SCORCHIO!!! 36,7°C, record de iulie londonez

Articol publicat in sectiunea UK la zi pe data 3 iulie 2015

londra_canicula

După valul de căldură din iunie-iulie 2006, când temperaturile în Londra au atins până la 36,5°C, în prima zi a lunii iulie se notează un nou record din toate timpurile la temperatură, în Londra, pentru luna iulie: 36,7°C! Şi nu-i deloc uşor, cu umiditate cu tot.

Temperatura de 36,7°C a fost constatată miercuri, 1 iulie, la Heathrow, în timp ce rapoarte privind anulări de trenuri şi străzi care se topesc au venit din toate colţurile Marii Britanii.

În timp ce majoritatea britanicilor au mers cuminţi la muncă, imaginându-se că se întind pe iarba verde şi răcoroasă din parcuri, ambulanţele nu au fost îndeajuns pentru numărul mare de solicitări datorate temerilor că valul de căldura ar putea provoca decese. Până şi un copil de mingii, în cadrul turneului de tenis de la Wimbledon, care este în plină desfăşurare, a leşinat datorită căldurii extreme.

Spre deosebire de valul de căldură din 2006, soldat cu morţi în mai multe ţări din Europa Occidentală, valul acesta de căldură a fost de scurtă durată, ziua de 2 iulie venind cu temperaturi mult mai apropiate de media lunii iulie, precum şi cu ploi sau chiar furtuni ici-colo.

 

„Au pus saună în metrou!”

Cei mai afectaţi au fost cei care au folosit transportul în comun. Cei de la metro.co.uk au trimis nişte jurnalişti să testeze pe pielea lor condiţiile cu care se confruntă călătorii. Pe Northern line au măsurat 35°C, pe Central line 34°C, iar pe Victoria line şi Piccadilly line temperaturile au depăşit în după-amiaza zilei de 1 iulie temperatura de 32°C, deşi cei de la The Independent au anunţat că pe Central line mercurul a urcat până la 39,8°C. Comparativ, normele pentru transportul animalelor nu permite temperaturi care să depăşească 30°C.

Dar cel mai rău a fost pentru cei care s-au deplasat cu autobuzele. Pe un autobuz Routemaster jurnaliştii metro.co.uk au măsurat temperatura de 41°C. Călătorii erau de-a dreptul copleşiţi de căldura infernală, spunând că sunt foarte nemulţumiţi de faptul că noul autobuz Routemaster are geamurile fixe, neputând fi deschise! O călătoare de 31 de ani a comentat: „Este absolut îngrozitor. Simt că mi se topeşte faţa!”, în timp ce un bătrân de 63 de ani a spus, resemnat: „Nu poţi să faci nimic în această privinţă”.

————————————–

„Tânjim tot anul după vremea călduroasă, iar când aceasta soseşte, ne plângem. Ar trebui să profităm de vremea bună, pentru că nu este de durată.”

Călător pe Piccadilly line

————————————–

 

Foarte cald, dar nu chiar atât de cald

Bineînţeles că reţelele de socializare au fost inundate de fel de fel de comentarii pe această temă, unii sugerând că oamenii ar trebui să-şi ia la ei tricouri la schimb dacă intenţionează să călătorească cu metroul, alţii postând selfie-uri în timp ce foloseau transportul în comun, doar că puneau poze cu zombie-uri în flăcări din filme de groază, iar alţii se plângeau că temperatura era mai ridicată decât încărcătorul sau bateria de la laptop.

În The Telegraph, o autoare scrie din Australia un articol în care spulberă pur şi simplu ideea că la Londra ar fi atât de cald, explicând ce înseamnă un val de căldura în Australia. Cum, în timpul unui val de căldură 100.000 de lilieci au picat morţi, din cer, cum un jucător de tenis în cadrul Australian Open a ajuns să halucineze în arena de tenis, recunoscând că a crezut că l-a văzut pe „Snoopy” înainte de a se prăbuşi leşinat, cum puteai prăji un ou direct pe suprafaţa de tenis, cum se topeau papucii de plastic în contact cu asfaltul şi, în final, cum meteorologii au adăugat culoarea mov pentru a reprezenta pe hărţile lor căldura extremă, de 54°C în ianuarie 2013.

Autor articol: Cristian Enache

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!