Școala de șoferi în UK. Alege varianta simplă!

Articol publicat in sectiunea Auto, Educaţie şi învăţământ, Poveşti româneşti pe data 24 august 2015

uk_driver_1

Școala de șoferi în Marea Britanie poate costa foarte mult sau mai deloc. Legislația oferă o flexibilitate mare viitorilor șoferi pentru a se califica pentru prezența în trafic. Am aflat de la românii care au făcut școala aici că metodele pot fi foarte diferite de la un aplicant la altul și… la fel și rezultatele.

Un tânăr care a luat, anul trecut, carnetul de șofer în UK ne-a povestit că procedura e destul de simplă. „Poți alege între două variante: să înveți teoria și să-ți faci singur programarea la examenul scris, apoi să te apuci de orele de condus sau să începi să conduci în același timp în care și înveți, cum e în România”, ne spune Ovidiu.

El a ales prima variantă, cumpărând cărți de teorie și învățând pentru examenul scris, și abia apoi s-a înscris la o școală de șoferi, pentru practică. „După ce ai învățat teoria, ca să poți să dai examenul scris, trebuie să poți citi un număr de mașină de la 20 de metri depărtare. Asta e singura cerință legată de starea ta medicală, în afară de faptul că nu suferi de boli gen epilepsie. Iar apoi, condiția esențială este să ai făcut permisul provizoriu”, explică Ovidiu.

Examenul scris are două părți: „Testul de teorie conține 50 de întrebări cu variante, iar apoi vine partea de identificare a pericolelor, unde ți se arată 15 video-uri și tu trebuie să identifici exact momentul în care ar putea să apară un risc în trafic. Ca să treci examenul de teorie trebuie să iei ambele părți. La video-uri trebuie să iei 44 de puncte din 77, iar la întrebări trebuie să răspunzi corect la 43 din 50. Durează în total între o oră și o oră jumătate. După examen primești răspunsul pe loc”, mai adaugă românul.

—————————————

„Eu nu am vrut să mă ia cei de la școala de șoferi cu idei ca să mă învețe ei teoria, pentru că așa durează mult mai mult orele de condus, dacă instructorul te învață și semnele și tot ce trebuie. Ei, evident, te sfătuiesc să faci cu ei teoria ca să plătești mai mult. Odată ce am învățat teoria singur, tot ce aveam nevoie erau sfaturi doar pentru condusul efectiv.”

Ovidiu, care a ales metoda mai simplă

—————————————

„Pentru mine a fost foarte simplu să învăț teoria, sunt întrebări de logică. E structurat diferit fată de testul din România și mi s-a părut mai concis și mai simplu. Testul de identificare a pericolelor mi-a dat ceva bătăi de cap, pentru că nu prindeam exact momentul în care apărea riscul, dar în rest a fost simplu”, spune Ovidiu.

 

Compară prețul instructorilor

După ce a luat teoria, Ovidiu și-a ales o școală de șoferi și a cerut un instructor englez: „De obicei, lumea alege pe recomandări instructorul, eu am ales la întâmplare. Am luat o ofertă de 20+2 ore pentru 540 de lire. Am văzut că firma pe care am ales-o avea și instructori români. Dar eu am vrut un englez get-beget. Și i-am spus din start instructoarei că vreau să mă concentrez pe condus, nu pe teorie. Pe lângă cele 22 de ore, am mai condus cu mașina mea o grămadă de ore. Ți se recomandă să faci 40 de ore de condus și încă 20 cu mașina proprie”, ne spune Ovidiu, care a redus numărul de ore recomandat, combinând modurile de învățare.

Partea bună este că în Marea Britanie se poate conduce înainte de a lua carnetul, este necesar doar permisul provizoriu și prezența în mașină a unei persoane care are permisul de cel puțin trei ani. Partea și mai bună este că școala de șoferi cu un instructor autorizat nu este obligatorie: „Aici cam 70% din cei care iau carnetul nu fac școala. Ei învață cu rude, prieteni”, ne spune Ovidiu. Un sfat bun pentru persoanele care nu vor să investească prea mult este să compare ofertele școlilor de șoferi, pentru că diferențele sunt foarte mari.

„Înainte să mă apuc de școală, am citit pe internet foarte mult despre asta, ca să pot lua decizii informate. Am văzut, de exemplu, că instructorul te poate opri să dai examenul practic dacă el crede că nu ești pregătit. Poți avea tot felul de surprize. Pentru că, la final, examenul îl dai cu mașina instructorului. Poți să-l dai și cu mașina personală, dar trebuie să instalezi oglinzi şi pentru examinator”, detaliază șoferul.

—————————————

„Teoria se poate învăța din cărți, sunt multe pe piață, sau din varianta electronică pe CD, există și aplicații pe telefonul mobil. Eu am combinat studiul din cărți cu teste pe calculator. Examenul scris luat este valabil doi ani, deci dacă pici practica, nu trebuie să reiei teoria.”

Ovidiu, care a luat examenul din prima

—————————————

 

Maximum 15 greșeli minore

la examenul de condus

Examenul practic durează în medie 40 de minute în care se testează condusul, cunoașterea automobilului și două din cele cinci manevre obligatoriu de știut: întoarcerea mașinii, oprirea de urgență, parcarea laterală, parcarea în marcaj (între două linii) și întoarcerea în intersecție. „La partea de condus individual, ți se dă un traseu și ți se spune că trebuie să ajungi în punctul cutare urmărind indicatoarele. Cel care te testează nu îți zice nimic altceva. Cel care te testează nu are voie să te pună să faci lucruri interzise, cum e în România, să îți zică să oprești pe interzis ca să te testeze. Dacă te pune să faci oprirea de urgență, el trebuie să se asigure că nu e niciun pericol pe stradă la momentul respectiv, de exemplu o mașină care vine din spate.

La partea de cunoaștere sunt 20 de întrebări din categoria «Show me, tell me» (arată-mi, spune-mi), care sunt legate de cum îți dai seama că trebuie să schimbi uleiul sau lichidul de frână sau soluția pentru parbrize ori cum știi că ai tăieturi la cauciuc mai mari de 6 mm. Examenul începe cu partea «Show me, tell me» și primești câte o întrebare din fiecare. Dacă nu știi să răspunzi la astea, ai picat examenul.

Eu am început școala în august și am dat examenul în noiembrie, dar asta doar pentru că instructoarea mea a avut pauze în program. În medie poate să dureze cam 2-3 luni, în funcție de cât ești de pregătit. Unde am avut de așteptat a fost la programarea pentru examenul de condus, pentru că nu găsești la ce oră vrei tu în ce zonă vrei tu așa ușor. Eu am făcut programarea în septembrie pentru luna noiembrie. Eu mi-am ales traseul din Pinner (nordul Londrei), care s-a dovedit a fi unul simplu, dar, din câte am aflat, sunt și trasee grele, cum ar fi cel din Hendon.

După ce ai luat examenul practic, primești o diplomă, cu care poți să conduci până îți vine permisul permanent, de care se ocupă ei. Singurul lucru de care mai trebuie să te ocupi e să schimbi asigurarea la mașină. Dacă, inițial, ai avut o asigurare provizorie, acum trebuie să îți iei una deplină.”

 

Motive pentru care pici

Nu toți cei care dau examenul îl iau din prima. Ovidiu ne spune că are cunoștințe care au picat din motive diverse: „Dacă ai depășit vreo două linii de la parcarea în marcaj, ai picat. Dacă ai atins vreo bordură, ai picat. La fel, dacă nu ai acordat prioritate sau dacă semnalizezi greșit, dacă nu te uiți în oglinzi, ai picat.”

Un alt român ne-a spus că a dat examenul practic de patru ori. „Eu luasem la 18 ani carnetul în România, nu a fost foarte greu. Am făcut numărul de ore necesar și, după ce am trecut teoria, am avut parte de un examen foarte scurt la partea de oraș. Examinatorul m-a pus să merg prin cartier puțin și apoi să parchez pe dreapta și asta a fost tot, a durat practic două minute, nu am prins nici trafic, nici semafoare.”, își aduce aminte Mihai.

După ce a luat carnetul în România, Mihai nu a mai condus, iar apoi circumstanțele l-au adus la Londra, la facultate. „Fiindcă era înainte de 2007, puteai să conduci cu permisul românesc doar un an, apoi era necesar să faci școala de șoferie britanică. Am început să fac școala aici, dar din lipsă de experiență la volan și din cauza diferențelor mari între manierele de condus între România și UK, mai ales diferența de poziție a volanului și apoi și cu traficul din Londra, mi s-a părut destul de greu”, ne spune Mihai.

„Nu aveam multe resurse să plătesc ore de șoferie și aveam nevoie de multe ore. Așa că am găsit un prieten care să mă ajute, am făcut vreo șapte ședințe cu el și apoi am luat și ore cu instructor, ca să știu ce se cere la examinare. Testul teoretic l-am trecut din prima, dar la testul practic am picat de trei ori. A fost mare diferență între testele practice din România și cel de aici, unde greșelile au fost minore, iar ei au fost foarte stricți. Între examinări am mai luat câteva ore și a patra oară am trecut, după ce am investit cam 14 ore în școala cu instructor”, mai adaugă Mihai.

 

—————————————

Costuri școala de șoferi 

 • permisul provizoriu – £34;
 • cărți de teorie – aprox. £15;
 • examenul scris – £25;
 • ore de condus – între £0 (cu prieteni) și £2.500 (50 de ore cu instructor);
 • închiriere mașină pe timpul examenului practic – £60-80.

—————————————

Autor articol: Anamaria Sandra

Comentarii

38 pareri la “Școala de șoferi în UK. Alege varianta simplă!”

 1. popescu razvan Spune:

  Buna ziua am si eu o intrebare pentru scoala de soferi in anglia pentru test ; este si in limba romana in casti tradus astept un raspuns va multumesc

 2. Anamaria Spune:

  Buna Razvan,
  Din pacate testul de teorie se poate da doar in engleza (sau galeza).
  https://www.gov.uk/book-theory-test

 3. remus Spune:

  stie cineva sa schimbat se da si tradus? in casti?

 4. Mihail Spune:

  Am permis romin cu tote categoriile ,scoala ii in rep.moldova ,am trimis la dvla sa il schimbi ,in napoi meau trimis permisu meu ,driver card cip pentru tir,peste un tim lam trimis inca odata,am primit inapoi permisu meu ‘si provisional draiving licence ,meau scris sa ma duc sa invec ,cu engleza nu stau prea bine ,poate da cineva vun sfat

 5. Ion Spune:

  mai bine te-ai duce sa inveti a scri si a te orienta in spatiu , apoi vei avea permis englez……

 6. radu Spune:

  buna ziua spunetimi varog cum pot samii fac permisul in londra si de citii banii am nevoiee si ce trebuie sa fac casal optin ms ?????

 7. radu Spune:

  in primul rand,ca sa-l obtii pune mana pe o carte de gramatica limbii romane,sau esti de atata vreme in UK incat ti-ai uitat limba natala? abea apoi intereseaza-te cum ai putea obtine permisul in UK. nu de alta, dar sa te intelegem si noi ce vrei sa zici.

 8. Catalin Spune:

  Buna ziua , persoana care trebuie sa stea in stanga ta trebuie trecuta pe asigurarea masinii?

 9. rogoz ioan claudiu Spune:

  cum pot sa optin si eu permis

 10. Irina Spune:

  Unde găsesc cărți pt teorie?

 11. marius brasoveanu Spune:

  Pot sa iau carnetul de soferi in anglia, in limba romana

 12. DANIEL PATRIARHU Spune:

  CAT SE DA SPAGA IN UK
  daca ma rog si pup toate moastele il eau
  sa-au trebuie sa ma trasform in Uk si sa invat
  ca de in UK nu prea le plac bisericosi(manelisti)
  Daca sant general de securitate cu nume de Cod macelarul Economiei Nationale sau Castedrala Maturari neamului ma trec astea clasa.
  Va amintesc am si doctorat original ca toti romanii in Plagiat, credeti ca am mai multe sanse?

 13. DANIEL PATRIARHU Spune:

  lire 2635
  bai dar voi nici clasa intai nu aveti
  omida aceasta de om saracutul va da muuui-e in gura si voi nici clasa intai nu aveti
  in clasa in tai se fac primele 4 operati aritmetice
  voi nu trebuie de cat sa adunati daca aveti permis
  2635 lire

  daca nu aveti in ca 1000 de lire aproximativ scoala teoretica
  adica ajungeti la circa 3635 lire

  pai voi ce credeti ca este gratis

  nu mai cititi titluri mincinoase

  chiar daca ai permis si faci un minim de 20 de ore de condus tot dai in total 1600 lire cel mai ieftin

  gratis in lumea asta este doar prostia

  in lumea asta sant doua lucruri infinite universul si prostia romanilor

  dac intrebati de spaga va spu este simplu cat este salariul sefului statului roman Patriarhul Daniel 500.000 euro/luna din bani publici

  atat este spaga in UK pt carnet

  multumiti manelistilor?

  cand o sa fiti si voi Patriarhul Romaniei sau copil de Seic.

 14. george Spune:

  DANIEL PETRIARHU … esti popa? … daca da te inteleg sa stai sa muncesti tu in romania

  nu mai vorbi despre ce nu sti … nu venim in romania sa muncim ca nu ne da nimeni minim 80 milioane pe luna … si nici nu avem de gand sa facem pe altii cu burta mare … asa cum esti tu

  daca tot muncim ca sclavii … macar stim pentru ce

 15. Dragos Spune:

  Asi vrea sa dau si io in romana se poate si unde ar trebui sa fac orele nu prea ami e necesar

 16. Ioan Spune:

  pot sa ma prezint la testul teoretic doar cu buletinul sau trebuie neaparat pasaport?

 17. DANIEL PATRIARHU Spune:
 18. DANIEL PATRIARHU Spune:
 19. DANIEL PATRIARHU Spune:

  dOAMNE MILUIESTE. Apoi spune drept mai, cat ieste spaga mai.
  Ca asta intreaba toti peaici.
  A si daca romani nu sant pe produs furt asasinate acolo ci la munca de ce nu vin mai sa munceasca la ei acasa le este rusine sau asteapta sa se legalizeze prostitutia cersitul pomana ajutoare sociale si crimele, ca mai dupa cum au modificat legislatia ,
  apoi hartie igenica au facut.
  Haide mai nu va mai sfiti cand furati pecolo de ca la romani asta ie munca mai si la produs castigati mai bina nu zau asa ca inromania mai putin si la cersit.
  Amu mai am o leaca o intrebare.
  Scarbelor cant va apucati de muncit si va lasati de produs cersit furat ca la voi 99% considera doar asta munca si pe restul 1% fraier prosti.
  Sincer nui bai ca deasta vi se spune la romance petarde felinarele soselelor traseiste si la romani cersetori si criminali.
  Voi de munca cinstita nu stiti, dar voi in prossstia voastra ce stiti, voi stati in UK nici engleza nu stiti nici romana ce stiti tiganneste apoi doamne dapoi tiganeste este romaneste , oleu muica ai vazut tu roman curat cinstit si sa nu cerseasca si iaca si muncitor , nu ai vazut si nici nu ai sa vezi, uni sant tigggani europei si aia sant romani. Minus aia 1% care sufera din cauza jegostilor. poporul roman nu se duce la biserica pt ca este crestin si credicios se duce pt ca este superpacatos si incearca sa-l mituiasca pe dumnezeu prin popi , ma rog si voi credeti ca omul acela dumnezeu se preteaza la cateva zeci de mii de euro el are universul ce p[oti sa-i oferi ca sa-l cumperi? nimic , trebuie sa va pocaiti, sa fugiti de biserica diavolului biserica ortdoxa.

 20. DANIEL PATRIARHU Spune:

  BREXITUL SI LORD NITHIGEN CE A ZIS DESPRE ROMANI???A si daca romani nu sant pe produs furt asasinate acolo ci la munca de ce nu vin mai sa munceasca la ei acasa le este rusine sau asteapta sa se legalizeze prostitutia cersitul pomana ajutoare sociale si crimele, ca mai dupa cum au modificat legislatia ,
  apoi hartie igenica au facut.
  Haide mai nu va mai sfiti cand furati pecolo de ca la romani asta ie munca mai si la produs castigati mai bina nu zau asa ca inromania mai putin si la cersit.
  Amu mai am o leaca o intrebare.
  Scarbelor cant va apucati de muncit si va lasati de produs cersit furat ca la voi 99% considera doar asta munca si pe restul 1% fraier prosti.
  Sincer nui bai ca deasta vi se spune la romance petarde felinarele soselelor traseiste si la romani cersetori si criminali.
  Voi de munca cinstita nu stiti, dar voi in prossstia voastra ce stiti, voi stati in UK nici engleza nu stiti nici romana ce stiti tiganneste apoi doamne dapoi tiganeste este romaneste , oleu muica ai vazut tu roman curat cinstit si sa nu cerseasca si iaca si muncitor , nu ai vazut si nici nu ai sa vezi, uni sant tigggani europei si aia sant romani. Minus aia 1% care sufera din cauza jegostilor. poporul roman nu se duce la biserica pt ca este crestin si credicios se duce pt ca este superpacatos si incearca sa-l mituiasca pe dumnezeu prin popi , ma rog si voi credeti ca omul acela dumnezeu se preteaza la cateva zeci de mii de euro el are universul ce p[oti sa-i oferi ca sa-l cumperi? nimic , trebuie sa va pocaiti, sa fugiti de biserica diavolului biserica ortdoxa.

 21. Mihail Spune:

  Sal am si eu o intrebare eu am permis categoria A si e schonbat in U.K. Si categoria B am obtinuto in rebublica Moldova stie cineva Daca se poate schimba in U.K. Moldovenescu

 22. David Spune:

  Salut am o întrebare când te-ai înscris la școala de șoferi în anglia .De câte clase ai nevoie pentru a obține carnetul?

 23. Aursei Sorin Spune:

  Buna ziua.
  Puteti sa-mi spuneti daca e posibil sa trec sala in UK,iar examenul de condus sa il dau in Romania?
  Va multumesc!

 24. Claudiu Spune:

  O intrebare fiindca nu gasesc nimic in legatura cu circulatia pe timp de iarna. Sunt necesare cauciucuri de iarna in UK? Ce spune legislatia cu privire la aceasta?

 25. Ruxandraradu2015@gmail.com Spune:

  Eu as an anglia si asi dori sa ami fac permisul de conducere aici dar nu stiu engleza ma poate ajuta cineva

 26. Mihai Spune:

  Am o intrebare se mai da sala an uk an limba romana

 27. ENACHE DANIEL Spune:

  NU SE M-AI DAU TESTUL IN LIMBA ROMANA,DOAR IN IRLANDA DE NORD ,SI ACOLO E O PROBLEMA TREBUIE SA AI LOCUINTA ,ADICA M-AI PE INTELESUL TUTUROR TREBUIE SA FACI DOVADA CA LOCUIESTI IN IRLANDA DE NORD,ALTFEL NU AI NICI O SANSA…..Deci cei ce vor sa obtina permisul in Marea Britanie,il pot obtine doar in Irlanda de Nord.

 28. Petrisor Spune:

  Salutri tuturor, am o intrebare can nepotrivita, fac scoala de soveri in londra si an picat traseul de 4 ori, aveti idee cum pot obtine mai multa,,indulgenta” din partea examinatorului pentru a nu pica din nou

 29. Costi Spune:

  Ma intereseaza daca pot da examenul auto in limba romana daca ma poate ajuta cineva va rog astept un raspuns 0769604403 nr pe care il folosesc si aici. Va multumesc

 30. Costi Spune:

  Sau vreo scoala romaneasca unde poti susține examenul in romana

 31. Dumitrescu Alexandru Spune:

  Buna ziua asi vrea sa ma inscriu si eu la scoala si nu stiu ce acte ami trebuie aici. si daca pot sa dau examenul an limba Romana va multumesc.

 32. Iustin Alexandru Spune:

  Salut. Sunt instructor roman in Uk de 8 ani si va pot spune ca datele de mai sus relatate de Ovidiu nu sunt in totalitate reale. Va scriu cateva informatii care va pot ajuta: Examenul de teorie consta intr adevar in 50 de intrebari din care trebuie marcat cel putin 43 de raspunsuri corecte, dar cel de hazard perception ( identificarea pericolelor consta in 14 video , iar fiecare dintre ele are un hazard care trebuie marcat. Unul din videoclipuri are 2 vazarduri. Totalul maxim punctaj este 5 pct hazard deci 14×5+5 = 75 pct . Trebuie inscris minim 44pct. Examenul teoretic nu poate fi dat decat in limba engleza. Nici in Irl de Nord nu se mai da cu translator. Sunt destule materiale care va pot ajuta pt examenul de sala chiar daca nu vb bine engleza. Pt examenul de traseu: Calculul facut este total eronat ( £2500 ?????) Pretul pe ora de condus variaza intre £20-£27 si 40h- 50h ar trebui sa fie suficiente pt un incepator care nu a pus mana pe volan niciodata. Plus taxele de examen traseu £62 booking fee si masina in ziua de examen £100- 120 . Cum s a ajuns la suma de £2500 ??? Examenul de traseu nu este ata de greu daca orele sunt facute serios si constant. Va urez succes !!

 33. Loredana Spune:

  Salut, azi am asistat la o discutie si nu stiu daca este adevarat, in cazu celor care au permis provizoriu Un UK si sunt insotiti in stanga de un sofer cu permis de peste trei ani, pot conduce si pe autostrazi? 🤔 Sau nu VA multumesc

 34. Alex Spune:

  Salutare tuturor. O intrebare pentru domnul instructor. Care ar fi acele materiale care ne pot ajuta la examen choar daca nu stim bine engleza? Va multumesc

 35. Cristian Spune:

  Bună mar interesa și pe mine în legătură cu scuala auto în limba romana a mai condus știu sa conduc am devielu dar vrea permis original va rog cum pot lua legătura cu voi va voi lăsa numărul de tl 07440030256 va mulțumesc

 36. Mihaela Spune:

  Buna mar interesa si pe mine scoala de sofer sunt in Anglia de 5 ani nu am timp sa dau in tara ca am copii la scoala cum se procedeaza aici?

 37. Tiberiu Spune:

  Salut ,
  Poti schimba permisul dobandit in UK cu unul romanesc ?
  Mentionez ca nu detin niciun permis de conducere.
  O zi buna ! 🙂

 38. Ionela dobrea Spune:

  Buna ziua sunt in Londra si vreau sa invat pt scoala de soferi as avea mare nevoiie de o carte scoala de soferi categoria B
  Am una dar o am de la cineva si e de 2013 😔
  Ma arputea sa ma ajute cineva sa imi imiprumute o carte sa sa o vandă ? As avea mare nevoie de ea!

Spune-ti si tu parerea!