ŞCOALĂ „VIRTUALĂ”, DIPLOMĂ REALĂ…

Articol publicat in sectiunea Educaţie şi învăţământ, Reportajul săptămânii pe data 9 iunie 2014

Diaspora romaneasca_Scoala virtuala, diploma reala

În Marea Britanie, şcoala şi sistemul educaţional nu seamănă cu modul clasic de a învăţa cu care ne-am obişnuit în România. Aici se poate studia de acasă, din faţa calculatorului, au aflat cu surprindere unii dintre români.

Practic, aproape nimic din sistemul clasic de învăţare nu a rămas neatins după descoperirea internetului. Ideea de sală de clasă a fost înlocuită de o „platformă online”; cursurile tipărite sau cele redactate de mână aproape că nu mai există nici ele, locul lor fiind luat de documente în format electronic; chiar şi comunicarea verbală a dispărut, în favoarea instrumentelor specifice internetului…

A rămas doar diploma sau certificatul de absolvire. Acest document are aceeaşi importanţă şi, odată obţinut, este identic cu cel obţinut de alţii după ani de studii şi „coate tocite” pe băncile universităţilor.

 

 

Studii universitare „online”

 

Ideea de a face școală „pe internet” le poate părea unora mai degrabă o fantezie sau o joacă de copii. De fapt, studiile online au devenit cât se poate de reale, au aflat cu surprindere unii români care, după ce au ajuns în Marea Britanie, s-au gândit să se pună „cu burta pe carte”.

Ei au descoperit că serviciile oferite în această ţară, sub formă de studii online, au ajuns să facă în prezent concurenţă strânsă sistemelor clasice de învăţământ.

Internetul a reuşit să revoluţioneze educaţia, spun tot mai apăsat oamenii implicaţi în fenomenul educaţional din Marea Britanie. Principalele avantaje pe care le conferă „școala online” ţin de flexibilitate, comoditate și costuri reduse, susţin specialiştii educaţiei.

Acest servicii sunt practic accesibile tuturor, dar sunt solicitate în prezent exclusiv de către cei care au înţeles că avansul tehnologic a modificat definitiv cadrul în care instituţiile de învăţământ își desfășoară activitatea.

 

Întoarcere „virtuală” în România

Când era elev de liceu în România, Christian Ardeu visa cu ardoare să ajungă să studieze în străinătate, într-o mare universitate. Şi a ajuns. El a absolvit de curând Ştiinţele politice la Queen Mary University of London. Dar, după numai trei ani petrecuţi în metropola de pe Tamisa, tânărul de 22 de ani s-a decis să își continue studiile înapoi în ţara natală. Așa că s-a întors în România, însă numai „virtual”… Pentru că, în prezent, Christian Ardeu face a doua facultate, ca student la Academia de Studii Economice (ASE) din București, în cadrul Centrului de Învăţământ la Distanţă.

„Mi se pare benefică această formă de studii, cu condiţia să îți alegi domeniul care te interesează. Eu am fost sigur că îmi doresc să fac acest lucru”, ne-a declarat Christian.

Arădeanul își duce și acum viaţa la Londra, deși este student la București.

 

O facultate la Londra, a doua pe internet

„Am aflat de posibilitatea de a face o a doua facultate pe internet și mi s-a părut interesant. Nu vreau încă să părăsesc Regatul Unit, viitorul meu este aici, cel puţin în următorii ani. Dar, în același timp, am vrut să studiez și știinţe economice pentru că îmi doresc să am o carieră în diplomaţie și consider că acestea îmi vor fi de folos, pe lângă cele politice”, spune Christian Ardeu.

El a fost admis la universitatea bucureșteană pe baza mediei de la bacalaureat, după ce a completat un formular de înscriere disponibil pe internet. „Este o facultate care se plătește, toate locurile fiind cu taxă”, nu uită să precizeze Christian.

În rest, totul se întâmplă în spaţiul virtual, ne asigură tânărul student care stă în Marea Britanie și este student în România.

——————————————

„Am lucrat pe parcursul acestui an ca stagiar la Ambasada României la Londra, iar în această vară am să continui ca stagiar la Guvernul României. Pentru cariera de diplomat pentru care mă pregătesc, cred că este foarte important ca pe lângă studiile politice absolvite la Londra să finalizez și studiile online la Academia de Studii Economice din București.”

Christian Ardeu

——————————————

 

Sincope de comunicare…

Anul universitar pentru un student „online” este „ca şi un an universitar obişnuit”, precizează Christian Ardeu.

„Avem o platformă online unde ne sunt puse la dispoziţie toate materialele necesare pentru studiu. Pe acea platformă putem să discutăm cu colegii și cu profesorii. Tot acolo avem acces la orar, cursuri, prezentări… Primim teme aproape săptămânal și ni se comunică termenele limită când trebuie să predăm respectivele lucrări în format electronic”, continuă explicaţiile lui Christian.

Totuşi, există anumite probleme de comunicare, remarcă studentul „de la distanţă”. „Putem lua legătura prin intermediul internetului cu orice profesor, doar că sunt unii care nu prea răspund. Probabil că nu sunt obişnuiţi cu această modalitatea de a comunica.”

 

Sesiuni de examene reale

Sesiunile de examene programate la Centrul de Învăţământ la Distanţă din cadrul ASE București nu sunt deloc „virtuale”, avea să afle Christian Ardeu în primul an de studii „online”. „De două ori pe an sunt obligat să mă prezint la examene în București. Mai sunt și teste pe care le dăm online, dar sunt puţine. Până acum am avut un singur astfel de test, la engleză. A trebuit să scriu un eseu Şi am avut timp limitat de lucru. În trei ore a trebuit să termin, iar după închiderea timpului programat, sesiunea de lucru s-a închis”, ne-a mai dezvăluit românul stabilit la Londra și care face a doua facultate online, la București.

El va trebui să parcurgă în acest fel trei ani de studiu. Apoi va da examen de licenţă ca orice student și se va alege în final cu o „diplomă recunoscută”.

——————————————

Recent, Academia de Studii Economice a demarat un program de masterat prin sistemul e-learning. Printre avantaje se regăsesc libertatea și flexibilitatea cursanţilor, ei putând învăţa practic oricând și oriunde, dacă dispun de o conexiune la internet. Un astfel de proiect are avantajul că profesori din afara României pot organiza cursuri în timp real, iar cursanţii pot beneficia de informaţiile pe care le pun la dispoziţie profesorii din străinătate.

Sursa: Avocatnet.ro

——————————————

 

 

Marketing pe internet

 

Un curs online poate fi decisiv pentru un român ajuns în Marea Britanie și care își propune să avanseze pe plan profesional. Aceasta este convingerea pe care o are Rozmary Drăgan. Ea a venit în Marea Britanie după ce a lucrat mai mulţi ani în domeniul marketingului în ţara natală, dar și în câteva companii britanice. Ţelul ei este să ajungă să ocupe un post la nivel managerial în această ţară.

 

Pentru o diplomă CIM

„Pentru a-ţi asigura o poziţie profesională de prim rang și pentru a profita de cele mai favorabile oportunităţi în domeniul dinamic și competitiv al marketingului, calificările oferite în Marea Britanie de Chartered Institute of Marketing sunt esenţiale”, se afirmă pe website-ul Oxford College of Marketing, o instituţie de învăţământ specializată în cursuri de calificare profesională.

Rozmary Drăgan, o româncă stabilită în Marea Britanie, a aflat la rândul ei cât de important ar fi să posede o diplomă acordată de Chartered Institute of Marketing.

„Am avut experienţă din România în domeniul marketingului. Așa că m-am interesat încă de la început cum pot să îmi valorific această experienţă pe piaţa muncii din Regatul Unit. Așa am aflat de Chartered Institute of Marketing (CIM)…”, ne-a mărturisit Rozmary.

CIM este practic una dintre instituţiile britanice care acreditează profesioniștii ce activează în domeniul marketingului.

Pasul următor parcurs de Rozmary Drăgan a fost acela de a se înscrie la cursul potrivit…

——————————————

„Practic, nu poţi să ajungi pe un post de management în această ţară, dacă nu ai absolvit studii post-universitare britanice sau nu ai o diplomă eliberată de Chartered Institute of Marketing. Chiar și faptul că ești student într-o astfel de instituţie de învăţământ te ajută în carieră. Sper ca după terminarea cursului să reușesc să obţin un job mai bun.”

Rozmary Drăgan, studentă „online” la Oxford College of Marketing

——————————————

 

300 de lire sterline

Cursurile organizate de CIM se pot face fie direct în cadrul instituţiei, fie prin alte școli acreditate de aceasta.

„Eu am ales Oxford College of Marketing, pentru că era mai scump dacă urmam direct cursul organizat de CIM”, menţionează Rozmary Drăgan. „Am plătit o taxă de 100 de lire sterline direct la Chartered Institute of Marketing. Apoi a trebuit să plătesc taxa de școlarizare de la Oxford College of Marketing. Aveam de ales între varianta cursurilor de weekend, care costa 700 de lire sterline, și varianta cursurilor online, în valoare de doar 200 lire sterline. Şi am ales să studiez online…”, continuă românca.

Rozmary a fost admisă să urmeze cursul Postgraduate Diploma in Marketing, echivalent studiilor post-universitare sau de master. Condiţiile de admitere impuneau candidaţilor să prezinte o diplomă universitară și să facă dovada experienţei în domeniu. „Este, de asemenea, importantă limba engleză, deși nu mi-au fost testate cunoștinţele. A trebuit, însă, să dau un test de cunoștinţe în marketing, care se dă online și este în limba engleză”, subliniază Rozmary.

——————————————

„Învăţământul la distanţă a ajuns la un nou nivel în ultimii ani, odată cu introducerea MOOC (din engleză «massive open online courses» – cursuri online deschise publicului larg – n.r.). Sunt practic cursuri destinate participării pe scară largă şi accesului deschis via web predate de profesori renumiţi de la universităţi venerate, cum ar fi Universitatea Stanford, Institutul pentru Tehnologie din Massachusetts sau Universitatea Harvard. (…)

Bineînţeles că trebuie pusă şi problema experienţei din facultate. Acolo îşi formează studenţii reţelele sociale şi profesionale pe care se vor baza tot restul vieţii. Studenţii care trăiesc în campusuri sau cămine tind să se maturizeze mai repede, având noi responsabilităţi, şi să menţină un anumit nivel de independenţă. Toate acestea sunt, într-adevăr, aspecte ale experienţei din facultate care se pot pierde într-o sală de cursuri virtuală…”

Dr. Katherine Cohen, CEO şi fondator al IvyWise (un website care oferă consiliere în educaţie pentru studenţi), vorbind despre evoluţia învăţământului online în SUA

——————————————

 

Flexibilitate și examene online

Cursurile pe care Rozmary Drăgan își dorește să le parcurgă au durata de un an, fără a exista obligaţia de a fi finalizate în decursul a 12 luni consecutive. „Poţi să termini și în câţiva ani sau să întrerupi la un moment dat acest parcurs. Sunt foarte flexibili”, subliniază românca.

Cursul organizat de Chartered Institute of Marketing are patru module și se finalizează doar după parcurgerea tuturor acestora.

Odată admisă, româncei Rozmary i s-a pus la dispoziţie prin intermediul internetului toată informaţia și materialele necesare studiului. Chiar și examenele au loc online. „La trei dintre module, se dau examene scrise. Ţi se trimit cerinţele și îţi faci lucrarea pe calculator. Când este finalizată, aceasta trebuie tipărită și trimisă prin poștă, urmând ca rezultatul evaluării acesteia să îl primești tot prin poștă, în termen de patru luni. Iar pentru al patrulea modul trebuie redactat un proiect pe care fiecare student va trebui să îl facă beneficiind de asistenţa unui tutor. Acesta va fi urmat de un examen de trei ore și presupune un studiu de caz”, ne-a mai informat Rozmary, vorbind despre modul în care studiază online.

Diplomele eliberate la finalul cursului de Chartered Institute of Marketing sunt foarte apreciate, subliniază Rozmary Drăgan.

——————————————

„Principalul avantaj al unui sistem e-Learning constă în flexibilitatea care încurajează sistemul propriu de învăţare al cursantului. În ultima perioadă, învăţământul tradiţional începe să piardă teren, lăsând loc educaţiei asistată de calculator, acest lucru datorându-se în principal costurilor reduse implicate de teleeducaţie. Conform unui studiu realizat de Corporate University Xchange, școlile tradiţionale vor suferi un declin de peste 60% în favoarea formelor de e-Learning.”

Sursa: Revista Informatică Economică

——————————————

 

Pagina 1 din 2:Pagina următoare

Autori articol: Marcel Istrate, Oana Padureanu

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!