Schimbări la concedii

Articol publicat in sectiunea Social pe data 30 ianuarie 2015

Prevederile Codului Muncii referitoare la concediul de odihnă anual al salariaţilor au fost modificate începând cu 25 ianuarie. În esenţă, anumite concedii la care angajaţii au dreptul, printre care se numără cel medical, sunt considerate perioade în care aceştia au lucrat, conform unui act normativ publicat în Monitorul Oficial şi explicat de site-ul de specialitate avocatnet.ro.

Actul normativ prevede că, la stabilirea duratei concediului de odihnă, perioadele de incapacitate temporară de muncă, cele aferente concediului de maternitate, concediului de risc maternal şi concediului pentru îngrijirea copilului bolnav sunt considerate perioade de activitate desfăşurată. Cu alte cuvinte, perioadele respective nu afectează numărul de zile de concediu de odihnă la care au dreptul salariaţii în fiecare an, scrie sursa citată.

Referitor la concediul de odihnă, Codul Muncii dispunea până acum că acesta „se acordă proporţional cu activitatea prestată într-un an calendaristic”. Sintagma respectivă a fost eliminată odată cu intrarea în vigoare a Legii nr. 12/2015, astfel că dispoziţia arată aşa: „Durata efectivă a concediului de odihnă anual se stabileşte în contractul individual de muncă, cu respectarea legii şi a contractelor colective de munca aplicabile.”

Dacă incapacitatea temporară de muncă, concediul de maternitate, concediul de risc maternal sau concediul pentru îngrijirea copilului bolnav intervin în timpul concediului de odihnă, acesta se întrerupe şi salariatul îşi va lua zilele neefectuate după ce revine la serviciu. Dacă acest lucru nu este posibil, zilele neefectuate din concediul de odihnă se reprogramează.

Totodată, noul act normativ a introdus şi precizarea conform căreia salariatul are dreptul la concediu de odihnă chiar şi în situația în care concediul medical se întinde pe durata unui întreg an calendaristic. În acest caz, angajatorul este obligat să acorde concediul de odihnă într-o perioadă de 18 luni, începând cu anul următor celui în care salariatul s-a aflat în concediu medical.

Referitor la salariaţii care, din motive justificate, nu-şi pot lua integral sau parţial concediul de odihnă la care aveau dreptul într-un an, angajatorii sunt obligaţi să acorde concediul de odihnă neefectuat într-o perioadă de 18 luni, începând cu anul următor celui în care s-a născut dreptul la concediul de odihnă anual.

În altă ordine de idei, potrivit prevederilor Legii nr. 12/2015, s-a stabilit că absenţele nemotivate de la muncă şi concediile fără plată sunt scăzute din vechimea în muncă. Excepţie fac concediile fără plată pentru formare profesională.

Autor articol: Ionut Mares

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!