Schimbari majore in educatie

Articol publicat in sectiunea Social pe data 13 ianuarie 2014

eleviAdmiterea in liceu se va face pe baza mediei la evaluarea nationala in pondere de 75%, in timp ce facultatile nu mai pot tine cont la admitere de notele din liceu ale candidatilor, acestea fiind doar unele dintre schimbarile importante din Educatie in 2014. Incepand din acest an, in calcularea mediei de admitere in liceu, media de la evaluarea nationala va reprezenta 75%, fata de 50% in anii trecuti, scazand astfel la 25% ponderea notelor din ciclul gimnazial.

Anul 2014 aduce pentru prima data simularea examenului de bacalaureat pentru elevii clasei a XI-a, introdusa de ministrul educatiei, Remus Pricopie, cu speranta ca elevii vor acorda o mai mare atentie „examenului maturitatii”. Asta dupa ce, in ultimii ani, tinerii nu au demonstrat prea mare interes pentru aceste examen, promovabilitatea scazand vertiginos, dupa introducerea camerelor de supraveghere din clase. Tot din 2014, vor avea loc evaluari la clasele a II-a, a IV-a si a VI-a.

Legea educatiei nationale prevede introducerea a trei noi evaluari la nivel national, cu subiecte unice: la finalul claselor a II-a (scris-citit si matematica), a IV-a (evaluare prin esantionare la limba romana/limba materna – intelegerea textului scris si matematica) si a VI-a (doua probe transdisciplinare: limba romana si limba moderna I, matematica si stiinte). Pana in prezent, aceste evaluari s-au facut in sistem pilot, pe un esantion de scoli.

Tot din 2014 se modifica si cadrul general privind admiterea in anul I in invatamantul superior si nu vor mai fi luate in calcul notele din liceu. Pana acum, luarea in calcul a notelor din liceu era lasata la latitudinea organizatorilor examenului de admitere, respectiv a facultatilor.

Ministrul delegat pentru invatamant superior, Mihnea Costoiu, a precizat ca universitatile vor putea stabili, pe langa acest nou cadru general, criterii specifice pentru admiterea la licenta, master sau doctorat. Astfel, universitatile pot lua in continuare in calcul, la admiterea la licenta, media la bacalaureat sau notele la unele probe din acest examen.

Un alt act normativ acorda dreptul absolventilor invatamantului profesional sa continue studiile liceale la forma de invatamant cu frecventa. Legea educatiei nationale acorda posibilitatea absolventilor invatamantului profesional, care promovau examenul de certificare a calificarii profesionale, sa urmeze cursurile invatamantului liceal doar la forma cu frecventa redusa.

Elevii din invatamantul profesional beneficiaza si ei de tarif redus cu 50% pentru transportul local in comun, dupa ce reducerea era acordata doar pentru elevii din invatamantul obligatoriu si liceal.

De asemenea, a fost extins sprijinul financiar acordat elevilor din mediul rural pentru continuarea studiilor liceale si la elevii din mediul urban care provin din grupuri socio-economice dezavantajate.

Din 2014, cadrele didactice netitulare calificate care obtin la concursul national unic de titularizare cel putin nota 7, avand astfel posibilitatea sa ocupe un post de titular, au posibilitatea sa faca acest lucru in sase ani. Pana in prezent, rezultatul la concursul de titularizare era valabil doar trei ani, iar concursul trebuia sustinut din nou daca nu erau disponibile posturi in acest interval, iar anterior, candidatii trebuiau sa sustina concursul an de an daca nu obtineau si post in urma promovarii cu minim 7.

Autor articol: Ionut Mares
Etichete: , , , , , , , , , , ,

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!