Scrisoare deschisă din diaspora către viitorul preşedinte al României

Articol publicat in sectiunea Diaspora, Diaspora în lume pe data 28 noiembrie 2014

writing a letter

„Este timpul pentru un altfel de preşedinte”, susţin reprezentanţii mai multor organizaţii româneşti din străinătate într-o scrisoare deschisă adresată lui Klaus Werner Iohannis, câştigătorul alegerilor prezidenţiale din 16 noiembrie. Ei îl avertizează pe noul preşedinte ales al României că, deşi românii din afara graniţelor ţării i-au acordat voturile, acestea nu reprezintă „un cec în alb”. Scrisoarea a fost semnată de 25 de asociaţii şi organizaţii româneşti din întreaga lume, incluzând două din Marea Britanie.

„Românii din diaspora nu vă încredinţează un cec în alb: dimpotrivă, românii au ales, pe 16 noiembrie 2014, un preşedinte de la care se aşteaptă să respecte, în primul rând, Constituţia şi legile ţării şi care să reaşeze ţara noastră acolo unde îi este locul, printre naţiunile demne şi respectate ale acestei lumi; o ţară care nu îşi pune pe tavă, tuturor corporaţiilor, resursele şi care nu este un stat furnizor de materie primă şi mână de lucru ieftină”, atrag atenţia semnatarii scrisorii lui Klaus Iohannis, cel care pe 22 decembrie va deveni al cincilea preşedinte al României, ales în mod democratic.

„Este timpul pentru un alt fel de preşedinte. Diaspora aşteaptă de la dumneavoastră să fiţi un adevărat moderator între puterile statului, precum şi între stat şi societate, aşa cum prevede articolul 80 din Constituţia României. Cei aproape 400.000 de români care au reuşit să voteze în străinătate aşteaptă primele semne că ţara noastră va reveni la normalitate, pentru a se putea întoarce acasă şi a putea contribui, din interior, la ridicarea şi bunăstarea ei”, se mai spune în textul scrisorii.

„Pe plan extern, sperăm să avem în Domnia Voastră un reprezentant demn al României în ceea ce priveşte tratatele internaţionale semnate în numele ţării, un lider care să o reprezinte cu cinste şi demnitate la întâlnirile internaţionale. (…) Pe plan intern aşteptăm ca prin sintagma «România noastră» folosită de Domnia Voastră să înţelegeţi că România este cu adevărat a noastră şi nu a celor care sunt, vremelnic, la putere şi o împart şi o vând după bunul lor plac în dispreţul total al legii, şi nici a corporaţiilor din întreaga lume, care au primit cadou toate resursele noastre naturale (terenuri arabile, păduri, petrol şi gaze convenţionale şi neconvenţionale, metale preţioase, ape minerale), cu beneficii umilitor nesemnificative pentru România şi pentru cetăţenii săi şi cu riscuri enorme asupra mediului. Nu dorim continuarea politicii de transformare a României într-o colonie şi a românilor într-o forţă de muncă ieftină pe plantaţiile colonizate în propria ţară. Aşteptăm de la noul preşedinte ca acesta să fie apărătorul intereselor naţionale şi al propriilor cetăţeni.”

În final, cei care se intitulează Diaspora Unită îl invită pe Klaus Iohannis, în 1 decembrie, la Bruxelles, pentru a sărbători ziua naţională a României alături de românii din străinătate. „Vă invităm, aşadar, la Bruxelles, pe 1 decembrie, pentru a vă felicita personal pentru rezultatul alegerilor şi pentru a vă convinge de angajamentul constant al Diasporei pentru România, o Românie în care să ne dorim să ne întoarcem şi de care să fim mândri în afară.”

Textul integral al scrisorii a fost publicat în 19 noiembrie, putând fi accesat folosind link-ul: http://www.romaniacurata.ro/scrisoare-deschisa-a-diasporei-catre-presedintele-ales-al-romaniei-domnul-klaus-werner-iohannis/

Autor articol: Marcel Istrate

Spune-ti si tu parerea!