificatul.am aflat că se scria cu 2de ‘e’ va mulțumesc

 28. Marioara Spune:

  Buna ziua,
  Am o problema cu certificatul de nastere al sotului si al sorei acesteia.Prenumele tatalui este NECULAI dar in certificatul de nastere al copiilor scrie NICOLAE.
  Ce acte trebuie sa depunem la primaria unde au fost emise certificatele de nastere pentru a obtine certificatele corecte cu prenumele tatalui?Mentionez ca tata a decedat si copii trebuie sa se ocupe de obtinerea certificatelor de nastere corecte.
  Multumesc frumos

 29. iuliana Spune:

  buna ziua antrebare . am in baietel due 7 ani nascut an grecia cand am scos certificatul de nastere nu al recunoscuse tatal asa ca la numele tatalui este liniuta . acum ca la recunoscut se poate trece numele tatalui pe certificat sau trebuie schimbat certificatul???

 30. Andrei Spune:

  Bună ziua as dori și eu sa îmi spună cineva ce pot face pentru următorul caz. Am un băiat de 2 ani și 4 și as dori ca să nu-mi mai poarte numele meu de familie și ori sa fie trasa linie în dreptul tatălui ori să îl ia unul din membri familie mamei lui pe numele lor pentru ca mie mi sau scos ochi ma nu merit sa îl cresc pe lângă asta copilul nu e lăsat și la mine noi nu suntem căsătoriți am avut doar o relație din care a rezultat copilul eu am fost mințit în legătură cu copilul ca nu am știut de el pana înainte sa se nască cu 1 săptămâna va rog ajutați-mă sa ies din chestia asta ca deja sunt ca și un om obsedat nu mai suport sa se întâmple asta tot timpul sa știu ca e dus peste tot și sa nu știu nimic de el doar când vor ei sa fiu la mila lor

 31. Mirela Spune:

  Buna seara ,as dori sa stiu cum pot schimba pe certificatul fetitei ,numele meu ? Am divortat si am revenit la numele de fata ,si vreau sa il schimb si in cetificatul fetitei. Ce pot face?

 32. Dolar Spune:

  Va rog frumos cine poate sa ma ajuta si pe mine sotia mea a nascut si a pus pe numele iei de famile pot sa schimb numele de famile sa pun pe numele meu va rog ce trebuie sa fac

 33. Andreea Spune:
 34. Andreea Cioroaba Spune:

  Cum aș putea să schimb certificatul copilului pe numele meu

 35. Alina Spune:

  Buna ziua!!am si eu o problema si nu stiu incontro so i-au!!anul trecut in luna august am facut cununia civila in Romania si in septembrie am nascut in Italia si nu am schimbat buletinul de fata !!M-ma intors anul acesta si nu reusesc sa-i fac copilului certificatul de nastere romanesc va rog spunti-mi c’è trebuie sa fac multumesc

Spune-ti si tu parerea!