Scrisoare deschisă de la Londra, adresată lui Victor Ponta

Articol publicat in sectiunea Articole importante, Diaspora pe data 3 septembrie 2014

Londra_Tommy Tomescu & Viviane Reding

Dr. Tommy Tomescu, liderul Partidului Europenilor din Marea Britanie, condamnă declaraţiile premierului de la Bucureşti, Victor Ponta, lansate la adresa românilor din străinătate, în cadrul programului Diaspora Estival, ce a avut loc la Eforie Nord, între 17 şi 24 august. „Cei mai mari duşmani ai României în străinătate sunt tot români”, a declarat public Ponta. Medicul stomatolog român din Londra îi adresează liderului PSD o scrisoare deschisă, prin intermediul publicaţiei Diaspora Românească.

 

Scrisoarea lui Tomescu

—————————————

Stimate domnule prim-ministru,

Până acum, am evitat să intru în discuții publice cu politicieni români datorită faptului că am impresia că am fost abandonați și îmi este greu să cred că va ieși ceva bun din asta, dar observ că se depășește orice limită a bunului simț.

Am aflat că ați declarat la Diaspora Estival: «Cred că putem să facem mai mult, dacă reuşim şi înţelegem că cei mai mari duşmani ai României sunt tot românii, până la urmă, că noi mergem şi spunem în alte ţări că România este o ţară rea, o ţară de infractori, de hoţi. Este normal ca cei de acolo să aştepte să preia acest discurs.»

Învinovățirea și denigrarea românilor exilați economic prin afirmarea faptului că ei reprezintă cel mai mare duşman al României pentru că denigrează, realizată după ce ministrul Bogdan Stanoevici a dat vina pe diaspora pentru faptul că nu se organizează Congresul Românilor de Pretutindeni, mă determină să vă răspund.

Nu cred că puteți fi credibil când puneți accentul pe o caracteristică ce nu se rezumă doar la românii din diaspora, fără a discuta cu aceeași patimă despre greșelile făcute de clasa politică din România în raport cu diaspora.

Ar fi mai constructiv și credibil dacă, în același timp, v-ați cere scuze în numele clasei politice, pentru că din 2007 nu s-a respectat legea care prevedea organizarea Congresului Românilor de Pretutindeni și pentru faptul că, în 2012, ministrul dumneavoastră Titus Corlățean ne-a promis că acest congres se va organiza în 2013, lucru care, de altfel, nu s-a întâmplat.

Corect este să spunem că cei mai mari duşmani ai României sunt o mică parte a românilor din diaspora și majoritatea clasei politice din România. Nu cred că aveți dreptul să mă acuzați în condițiile în care, din câte știu, am fost singurul politician român care a apărut la televiziunile din UK atacându-i pe Nigel Farage și Nigel Mills. Cred că ar fi fost indicat să vă fi nuanțat declarația.

Adevărul este că politicienii din Marea Britanie și din restul Uniunii Europene ne-au atacat în mod susținut, pentru că atât dumneavoastră, cât și majoritatea celorlalți politicieni din România ați permis acest lucru. Asta nu însemnă că nu au existat și acțiuni pozitive, întreprinse de la București, cum ar fi trimiterea unor polițiști români în UK.

La sfârșitul anului trecut, eu, împreună cu români și bulgari, ne plângeam în presă și realizam proteste în Londraîmpotriva discriminării, dar nici dumneavoastră și nici președintele nu ați fost atât de vocali în presă în condamnarea acestor atacuri, pe cât au fost reprezentanții altor țări.

„All United Against Discrimination and Humiliation of the European Citizens” este o scrisoare deschisă pe care am trimis-o către principalele instituții politice din Uniunea Europeană, incluzând România.

La două zile după primirea scrisorii, președintele Bulgariei, Rosen Plevneliev, l-a atacat pe David Cameron, spunând că istoria îl va judeca pentru ce a făcut, acest fapt fiind relatat pe larg în presa din UK și determinând ca bulgarii să fie atacați mult mai puțin decât românii.

Din calitatea ei de vicepreședinte al Comisiei Europene, Viviane Reding l-a acuzat pe  premierul David Cameron că minte și sperie populația în mod nejustificat, după ce a primit scrisoarea noastră.

După 1 ian. 2014, prim-ministrul polonez, Donald Tusck, l-a atacat, de asemenea, pe David Cameron, pentru că a dat de înțeles că polonezii abuzează sistemul de beneficii. Pe 30 august 2014, Donald Tusk a fost desemnat președintele Consiliului European cu sprijinul UK.

Istoria și adversarii nu îi apreciază pe cei ce lovesc în cei slabi, ci pe cei ce au curajul să-și apere principiile în situații neprielnice. Ar fi bine pentru români dacă ați aplica acest principiu cât mai repede.”

Dr. Tommy Tomescu, DMD

Co-președinte al Alianței Împotriva Discriminării Românilor și Bulgarilor

Lider al Partidului Europenilor

—————————————

 

Declaraţiile lui Ponta

Premierul Victor Ponta a susţinut că cei mai mari duşmani ai României peste hotare sunt tot românii, pentru că atunci când aceştia merg în alte ţări spun că ţara noastră este una plină de hoţi, de infractori, iar cei de acolo preiau acest discurs. El a mai spus, la Eforie Nord, că există un discurs antiromânesc la nivel european şi că acesta nu este legat de problema românilor, ci de faptul că sunt probleme economice în Europa, iar discursul populist găseşte întotdeauna alţi vinovaţi. „Avem o problemă la nivel european, un tip de discriminare, de şovinism, de rasism, de discurs antiromânesc, care este, de fapt, mult mai profund legat nu de problema românilor, ci de faptul că situaţia economică a Europei s-a deteriorat şi de faptul că discursul populist, discursul care găseşte întotdeauna vina altcuiva, s-a întins în Europa şi, ştiţi foarte bine, nu vorbesc doar de Marea Britanie, unde mass-media din Marea Britanie joacă un rol, într-o anumită măsură, sigur că da, joacă un rol negativ. Este foarte simplu să spui că problemele Marii Britanii sunt din cauza românilor sau din cauza mai ştiu eu cui. Se întâmplă şi în Italia”, a afirmat Ponta. El a precizat că dacă românii nu şi-ar prezenta ţara în mod negativ poate că nici străinii nu ar prelua acest discurs. „Cred că putem să facem mai mult, dacă reuşim şi înţelegem că cei mai mari duşmani ai României sunt tot românii, până la urmă, că noi mergem şi spunem în alte ţări că România este o ţară rea, o ţară de infractori, de hoţi. Este normal ca cei de acolo să aştepte să preia acest discurs”, a explicat premierul.

Autor articol: Marcel Istrate

Comentarii

O parere la “Scrisoare deschisă de la Londra, adresată lui Victor Ponta”

  1. Sanda Budis Spune:

    din 1973, ajunsa in Elvetia, am cautat sa fiu un ambasador al tarii mele si am luptat pentru unirea diasporei si contactul cu romanii ce-i puteam ajuta si aduce la stagii in agricultura, in Elvetia, intre 1991 si 2001, prin asociatia mea, benevola si nonprofit.

Spune-ti si tu parerea!