Scrisoare către Parlament: SRI să lase la vatră ofițerii acoperiți din presă

Articol publicat in sectiunea Politică internă pe data 30 ianuarie 2015

Mai multe organizații non-guvernamentale au cerut Parlamentului, marți, prin intermediul unei scrisori, ca în legile siguranței naționale să se introducă „o interdicție expresă a recrutării de colaboratori sau agenți din cadrul presei de către serviciile de informații”. În plus, acestea salută ca „necesară” demisia lui George Maior din fruntea SRI.

Scrisoarea este semnată de APADOR-CH, ActiveWatch, Centrul Român pentru Jurnalism de Investigație, Asociația Miliția Spirituală, Fundația Ceața, Asociația Geo-Spațial.org, Asociația Funky Citizens, Centrul de Resurse Juridice și Centrul pentru Jurnalism Independent CJI, potrivit unui comunicat remis Ziare.com. Aceste nouă ONG-uri subliniază de la început că demisia lui George Maior este una „firească și necesară”, aducând în discuție „atacuri și presiuni pe care le-a făcut la adresa CCR”, pe marginea legii Big Brother.

„Organizațiile semnatare consideră firească și necesară demisia șefului SRI, George Maior, având în vedere repetatele atacuri și presiuni pe care le-a făcut în ultima perioadă la adresa Curții Constituționale a României și a altor opozanți ai legilor Big Brother”, se arată în document. „În acest context, solicităm public Parlamentului să introducă în legile siguranței naționale o interdicție expresă a recrutării de colaboratori sau agenți din cadrul presei de către serviciile de informații. În acest fel, opiniile și ideile transmise de presă vor reflecta doar convingerile ziariștilor și nu ordinele primite de unii dintre aceștia de la serviciile de informații”, continuă comunicatul.

„Nu vă grăbiți cu Big Brother”

Potrivit ONG-urilor, răspunsul lui George Maior la întrebarea „Cum stă România cu ofițerii acoperiți din presă?” reprezintă o recunoaștere publică a acestuia.

Într-o emisiune difuzată, sâmbătă seara, de B1 TV, fostul șef al SRI a precizat: „Cum stau toate statele democratice europene. Ofițerul acoperit este o armă specială a tuturor serviciilor de informații. Sarcina lui este să aducă informații de securitate națională pentru stat și cu asta, basta.”

„Recunoașterea publică a directorului SRI privind existența în presă de agenți/colaboratori ai structurilor informative a confirmat suspiciunile mai vechi legate de prezența ofițerilor acoperiți în mass-media. Reamintim că pe 21 mai 2011, Parlamentul European a adoptat (cu o majoritate covârșitoare de voturi) rezoluția Norme standard pentru libertatea presei în Uniunea Europeană. Rezoluția cere, între altele, statelor membre să adopte legislația necesară pentru a preveni infiltrarea în redacții a ofițerilor de informații”, se mai arată în scrisoare. Nu în ultimul rând, organizațiile semnatare cer autorităților „să nu se grăbească cu elaborarea de noi legi de tipul Big Brother sub imperiul emoțiilor, reale sau provocate”.

„Pentru fiecare dintre cele trei legi Big Brother au fost adoptate sau sunt în lucru directive europene. Una dintre ele, cea privind retenția datelor, a fost invalidată de Curtea de Justiție a UE. Dacă va fi necesară o nouă directivă privind stocarea datelor, desigur că va fi adoptată. Directivele privind cartelele prepay și cea privind securitatea cibernetică se află în stadii diferite de dezbatere la nivelul UE. Ca urmare, solicităm autorităților române să renunțe la excesul de zel și să inițieze reglementări interne numai după adoptarea directivelor europene în aceste materii”, mai transmite comunicatul.

Autor articol: Amira Damian

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!