Sclavi pe șantierele din Qatar

Articol publicat in sectiunea Diaspora în lume pe data 21 iulie 2015

sad man3

Atrași de mirajul banilor câștigați peste hotare, mai mulți români s-au trezit sclavi pe șantierele din Qatar. Ei sunt obligați să muncească 11 ore pe zi, la temperaturi extreme, fără bani și fără hrană, relatează stirileprotv.ro.

Angajatorii nu îi lasă să plece, unora le-au confiscat actele, spun ei, și nu le semnează permisele de ieșire din țară. Disperați, românii au cerut ajutorul autorităților.

„În vederea soluționării conflictului de muncă, Ambasada României la Doha a semnalat situația, în regim de urgență, autorităților qatareze competente, urmărindu-se soluționarea situației muncitorilor români într-un timp cât mai scurt”, a precizat Ministerul român de Externe într-un comunicat.

În decembrie anul trecut, 17 români au plecat încrezători în Qatar. Urmau să fie angajați pe un șantier din Doha, la construcția unui parc. Angajatorul le promisese un contract bine plătit, dar nu s-a ținut de cuvânt. Unul dintre bărbați a declarat, potrivit stirileprotv.ro:

—————————————

„Ne-a promis că atunci când ajungem în Qatar ne fac și contract de muncă. Avem trei luni de zile, din care două am muncit și am stat fără să primim niciun ban. În tot acest timp, nu ni s-a făcut niciun act, doar promisiuni.”

—————————————

Situația s-a înrăutățit treptat, spun oamenii. Munceau câte 11 ore pe zi, fără pauze sau hrană. Deși angajatorul le-a promis că vor munci legal, contractele și banii au întârziat să apară. Mai mult, spun ei, cel care i-a angajat nu îi mai lasă acum să plece acasă.

—————————————

„Nu putem pleca, pentru că nu avem exit permisul și nici biletele de avion. În plus, unora dintre noi ne-a expirat și viza de trei-patru luni. Și în momentul în care se pleacă de aici, statul îți cere 10 riali pentru fiecare zi de viză sărită. Deci, vă dați seama câți bani.”

—————————————

De mai bine de trei luni, muncitorii trăiesc din mila altor români stabiliți în Doha, care le dau aproape zilnic mâncare și bani.

Omul de afaceri care și-a concediat angajații fără să le plătească salariile a mai primit, și în alte ocazii, plângeri din partea românilor. Iar anul acesta, în total 74 de muncitori au cerut ajutorul misiunii diplomatice române de la Doha, în urma unor conflicte de muncă, potrivit Digi24.

Autor articol: Ionut Mares

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!