Schimbări la plata contribuției de sănătate

Articol publicat in sectiunea Economie pe data 25 martie 2016

Ministerul Finanțelor propune prima modificare importantă a noului Cod Fiscal, care a intrat în vigoare de la 1 ianuarie 2016, pentru a corecta mai multe probleme semnalate în primele luni de aplicare, scrie News.ro.

Una dintre propuneri vizează persoanele fără venituri, care vor putea să aleagă dacă plătesc contribuția de sănătate lunar sau la momentul accesării serviciilor medicale, a anunțat ministerul.

Modificarea urmează să se realizeze printr-o ordonanță de urgență. Proiectul de act normativ a fost conceput de un grup din Ministerul Finanțelor, condus de secretarul de stat Gabriel Biriș, care se ocupă de fiscalitate.

Potrivit proiectului, persoanele care obțin venituri mai mici decât salariul minim brut pe țară nu datorează contribuția de asigurări sociale de sănătate. În prezent, salariul minim brut pe economie este de 1.050 de lei, însă valoarea va fi majorată la 1.250 de lei 1 mai.

„Persoanele fizice care nu realizează venituri și nu se încadrează în categoriile de persoane exceptate de la plata contribuției sau în categoriile de persoane pentru care plata contribuției se suportă din alte surse datorează contribuția de asigurări sociale de sănătate putând opta între plata lunară sau la data la care accesează serviciile acordate de sistemul public de asigurări sociale de sănătate potrivit legii”, se arată în comunicat.

Totodată, persoanele fizice, indiferent de cetățenie, care au domiciliul ori reședința într-un stat cu care România nu are încheiate acorduri privind sistemele de securitate socială și care nu se află în România pentru o perioadă mai mare de 90 de zile consecutive, nu sunt considerate de stat a fi contribuabili la sistemul de sănătate.

La categoria contribuabililor, a fost introdus personalul român militar și civil trimis în misiune permanentă în străinătate.

Potrivit inițiatorilor, neadoptarea în regim de urgență a acestor măsuri ar conduce la neasigurarea în sistemul de sănătate și în sistemul asigurărilor pentru șomaj a respectivului personal.

La începutul anului trecut, mai multe familii au aflat că trebuie să plătească contribuții la sănătate pentru dobânda încasată pentru păstrarea în cont a alocațiilor copiilor. Organele fiscale au calculat o contribuție de 5,5% raportându-se la salariul minim brut pe țară, astfel că, în unele cazuri, sumele datorate statului erau mai mari decât veniturile aferente.

De la 1 ianuarie 2016 noul Cod Fiscal nu a eliminat prevedere, ci a adăugat o nouă obligație persoanele în cauză, de a se înregistra la Fisc. Obligația de a plăti asigurare de sănătate de către persoanele fără venituri există în legislație de 10 ani.

Autor articol: Ionut Mares

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!