Scoția, locul unde se ascund infractorii est-europeni

Articol publicat in sectiunea UK la zi pe data 31 octombrie 2014

Scoția a devenit ținutul în care se ascund infractorii căutați la nivel internațional pentru faptele lor reprobabile, iar cei mai mulți dintre cei ce comit ilegalități și trăiesc împotriva legii sunt est-europeni, se susține într-un articol apărut în ediția din 25 octombrie a tabloidului Daily Express.

Sute de persoane căutate de forțele polițienești sunt prinse pe teritoriul din nordul Marii Britanii. Acestea provin din state diferite ale lumii, ca Africa de Sud sau Statele Unite ale Americii. Cei mai mulți sunt, însă, din Polonia, insistă cei de la Daily Express.

 

Aviația militară poloneză intervine

Autoritățile scoțiene au solicitat ajutorul aviației militare poloneze pentru a putea repatria numărul mare de infractori originari din Polonia care au fost capturați în Scoția, pretinde Daily Express. Tabloidul susține că aproape 400 de persoane din 62 de state diferite au fost reținute în regiunea din nordul Regatului Unit pentru comiterea de ilegalități, pe parcursul acestui an.

„Avioane militare poloneze vor ateriza pe aeroportul din capitala scoțiană Edinburgh, în baza unei înțelegeri interguvernamentale, pentru a face față numărului mare de extrădări din Scoția în Polonia și pentru a reduce costurile pe care le implică astfel de operațiuni”, a declarat un reprezentant al guvernului scoțian, citat în tabloidul britanic.

Acțiunea se desfășoară pe baze legale în virtutea Mandatului European de Arestare intrat în vigoare în 2004 și care se aplică la nivelul UE.

„Tot mai mulți europeni vin în Regatul Unit cu scopul de a se stabili în această țară și, în consecință, numărul infractorilor originari din țările Uniunii Europene care ajung în închisorile din Marea Britanie este în creștere”, a susținut parlamentarul conservator scoțian Alex Johnstone.

 

Operațiunea Nexus dă roade

Intervenția aviației militare poloneze pentru a veni în sprijinul repatrierii infractorilor de origine poloneză din Marea Britanie se face în cadrul operațiunii Nexus.

Opt ofițeri de poliție români și trei ofițeri de poliție polonezi s-au stabilit la Londra la finele anului trecut pentru a desfășura acțiuni comune alături de polițiștii britanici în cadrul operațiunii Nexus. Aceasta este programată a se derula până la finele anului 2015, fiind susținută de specialiști și analiști din serviciile speciale ale poliției britanice.

„Este o inițiativă bazată pe un parteneriat tripartit care a devenit posibil datorită unei finanțări UE în valoare de 1,5 milioane de euro. Proiectul a beneficiat de suportul direct acordat de Stephen Greenhalgh, delegat al primarului Londrei pe probleme polițienești și de infracționalitate”, precizau reprezentanții MET

Operațiunea Nexus lansată de Comandamentul Specializat pentru Crimă Organizată își propune îmbunătățirea fluxului de informații transmis MET de către România și Polonia referitor la persoanele originare din cele două țări și suspectate de polițiștii din Londra pentru comiterea de infracțiuni pe teritoriul Regatului Unit.

Autor articol: Marcel Istrate

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!