Sclave sexuale în Sicilia

Articol publicat in sectiunea Diaspora în lume pe data 31 octombrie 2014

abused

Româncele care muncesc în serele de roșii din Sicilia, pe salarii de nimic, ajung de multe ori să fie exploatate sexual de către fermieri, apoi forțate să avorteze, dacă rămân însărcinate, se arată într-o anchetă a publicației Corriere della Sera.

Prețul tot mai mic al roșiilor i-a determinat pe fermierii italieni să se orienteze spre forță de muncă mai ieftină. Tunisienii, mai bine plătiți și cu o comunitate unită, capabilă să lupte cu abuzurile, au fost înlocuiți cu femei vulnerabile din România, incapabile să-și apere drepturile și dornice să muncească pe oricâți bani, întrucât au lăsat în țară unul sau mai mulți copii, relevă ancheta cotidianului italian, citată de Ziare.com.

Peste 1.000 de românce muncesc numai în serele de roșii din Sicilia, iar izolarea face ca exploatarea economică să fie însoțită și de cea sexuală. Proprietarii din regiune organizează orgii la ferme, iar în Vittoria, un oraș cu 60.000 de locuitori, se înregistrează săptămânal 5-6 avorturi.

Dacă primarul Giuseppe Nicosia, din partea Partidului Democrat, încerca inițial să păstreze bunul renume al orașului, în fața valului de avorturi a admis că situația este gravă și a cerut un raport detaliat.

Românii (peste 40% femei – n.r.) acceptă o plată mică – 25 de euro maxim -, fără protecție socială, sunt deseori plătiți la sfârșitul sezonului și, mai presus de orice, nu sunt o comunitate capabilă să se apere.

Aceștia ajung în Sicilia cu autobuzele, deoarece au persoane dependente de ei acasă, aproape mai mereu un copil născut dintr-o relație eșuată. Sunt cam 4.000 de români, din care 1.600-1.800 de femei între 20 și 40 de ani, care lucrează în sere 11 ore pe zi, șase zile pe săptămână și locuiesc în condiții insalubre.

Autoritățile locale susțin că aproximativ 10% dintre românce se află la mila angajatorilor, care le exploatează. Unele au devenit prostituate, altele au devenit nevestele de la țară ale acestora și altele așteaptă ca șefii lor să-și lase nevestele. Majoritatea, însă, trăiesc într-o zonă gri a coabitării forțate din care nu au cum să scape. Dacă își pierd slujba, își pierd locuința, arată jurnaliștii italieni.

În plus, fermierii disprețuiesc utilizarea prezervativelor, iar acest obicei se transformă în dramă, când urmează avortul. În unele cazuri, a fost prea târziu pentru avort și s-au născut copii.

Autor articol: Ionut Mares

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!