Şcoala primară din UK, aproape fără britanici

Articol publicat in sectiunea UK la zi pe data 13 februarie 2015

uk_pupils_primary school

La o şcoală primară din Barking, estul Londrei, doar unul din zece elevi are limba engleză ca şi limbă maternă. Situaţia este studiată în cadrul unui documentar desfăşurat pe patru episoade, Britain’s Biggest Primary School, ce a debutat pe 12 februarie pe Channel 5.

Documentarul notează faptul că imigraţia în masă a dus la această situaţie extremă, cu o proporţie aşa de mare de elevi care nu au limba engleză ca şi limbă maternă. Directorul Gascoigne Infants’ School din Barking spune că din cei 1.100 de elevi înscrişi pe listele şcolii, britanicii albi reprezintă doar un procent minuscul.

Tot acesta constată că majoritatea elevilor sunt est europeni, africani sau de origine indiană.

Postul de televiziune britanic arată cum în numai două decenii procentul elevilor cu limba engleză ca şi limbă materină a tot scăzut, de la un procent iniţial de 90%. Cum la această şcoală se vorbesc nu mai puţin de 60 de limbi diferite, dificultăţile de care se lovesc copiii pot fi uriaşe.

Alp Mehmet, vicepreşedintele organizaţiei non profit MigrationWatch UK, este de părere că cifrele arată creşterea scăpată de sub control a numărului celor nou veniţi în Marea Britanie şi insistă că trebuie făcut ceva pentru a limita într-un fel creşterea populaţiei. „E o consecinţă directă a imigraţiei. Viteza şi amploarea fenomenului sunt la originea problemei,” a adăugat Mehmet.

„În Londra avem o populaţie record şi aceasta va continua să crească. Sunt consecinţe vizibile în serviciile locale de transport, de educaţie, peste tot. Este obligatoriu ca imigraţia să fie mai blândă dacă vrem să facem faţă corespunzător creşterii populaţiei”. Tot Mehmet a ţinut să sublinieze că MigrationWatch UK nu este un grup anti-imigraţie, dar că sugestia lor este totuşi de a limita numărul imigranţilor nou-sosiţi.

Directorul Centre for Education and Employment Research de la Universitatea Buckingham, profesorul Alan Smithers, spune că amploarea imigraţiei ar putea să dea peste cap ţintele de reuşită stabilite de guvern pentru „elevii albi din clasa muncitoare”. Profesorul, născut şi crescut la Londra, îşi pune întrebarea dacă valul mare de elevi imigranţi le permite elevilor să obţină aceleaşi rezultate ca şi în generaţia lui.

La această şcoală sosesc anual în jur de 300 de elevi noi, depăşind media naţională, în timp ce mai bine de o treime din ei nu vorbesc deloc limba engleză.

În primul episod, documentarul prezintă un elev bulgar de 10 ani, care nu ştie să zică în engleză ce vârstă are, iar un portughez învaţă, însă pe limba lui, după ce nişte colegi de clasă îi traduc.

Autor articol: Cristian Enache

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!