Schimbarea operatorului de telefonie mobilă

Articol publicat in sectiunea Utilităţi pe data 16 ianuarie 2011

Ofertele de telefonie mobilă sunt în continuă schimbare aşa că aveţi şansa de a obţine condiţii mai bune prin schimbarea operatorului de care vă folosiţi. Schimbarea este uşoară, fiind necesare aproximativ 5 zile lucrătoare pentru a trece de la un operator la altul.

 

Alegerea unei oferte

Întâi, analizaţi care vă sunt nevoile, pentru a începe să căutaţi oferta care să vă convină cel mai mult. Folosiţi telefonul mai ales în afara orelor de vârf sau în timpul lor? În care reţea telefonaţi cel mai des?

De asemenea, de câte ori vă ascultaţi mesajele vocale şi câte sms-uri trimiteţi într-o lună? Competiţia între operatori este una acerbă, şi fiecare are în ofertele sale incluse pachete de mesaje gratuite sau de mesagerie vocală.

Multe dintre ofertele cu minute şi sms-uri gratuite sunt valabile doar pentru o anumită perioadă de timp, aşa că asiguraţi-vă că vă convin condiţiile contractuale şi după terminarea perioadei de promoţie.

Există şi câteva site-uri comparative care vă pot ajuta să luaţi o decizie. Calitatea sfaturilor date variază, de vreme ce piaţa telefoniei mobile este una în continuă schimbare. Site-urile pe care ar trebui să le accesaţi sunt www.onecompare.com şi www.mobilepricehunter.com.

 

Procesul de schimbare

După ce v-aţi decis vizavi de reţeaua în care doriţi să activaţi, mergeţi la operatorul dumneavoastră de telefonie şi comunicaţi-i că doriţi să vă schimbaţi reţeaua.

El va trebui să vă pună la dispoziţie un Port Authorisation Code (PAC – Cod de Autorizare al Portării), valabil pentru 30 de zile, pe care trebuie să-l oferiţi noului operator.

Acesta va trebui să vă dea o cartelă nouă şi un telefon, dacă acestea fac parte din obligaţiile contractului încheiat. Conform regulilor existente şi impuse de Ofcom, acest lucru trebuie să dureze maximum 5 zile lucrătoare.

Normal, este mult mai uşor să ramâneţi la actualul operator şi doar să vă schimbaţi tipul de abonament. Unele companii vă permit să schimbaţi tipul de abonament chiar şi în perioada de valabilitate a contractului pe care-l aveţi cu ele.

Cea mai mare eroare este aceea de a contracta un abonament care vă oferă mii de minute gratuite în afara orelor de vârf când cele mai multe dintre convorbiri le faceţi chiar în timpul orelor acestora.

 

Plângeri

Dacă simţiţi că aţi fost înşelat în aşteptările dumneavoastră, prima plângere trebuie depusă la biroul companiei de telefonie mobilă de care vă serviţi. Urmaţi procedura firmei de depunere a unei plângeri, puteţi cere o copie a acesteia sau poate fi printată pe spatele facturii.

Dacă nu sunteţi satisfăcut de răspuns, puteţi încerca un program de arbitrare condus de Chartered Institute of Arbitrators (www.arbitrators.org). Doar unele dintre companiile de telefonie mobilă sunt membre ale acestuia. Programul poartă numele de Communicators and Internet services Adjudication Scheme (CISAS). Sunaţi la 020 7421 7444 pentru detalii.

Dacă tot nu sunteţi mulţumit, atunci puteţi apela la cei care legiferează lucrurile în industrie, adică Ofcom (www.ofcom.org.uk).

Autor articol: Liviu Untaru

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!