Schimbări la etichetele produselor

Articol publicat in sectiunea Economie pe data 19 decembrie 2014

restaurant 1

Ingredientele alergene din produsele alimentare trebuie trecute obligatoriu, din această lună, pe etichete, în cazul produselor din magazine, şi în meniuri, la restaurante. În plus, din 2016, consumatorii trebuie informaţi, în acelaşi mod, şi despre valoarea nutritivă a alimentelor.

Noile reglementări sunt prevăzute într-un regulament european prin care se urmăreşte o mai bună informare a consumatorilor, pentru protejarea sănătăţii şi intereselor acestora.

Preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC), Marius Dunca, a declarat, pentru Mediafax, că cei care nu respectă noile prevederi pot primi amenzi între 1.000 şi 10.000 de lei pentru etichetare incorectă şi între 5.000 şi 50.000 de lei pentru practici comerciale incorecte, dacă se constată că informaţiile respective au fost ascunse în mod intenţionat. În cea de-a doua ipoteză, va fi aplicată şi măsura opririi temporare de la comercializare a produselor, până se face o etichetare corespunzătoare.

 

„Adaos de cofeină”

De asemenea, trebuie obligatoriu indicată pe etichetă ţara de origine sau locul de provenienţă pentru carnea de porc, de oaie, de capră şi de pasăre, miere, fructe, legume şi peşte. În prezent, este obligatorie indicarea originii numai în cazul cărnii de vită şi mânzat, ca urmare a situaţiei create de boala „vacii nebune”.

Totodată, regulamentul introduce elemente suplimentare de etichetare în cazul produselor alimentare cu adaos de cofeină în conţinut, altele decât băuturile pe bază de cafea şi ceai. Pe aceste produse este obligatorie înscrierea expresiei: „Adaos de cofeină. Nu se recomandă copiilor şi femeilor însărcinate.”

 

Valoare energetică

O altă prevedere a regulamentului, care va trebui respectată din 13 decembrie 2016, este aceea că eticheta produselor alimentare, precum şi meniurile, trebuie să includă informaţii privind valoarea energetică şi conţinutul de grăsimi, acizi graşi saturaţi, glucide, proteine, zaharuri şi sare.

Şefii de restaurante cred că obligativitatea ca meniurile din restaurante să includă informaţii privind valoarea energetică şi conţinutul de grăsimi, acizi graşi saturaţi, glucide, proteine, zaharuri şi sare este „o mare prostie, ilogică şi fără rost”, care va face meniurile să arate ca nişte cărţi.

„Meniul trebuie să fie cât mai simplu şi mai elegant. Nu putem să-i dăm clientului să citească o carte, cu tot felul de informaţii despre conţinutul mâncării. Dacă le dăm atâtea informaţii, se duce dracu’ negustoria. Ajungem să nu mai vindem nimic, doar salate şi morcovi, pentru că astea nu au calorii”, a declarat agenţiei Mediafax Nicu Pupăză, preşedintele asociaţiei Maitre d’Hotel România, care reuneşte şefii de sală de restaurant din turismul românesc.

El spune că deja meniurile conţin multe informaţii privind compoziţia mâncărurilor, iar, dacă s-ar adăuga caloriile şi conţinutul de glucide şi lipide, s-ar umple o jumătate de pagină la fiecare fel. „Bucătarul meu nu a făcut facultatea de chimie ca să ştie toate astea. Ce facem, angajăm nutriţionişti în restaurante?”, a mai spus Pupăză.

Nici Cătălin Mahu, proprietarul lanţului de restaurante La Mama, nu este foarte încântat de idee. „Faptul că deja punem pe ultima pagină a meniurilor alergenii înţeleg, dar să adăugăm şi celelalte lucruri mi se pare ilogic şi fără rost. Meniurile nu sunt o teză de doctorat de biochimie. O să cauţi felurile de mâncare în meniu şi n-o să le găseşti de atâtea informaţii”, a mai spus Mahu.

Unii proprietari de restaurante spun că deja au inclus în meniu valoarea nutritivă a mâncărurilor, însă acest lucru nu afectează consumul.

Autor articol: Ionut Mares

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!