Sclavi într-o spălătorie auto din Cambridge

Articol publicat in sectiunea Diaspora pe data 29 ianuarie 2015

Trei bărbați au fost arestați sub acuzația că îi exploatau ca sclavi pe șase români, la o spălătorie auto din apropierea renumitului oraș universitar Cambridge. Polițiștii au mai reținut încă o persoană, un tânăr de 24 de ani, acesta fiind de asemenea suspectat că a fost complice la exploatarea muncitorilor originari din România. Distrugerea rețelei infracționale a fost posibilă ca urmare a unei intervenții a ofițerilor poliției britanice, care s-a derulat în noaptea de 26 spre 27 ianuarie.

 

Împotriva sclaviei

Cinci bărbați români și o femeie de aceeași naționalitate au fost eliberați din sclavie și luați sub protecție în cadrul programului guvernamental National Referral Mechanism, menit să acorde sprijin victimelor traficului de ființe umane pe teritoriul Marii Britanii. Aceștia au fost descoperiți într-o spălătorie de mașini, ca urmare a unei acțiuni polițienești desfășurate în împrejurimile orașului Cambridge, situat la 80 de km nord de Londra.  

O echipă formată din 12 ofițeri de poliție condusă de Inspectorul Șef James Sutherland au participat la intervenția care a avut loc în cadrul operațiunii cu nume de cod Puffin pentru depistarea cazurilor de exploatare prin muncă. La acțiune au participat și jurnaliști de la publicația locală Cambridge News, aceștia fiind primii ce au transmis informații despre condițiile de scalvie în care munceau și trăiau românii.

 

Trei lire pe oră

Fiecare român care muncea la spălătoria auto din Cambridge câștiga trei lire sterline pe oră, adică mult sub salariul legal minim obligatoriu în Marea Britanie, a declarat unul dintre lucrătorii eliberați din sclavie în 27 ianuarie. Bărbatul originar din România are 24 de ani și a povestit jurnaliștilor cum era pus să muncească 10 ore în fiecare zi. El a mai dezvăluit că atât el cât și colegii lui au fost cazați împreună în spații improprii pentru locuit. „Sunt aici de două luni pentru că vreau să strâmg bani pentru a-i trimite în România ca ajutor surorii mele, mamei și bunicii. Munca și condițiile de trai sunt grele, dar totuși câștig mai bine decât în țara mea natală”, a spus tânărul citat în publicația locală Cambridge News. El a mai declarat că era conștient de faptul că angajatorii săi desfășoară o activitate ilegală, „Eu nu mă bag în treaba polițiștilor, dar înțeleg că au intervenit fiindcă eram exploatați ilegal”, a adăugat tânărul.

————————————–

„Intervenția polițiștilor din noaptea de 27 ianuarie a fost de-a dreptul șocantă. Am crezut că a avut loc o crimă. Eu obișnuiam să stau la povești cu cei care munceau în spălătoria de mașini uneori. Erau oameni foarte muncitori și păreau de treabă. Dar nu am știut mai mult despre circumstanțele în care trăiesc și muncesc aceștia.”

Rashid Khan (48 de ani) – proprietar al unui spațiu comercial din apropierea spălătoriei auto din Cambridge în care erau exploatați șase români

————————————–

 

Fața nevăzută a spălătoriilor auto

Acțiunea în urma căruia șase români au fost eliberați din scalvie la Cambridge este a cincea de acest fel desfășurată de poliția locală în cadrul Opreațiunii Puffin. Participanții la intervenție spun că de fiecare dată, polițiștii au găsit lucrători care erau exploatați ca sclavi și că ceile mai multe victime provin din țări ale Europei de Est.

„Cei mai mulți oameni nu realizează că în astfel de spălătorii se petrec lucruri ilegale, mai ales că astfel de spălătorii auto se găsesc la tot pasul. Oamenii cred că activitatea acestora este absolut legală. Le atrag atenția clienților acestor companii că atunci când pleacă din aceste locuri mulțumiți și cu mașinile curate să se gândească că pot avea totuși conștiința «pătată». Pentru că cei care lucrează acolo pot fi exploatați”, a atras atenția  Inspectorul Șef James Sutherland, cel care a coordonat acțiunea din vecinătatea orașului Cambridge.

Autor articol: Marcel Istrate

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!